Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Opgroeien betekent niet opgeven. De Mazda De CX-9 2023 biedt meer rijplezier dan andere gezins-SUV’s zoals de Hyundai palissade , de Kia Telluride en de Jeep Grand Cherokee L. De CX-9 zit boordevol Mazda’s kenmerkende rijplezier en de viercilinder turbomotor doet zijn best om hem nog leuker te maken om mee te rijden.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Natuurlijk heeft deze op de bestuurder gerichte ervaring ook zijn nadelen, aangezien de compactere vorm van de CX-9 betekent dat de grotere SUV’s in dit segment meer ruimte bieden voor passagiers en vracht. Het interieur is misschien niet zo ruim, maar door de hoogwaardige materialen en het tijdloze design zeker boven verwachting. Puur praktisch gezien verliest de CX-9, maar voor wie de wegligging belangrijk vindt, is de Mazda nog steeds een goed instapmodel in het SUV-segment.

Wat is er nieuw voor 2023?

De sportuitrusting van de CX-9 is vanaf 2023 niet meer leverbaar, waardoor de basisprijs van de SUV oploopt tot ruim 40.000 euro. Gelukkig rechtvaardigen andere wijzigingen aan het Touring-model de prijs, zoals standaard kapiteinsstoelen op de tweede rij, zwart of lichtbruin lederen interieur, elektrisch bedienbaar schuifdak, mistlampen en een draadloos oplaadstation voor smartphones.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Zelfs het instapmodel Touring biedt veel wenselijke functies, zoals een elektrisch bedienbare achterklep, lederen interieur, elektrisch bedienbare voorstoelen en keyless entry met startknop. Het model wordt ook standaard geleverd met kapiteinsstoelen op de tweede rij, een functie die veel kopers van SUV’s met drie rijen willen. Als u de voorkeur geeft aan een driezitsbank, kunt u kiezen voor de uitrusting Touring Plus.

motor, transmissie en prestaties

In een segment waar V6-motoren wijdverbreid zijn, nam Mazda het risico om de CX-9 alleen uit te rusten met een viercilinder turbomotor in de hoop het brandstofverbruik te verbeteren. Het voordeel ten opzichte van sommige rivalen is klein, maar het is er. De motor klinkt krachtig en behaalde een toonaangevend resultaat in onze acceleratietests met 7,1 seconden van 0 tot 100 km/u.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De CX-9 is duidelijk de gezinsauto voor de liefhebber. Hij is verrassend lichtvoetig en geeft je vaak het gevoel dat je in een kleine SUV rijdt. De vering is stevig maar toch zacht genoeg om ruige stukken weg te doorstaan. De besturing is niet zo communicatief als bij andere Mazda-modellen, maar hij brengt nog steeds een vermogen over dat bij andere cross-overs ontbreekt. De stevige ophanging en nauwkeurige besturing resulteren in uitstekende controle in bochten.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Naast zijn goede acceleratie is de CX-9 volgens de EPA ook zuiniger dan veel van zijn concurrenten. Het model met voorwielaandrijving verbruikt volgens de EPA 22 mpg in de stad en 28 mpg op de snelweg; met vierwielaandrijving dalen deze cijfers met 2 mpg. In onze real-world snelwegverbruikstest kwam de CX-9 met vierwielaandrijving overeen met de 26-mpg-classificatie.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Het interieur van de CX-9 beschikt over hoogwaardige materialen en een gedetailleerd ontwerp, maar het ontbreekt aan passagiers- en laadruimte in vergelijking met andere SUV’s in dit segment. Na het openen van de deuren verwelkomt het interieur van de CX-9 zijn passagiers met een hoogwaardig interieur dat tevens in een Audi kon laten zien. Mazda smaakvol gearrangeerd zacht aanvoelend plastic met een mooie nerf, geborsteld aluminium en – in onze testauto met de kenmerkende uitrusting – echt palissander.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De kleinere afmetingen van de CX-9 leiden in de praktijk tot beperkingen. Achter de derde zitrij van de Mazda passen slechts twee van onze handbagagetassen, een derde van wat de doorwaadbare plaats Ontdekkingsreiziger samengevat. De stoelen op de tweede en derde rij van de CX-9 kunnen echter eenvoudig worden neergeklapt, waardoor snelle configuratiewijzigingen mogelijk zijn, en de resulterende laadvloer is vlak, waardoor het gemakkelijk is om grote voorwerpen te laden. Met de stoelen op de tweede en derde rij neergeklapt, kon de CX-9 25 van onze handbagagetassen vervoeren.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Alle CX-9 zijn uitgerust met het gebruiksvriendelijke Mazda infotainmentsysteem met een 10,3-inch scherm. De software is eenvoudig te gebruiken en de graphics zijn haarscherp. Daarnaast biedt de Mazda Connected Services Suite toegang op afstand tot voertuigstatus, telematica en essentiële functies zoals starten en vergrendelen op afstand. Bluetooth-telefoon en audiostreaming, HD-radio, een draadloos oplaadstation voor smartphones, Apple CarPlay en Android auto behoren tot de standaarduitrusting.

Mazda CX-9 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De CX-9 wordt standaard geleverd met een reeks rijhulpsystemen, waaronder handige Adaptive Cruise Control en Lane Keeping Assist. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de CX-9 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Mazda biedt kopers van een nieuwe CX-9 een redelijk beschermingsplan, maar niet wat beide GMC Acadië net als de Toyota Hooglander aanbieding: Gratis gepland onderhoud.

  • Beperkte garantie van 3 jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 5 jaar of 60.000 mijl geldig
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Mazda CX-9 2023 bedraagt ​​47.560 euro.