Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

De Japanse autofabrikant Mazda heeft onlangs zijn vlaggenschip SUV CX-90 onthuld, een driezits luxe prestatiekandidaat die is ontworpen om te wedijveren met de besten in de branche, een who’s who van supersterren met zeven zitplaatsen, zoals de Kia Telluride, de Honda Pilot, de Toyota Highlander en de Subaru beklimming. Bovendien krijgt de Mazda CX-90 uit 2024 te maken met stevige concurrentie van pittige Duitsers als de BMW X5, Audi Q7 en Mercedes-Benz GLS.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

“Met elk nieuw voertuig dat we op de markt brengen, dagen we onszelf uit om te evolueren door onze mensgerichte benadering van ontwerp en ontwikkeling”, zegt Jeff Guyton, President en CEO van Mazda North American Operations. “De CX-90 biedt krachtige en responsieve prestaties, een aantrekkelijk ontwerp en intuïtieve technologie.

Mazda CX-90 2024: wat is er nieuw?

De Mazda CX-90 is een voertuig dat vanaf de grond af is ontworpen. Zijn gestroomlijnde, door Kodo beïnvloede koetswerk rust op een nieuw ontwikkeld groot platform met achtervering die geschikt is voor een langere wielbasis en een grotere motor. We hoorden voor het eerst dat de volgende generatie Mazda6 de eerste zal zijn die een nieuwe naar achteren gerichte architectuur combineert met een nieuwe Skyactiv G-lijnmotor. Mazda heeft sindsdien de Mazda6 (en CX-3) stopgezet omdat de belangen van de consument zijn veranderd.”

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

e-Skyactiv milde hybride en PHEV-aandrijflijnen

De Mazda CX-90 2024 zal worden geleverd met twee geëlektrificeerde aandrijflijnvarianten. De standaard aandrijving is een 3,3-liter turbo zescilinder e-Skyactiv met een elektromotor tussen de benzinemotor en de versnellingsbak. Mazda noemt het het M-Hybrid Boost-systeem, dat het start-stopmechanisme aandrijft, helpt bij het accelereren en het voertuig bij lage snelheden en korte afstanden kan voortstuwen, zelfs zonder de hulp van de benzinemotor. De aandrijflijn heeft een gecombineerd vermogen van 340 pk en een koppel van 369 lb-ft. met een dieet van premium brandstof.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

De CX-90 is nu ook verkrijgbaar als plug-in hybride (PHEV). De 2,5-liter viercilinder en een elektromotor halen hun kracht uit een batterij van 17,8 kWh, die samen 323 pk en 369 lb-ft koppel levert. Mazda claimt dat de CX-90 PHEV ook puur elektrisch kan rijden, maar zegt niet voor hoelang.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

Beide geëlektrificeerde aandrijflijnen zijn voorzien van i-Active vierwielaandrijving en een op maat gemaakte achttraps automatische transmissie die de koppelomvormer overbodig maakt, waardoor soepeler kan worden geaccelereerd en de efficiëntie wordt geoptimaliseerd. Bovendien helpt Mazda’s Kinematic Posture Control de grip en het rijgedrag te verbeteren.

✓ U kunt ook controleren:

Meer chroom

De vele glanzende chromen onderdelen op de buitenkant van de nieuwe Mazda CX-90 zijn een duidelijk teken van de premium claim van het voertuig. De Kodo-ontwerptaal van Mazda toont echter zijn leeftijd. We realiseerden ons dit toen we op het eerste gezicht het verschil niet konden zien tussen een CX-5, een CX-50 en zelfs een CX-90, ware het niet vanwege de duidelijke verschillen in grootte.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken
Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

We zijn geen grote fans van de herhalende vorm van de CX-90, en we houden ook niet van de enigszins bolle achterkant, die ons doet denken aan de onhandige romp van de vijfde generatie Honda CR-V. Aan de andere kant hadden we dezelfde zorgen toen we de CX-50 zagen, waarvan het halfronde ontwerp in onze ogen begon te bloeien. Afgezien van de klachten, houden we van de nieuwe Mazda Artisan Red-verfbeurt die speciaal voor de CX-90 is ontwikkeld.

CX-90 interieur: chique met een sportief tintje

De interieurs van Mazda zijn de laatste tijd erg luxueus geworden, net als het eenvoudige maar functionele ontwerp van de CX-90. Luxe en comfort belooft de fabrikant op alle drie de zitrijen met fraaie materialen als nappaleer, hout, chroom en ton sur ton stoffen. Honda mag dan zijn honingraatpatroon op het dashboard hebben, wij geven de voorkeur aan het stoffen dashboard van Mazda met op Kumihimo geïnspireerde hangende steken.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken
Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

De Mazda CX-90 2024 heeft een digitaal instrumentenpaneel en een 12,3-inch middendisplay. Die laatste wordt bediend via een draaiknop, maar is met Apple CarPlay of Android Auto om te toveren tot touchscreen. We vinden het leuk dat Mazda het interieur van de CX-90 niet heeft veranderd in een knoploze, schermzware puinhoop, maar het zou geen slechte zaak zijn als de middenconsoleknop op toekomstige modellen zou worden geëlimineerd.

Mazda CX-90 2024: prijzen en kenmerken

Op het gebied van veiligheid wordt de CX-90 standaard geleverd met i-Activesense rijhulpmiddelen zoals dodehoekbewaking, radarcruisecontrol, intelligente remassistentie en rijstrookwisselassistentie.

Mazda CX-90 2024: prijzen en beschikbaarheid

De productie van de Mazda CX-90 2024 begint begin 2023 en de eerste leveringen zullen naar verwachting in april bij de dealers plaatsvinden. Prijzen zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat ze beginnen bij € 43.000 voor de basisversie van de CX-90 en € 53.000 voor de PHEV-versie.

Foto’s & bron: Mazda Motors (Duitsland) GmbH.