Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Mazda CX-30 2023 is de kleine SUV die je moet kopen als je smaak en finesse hebt. Het heeft bijna dezelfde kenmerken als de uitstekende Mazda3 met hatchback, maar is iets praktischer. Het is een mooi voorbeeld van Mazda’s nieuwste designtaal en heeft een interieur dat is gemaakt van hoogwaardige materialen die de indruk wekken dat er meer geld is uitgegeven dan het in werkelijkheid was.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de hogere modellen met concurrenten als de Audi Q3 en de BMW X1 concurreren, hoewel scherper geprijsd met vergelijkbaar uitgeruste versies van de Hyundai Kona en des Volkswagen Tao’s zijn vergelijkbaar. Ondanks dat hij groter is dan de Mazda 3, is de CX-30 geen terreinwagen en levert zijn basismotor slechts matige prestaties. Met de optionele turbomotor wordt de CX-30 dat echter auto waarvoor het is ontwikkeld.

Wat is er nieuw voor 2023?

Er is dit jaar maar één wijziging aan de CX-30, en dat is een toename van het vermogen en het brandstofverbruik op de modellen met de basis 2,5-liter viercilindermotor. De veranderingen zijn echter klein: het vermogen van deze motor neemt toe van 186 naar 191 pk en het geschatte brandstofverbruik stijgt van 24 mpg stad, 31 mpg snelweg en 26 mpg gecombineerd tot 26 mpg stad, 33 mpg snelweg en 29 mpg gecombineerd.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De optionele turbomotor van 250 pk, hoewel verleidelijk, is helaas alleen beschikbaar op de twee duurste uitrustingsniveaus. Wij denken dat de meeste klanten tevreden zullen zijn met de standaarduitvoering en raden daarom aan om bij de Select-uitvoering te blijven. Geselecteerde uitrusting omvat een dodehoekmonitor met waarschuwing voor kruisend verkeer, een lederen stuurwiel en versnellingspookknop en keyless entry. Alle niet-turboversies worden geleverd met dezelfde 2,5-liter motor met 191 pk en vierwielaandrijving is standaard op alle uitrustingsniveaus. Als je een fervent automobilist bent en het extra geld hebt, is de Turbo Premium misschien de moeite waard om de extra pk’s te ontgrendelen.

motor, transmissie en prestaties

De CX-30 wordt standaard aangedreven door een 2,5-liter viercilindermotor met 191 pk. De motor is gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak die verstandig schakelt, afhankelijk van de rijomstandigheden. Als optie is een 2,5-liter turbomotor met 250 pk verkrijgbaar. Als je net als wij een Mazda 3 hatchback-fan bent, zul je merken dat de CX-30 net zo wendbaar, sportief en leuk is. De scherpe besturing en vloeiende carrosseriebewegingen maken het rijden op bochtige wegen een plezier en geven een gevoel van stabiliteit tijdens het cruisen.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Op onze testbaan accelereerde de CX-30 in 8,1 seconden naar 100 km/u. Dat maakte hem langzamer dan rivalen zoals de Kona met turbocompressor, maar aanzienlijk sneller dan andere SUV’s zonder turbocompressor. Nissan Schurk sporten en de Subaru Crosstrek . Een CX-30 met de optionele turbomotor accelereert beduidend sneller van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De CX-30 heeft een geschat brandstofverbruik van 26 km/u in de stad, 33 km/u op de snelweg en 29 km/u in gemengd verkeer voor de modellen zonder turbocompressor en 22 km/u in de stad, 30 km /h op de snelweg en 25 km/h in gecombineerd verkeer voor de modellen met turbocompressor. Op onze testroute met 75 mph op de snelweg bereikte ons CX-30 Premium-testvoertuig het EPA-cijfer van 31 mpg.

Interieur, comfort en lading

De CX-30 uit 2023 heeft een mooi, goed afgewerkt interieur dat we delen met de Mazda 3, die ons erg aanspreekt. Centraal op het dashboard bevindt zich een infotainmentscherm, te bedienen via een draaiknop op de middenconsole. De koper heeft de keuze tussen een audiosysteem met acht of twaalf speakers en kan desgewenst verwarmde voorstoelen bestellen.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Eersteklas uitrustingen zijn onder meer een lederen interieur, elektrisch bedienbare achterklep en andere luxe kenmerken die de CX-30 in lijn brengen met duurdere voertuigen zoals de Lexus UX en de mini gezicht landgenoot Wat de laadruimte betreft, is de CX-30 niet de ruimste SUV die je kunt kopen, maar we konden zes koffers achter de achterbank opbergen en in totaal 16 koffers met de achterbank neergeklapt.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

De CX-30 wordt standaard geleverd met een 8,8-inch display en Mazda Connected Services, waarmee klanten hun voertuig kunnen vergrendelen en ontgrendelen, op afstand starten en monitoren via de MyMazda-app. Ook is de CX-30 standaard voorzien van Bluetooth, twee USB-ingangen aan de voorzijde en een Wi-Fi hotspot-functie. Beschikbare functies zijn onder meer Apple CarPlay/Android Auto-integratie en SiriusXM-satellietradio.

Mazda CX-30 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De CX-30 wordt standaard geleverd met verschillende indrukwekkende rijhulpsystemen, waaronder Adaptive Cruise Control, Lane Keep Assist met Lane Departure Warning en een Automatic Emergency Braking System. Een head-updisplay en dodehoekwaarschuwing zijn als opties leverbaar. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de CX-30 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

Garantie en onderhoudsdekking

Specifieke informatie over de garantie is niet vrijgegeven, maar we verwachten dat de dekking hetzelfde zal zijn als die van Mazda’s andere voertuigen. Net zoals hyundai net zoals kia presteren veel beter dan de Mazda-garantie, aangezien beide een aandrijflijngarantie van 10 jaar of 100.000 mijl bieden.

  • Beperkte garantie van drie jaar of 36.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Mazda CX-30 2023 bedraagt ​​29.075 euro.