Mazda 2 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De Mazda 2 Hybrid 2022 is een omgedoopt Toyota Yaris. De 116 pk hybride kleine auto heeft een continu variabele automaat, maar een prijs nog niet.

De Mazda 2 Hybrid komt in 2022 op de markt, maar zal het huidige model, dat sinds 2014 op de markt is, niet vervangen. De voorganger werd onlangs opgefrist en voorzien van mild hybrid-technologie. Maar dat zal op de lange termijn niet genoeg zijn: nog strengere emissiegrenswaarden zullen verdere elektrificatie waarschijnlijk onontbeerlijk maken. De hybridepionier Toyota arriveert net op tijd, zoals Suzuki al heeft vastgesteld.

Mazda 2 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Met de Swatch en de Across is de autofabrikant onlangs begonnen met het aanbieden van beproefde hybride Toyota-modellen onder zijn logo. Mazda’s nieuwste kleine auto komt ook als een hernoemde Toyota, alleen de merkemblemen en modellogo’s zijn verwisseld. Verder zijn de twee Japanse kleine auto’s visueel en technisch identiek. Mazda is de relatief kleine fabrikant die naar verluidt een volledig nieuw en hybride-compatibel platform heeft ontwikkeld voor de Mazda 2 Hybrid (2022). Kosten die bespaard kunnen worden met zogenaamde “badge engineering”.

Mazda 2 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De Mazda 2 Hybrid (2022) zal worden uitgerust met de volledig hybride aandrijving van de Yaris. Dat wil zeggen: Een 1,5 liter driecilinder met 98 PK zorgt voor voortstuwing in combinatie met een 79 PK elektromotor, het systeemvermogen is 116 PK. Onder de achterbank bevindt zich een lithium-ion-accu, die slechts een klein elektrisch bereik biedt, maar wel voldoende vermogen levert om de benzinemotor te ontlasten.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

✓ U kunt ook controleren:

Mazda 2 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Opladen vindt plaats door recuperatie en overtollige energie van de brander. Volgens WLTP-metingen verbruikt de aandrijving in de Toyota slechts zo’n vier liter per 100 kilometer. Vergelijkbare waarden zijn te verwachten voor de structureel identieke Mazda. Aangezien de Mazda 2 Hybrid in eerste instantie alleen voor Europa bestemd is, zal de Yaris Twin ook in het Noord-Franse Valenciennes van de band rollen.

Mazda 2 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De verbrandingsmotoren 1.0 en 1.5 zijn voorbehouden aan de Yaris. Dat Toyota en Mazda elkaar graag vertrouwen als het om kleine auto’s gaat, is in de VS gebleken: Daar – hier andersom – heette de huidige Mazda 2 onlangs ook Toyota Yaris – maar daar liggen beide niet meer in de winkels. De prijs van de Mazda 2 Hybrid (2022) op basis van Yaris blijft open. De Yaris Hybrid heeft een prijs van minimaal 20.390 euro (per december 2021).