Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De maserati Met zijn koolstofvezelstructuur, 621 pk sterke V6 twin-turbo en adembenemende bochtenprestaties is de MC20 2023 een exotische straatauto die het rijgevoel van een raceauto geeft. Met zijn strakke supersportwagenvorm in Italiaanse stijl en vlinderdeuren trekt hij net zo goed de aandacht van voorbijgangers als Ferrari’s en Lamborghini’s. Met de nieuwe Cielo Spyder rijdt u met één druk op de knop onder de blote hemel – en wordt u gezien. Net als veel andere supercars heeft de MC20 zijn eigenaardigheden.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoewel de vering goed genoeg is voor af en toe een ritje, is de laadruimte klein en heb je een assistent nodig om je te volgen met de bagage. Maserati biedt ook bijna geen rijhulpfuncties voor de MC20; er is geen adaptieve cruisecontrol of waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook. Dat is hoe het moet zijn. Van het uitzicht door de voorruit tot de kakofonie van wild gebrul van de motor, tot de prestaties, de MC20 is gemaakt voor die-hard enthousiastelingen die erin willen stappen auto kan veroorloven met een overweldigend karakter.

Wat is er nieuw voor 2023?

In het tweede modeljaar van de MC20 wordt het modellengamma uitgebreid met de Cielo Spyder. Hij heeft een uitschuifbaar glazen dak dat in slechts 12 seconden elektrisch kan worden neergelaten. Met gesloten dak kan het elektrochroom glas worden omgeschakeld van helder naar ondoorzichtig als de zon te sterk is. Maserati stelt dat de Cielo dezelfde ruimte biedt voor passagiers en bagage als de coupé, maar dat betekent alleen dat de laadruimte net zo klein is. De Cabriolet wordt aangeboden met de optionele en exclusieve Acquamarina-lakafwerking, alleen beschikbaar voor de 60-delige gelimiteerde Launch Edition.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maserati heeft nog geen prijzen voor de Cielo Spyder aangekondigd, maar het is vrij zeker dat hij een flinke premie zal vragen ten opzichte van de coupé. Dit zijn overigens de instapprijzen in het exotensegment. Desalniettemin zouden we de toeslag die Maserati voor de cabrio rekent uitsparen en voor de coupé kiezen. De meeste wenselijke eigenschappen van de MC20 zijn standaard, maar we raden de optionele verhoging van de voorwielophanging aan om de lage neus over elke hobbel te brengen.

motor, transmissie en prestaties

Zowel de MC20 Coupé als de Cielo worden aangedreven door een twin-turbo V6-motor met 621 pk. De motor, Nettuno genaamd, heeft een uniek Formule 1 dubbel verbrandingssysteem en is gekoppeld aan een achttraps automatische transmissie. Met 207,6 pk per liter is hij krachtiger dan welke motor dan ook van andere high-end supercarfabrikanten zoals Lamborghini , Ferrari , Mclaren of Porsche . Tijdens het testen haalde de MC20 de 100 km/u in slechts 3,2 seconden en de kwartmijl in 11,0 seconden bij 131 km/u.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De MC20 accelereert niet alleen razendsnel, maar rijdt ook als een raceauto. Ondanks de uitzonderlijke rijprestaties is de MC20, dankzij de adaptieve ophanging, vrij vergevingsgezind in de meest comfortabele omgeving en absorbeert hij hobbels goed genoeg om er dagelijks mee te rijden of mee op reis te gaan. Maserati kondigt ook aan dat er binnenkort een volledig elektrische versie van de MC20 met vierwielaandrijving beschikbaar zal zijn. Het bedrijf heeft nog geen details vrijgegeven over de batterij of elektromotoren, maar we verwachten binnenkort meer te horen over het EV-model.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

Hoogwaardige sportwagens zijn doorgaans niet erg zuinig, en de MC20 ook niet. De MC20 heeft een vermogen van 15 mpg in de stad en 25 mpg op de snelweg. Dat is iets beter dan de nu stopgezette Mercedes-AMG GT, die in zijn meest efficiënte configuratie 22 mpg gebruikte op de Autobahn. Zodra we de kans hebben om de MC20 op onze Autobahn-testbaan te testen, zullen we dit artikel updaten met de testresultaten.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Toegang tot de tweezitscabine is via naar boven openende vlinderdeuren. Het interieurontwerp van de MC20 is strak en minimalistisch, met alleen de belangrijkste bedieningselementen in de middenconsole. De cabine is uitgerust met hoogwaardige materialen die het voertuig een verfijnde uitstraling geven: lederen stoelen met contrasterend stiksel, aluminium pedalen en panelen van koolstofvezel. Om het probleem van het zicht naar achteren op te lossen, heeft de MC20 een digitale achteruitkijkspiegel die een naar achteren gerichte camera gebruikt om een ​​beeld te projecteren van wat zich achter het voertuig bevindt op een frameloze binnenspiegel die op de traditionele plaats aan de voorruit zit. Verschillende huidige productieauto’s hebben al een soortgelijk systeem.

✓ U kunt ook controleren:

infotainment en connectiviteit

Terwijl Maserati in het huidige modellengamma een herziene versie van het infotainmentsysteem Uconnect uit heeft fiat Chrysler MC20 dient als een lanceerplatform voor het systeem van de volgende generatie, dat is gebaseerd op het Android Automotive-besturingssysteem van Google. De nieuwe interface wordt geprojecteerd op een 10,3-inch touchscreen dat horizontaal onder de ventilatieopeningen in het midden van het dashboard is gemonteerd; een tweede 10,3-inch display dient als instrumentendisplay.

Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Maserati MC20 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De MC20 heeft weinig rijhulpfuncties vanwege de nadruk op prestaties in plaats van op dagelijkse bruikbaarheid. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de MC20 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Beschikbare dodehoekbewaking

garantie en onderhoud

De MC20 wordt geleverd met hetzelfde standaard garantiepakket als de andere Maserati-modellen, wat niet echt iets bijzonders is. dat soort concurrenten Audi r8 en de Porsche 911 bied hier iets meer aan, want bij beide is de eerste geplande keuring gratis.

  • Beperkte garantie van 4 jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is 4 jaar of 50.000 mijl geldig
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs voor de Hyundai Santa Fe 2023 is 217.000 euro.