Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Lexus RZ 2023 is de allereerste volledig elektrische auto van de luxe autofabrikant. Toyota’s premiumdochter streeft ernaar om tegen 2035 wereldwijd 100 procent batterij-elektrische voertuigen (BEV) te realiseren en is van plan om tegen 2030 een volledig assortiment nieuwe en opwindende elektrische auto’s in haar portfolio aan te bieden. Met de RZ breekt een nieuw tijdperk aan voor Lexus.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

“Wij zijn van mening dat Lexus, als gevestigde fabrikant van luxe auto’s, om een ​​koolstofneutrale samenleving te bereiken, opwindende auto’s moet blijven maken met respect voor de natuur en het mondiale milieu”, zegt Takashi Watanabe, hoofdingenieur van Lexus International. “We zullen de uitdaging blijven aangaan om klanten nieuwe ervaringen en een unieke Lexus BEV-rijervaring te bieden.”

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het podium

Lexus en moederbedrijf Toyota zijn pioniers op het gebied van hybridetechnologie. De Honda Insight is het eerste in massa geproduceerde hybride voertuig dat in de Verenigde Staten wordt verkocht, maar de Toyota Prius opende in 2000 de deur naar de acceptatie van commerciële hybride voertuigen. Lexus verkocht zijn eerste hybride voertuig, de RX400h, in 2005. Toyota en Lexus hadden veel oefening voordat volledig elektrische auto’s mainstream werden, maar we begrijpen nog steeds niet waarom ze zo laat waren met de introductie van een elektrische auto voor de massamarkt.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ze gaf uiteindelijk toe met de bZ4X en de Subaru Solterra, beide gebaseerd op Toyota’s e-TNGA-platform, dezelfde architectuur achter het funky ontwerp van de Lexus RZ. Concurrenten zoals BMW, Mercedes-Benz, Audi en zelfs Genesis hebben misschien een voorsprong genomen. Maar volgens Geoffrey Chaucer’s The Yeoman’s Tale van 1386: “Het is te laat, beter dan nooit; nooit succesvol zijn zou te lang duren.

Lexus RZ 2023: BEV-spilmontage

We kennen Lexus allemaal van zijn spilvormige grille, een designtaal waar we in de loop der jaren van zijn gaan houden. De Lexus RZ heeft een facelift ondergaan die hem onderscheidt van zijn niet-premium Toyota- en Subaru-tegenhangers, en het is duidelijk dat de Lexus-ontwerpers een extra stap hebben gezet om de RZ een unieke mok te geven. Door Lexus liefdevol de “BEV Spindle Body” genoemd, is het hele gezicht van de RZ als een prominente spilgrille (bij gebrek aan betere woorden), en dat vinden we erg leuk.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Lexus beweert dat het ontwerp van de voorbumper “focust op aerodynamische efficiëntie en geoptimaliseerde proporties”, terwijl een LED-lichtbalk en een schuine achterklep de meest prominente ontwerpelementen zijn. Uitvoering is schoner dan de bZ4X, maar meer gepolijst dan de Subaru Solterra.

✓ U kunt ook controleren:

DIRECT4 vierwielaandrijving

Lexus gaf geen details over de aandrijflijn van de RZ 2023. Wel werd er iets gezegd over DIRECT4 AWD en een nieuwe krachtige elektronische asmotor (eAxle) die de aandrijfkracht tussen de voor- en achterwielen nauwkeurig regelt en is gebaseerd op de RZ450e met twee elektromotoren, AWD en ongeveer 308 pk.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Lexus beweert dat DIRECT4 schakelt tussen voor- en achterwielen tussen 60:40 en 40:60 bij acceleratie om de toonhoogte te minimaliseren en tegelijkertijd de duw van een sportieve auto met achterwielaandrijving na te bootsen. Het systeem brengt ook meer vermogen over naar de voorwielen bij het draaien (tussen 75:25 en 50:50 voor en achter) om het stuurgevoel te verbeteren. Bij het verlaten van een bocht wisselt DIRECT4 tussen een verhouding van 50:50 en 20:80 om de tractie te verbeteren en ongewenste pitch te minimaliseren.

Beschikbaar steer-by-wire-systeem

De 2023 Lexus RZ zal beschikken over een steer-by-wire-systeem dat de mechanische verbindingen tussen de dissel en de voorwielen elimineert. Het resultaat is een stuurhoek van 150 graden die de werklast vermindert en driepuntsbochten en parkeermanoeuvres een fluitje van een cent maakt. En als u jaloers bent op het jukstuur in een Tesla, zal Lexus tegemoet komen aan uw grillen in de nieuwe RZ.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We zagen Toyota’s poging tot een halfwiel voor het eerst in de bZ4X, en het zal hoogstwaarschijnlijk ook te zien zijn in de nieuwe Lexus RZ (vingers gekruist). We vinden een stuur in jukstijl niet erg als de stuurhoek 150 graden is, en het kind in ons wordt duizelig bij de gedachte aan een ruimteschipachtig stuur in een productieauto.

Lexus RZ 2023: batterij, bereik en opladen

Lexus heeft de batterij- en oplaadspecificaties van zijn nieuwste RZ elektrische crossover niet genoemd. Het persbericht zei dat de RZ een geschat bereik van 225 mijl zal bereiken met 18-inch wielen en ongeveer 200 mijl met de optionele 20-inch zwenkwielen. Die cijfers deden onze wenkbrauwen fronsen, aangezien de naaste concurrenten van de RZ, zoals de Ford Mustang Mach-E en Hyundai Ioniq 5, gemiddeld 300 mijl kunnen afleggen op een enkele volledige lading.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De 2023 Lexus RZ zal waarschijnlijk hetzelfde 65,6 kWh-batterijpakket hebben als de bZ4X, maar het persbericht zegt dat het een batterij van 71,4 kWh zal hebben zoals de Solterra. Het kan ook worden geleverd met dezelfde ingebouwde lader van 6,6 kW, hoewel we wedden dat de RZ compatibel is met DC-snelladers tot 150 kW om de laadtijden te versnellen.

Luxe interieur en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen

De 2023 Lexus RZ heeft een laag instrumentenpaneel en dashboard met een 14-inch infotainment-touchscreen. Voor het interieur zijn drie kleuropties beschikbaar (Orage, Palomino en Dapple Grey/Black), terwijl een panoramadak met verduisteringsfunctie standaard is. De deurpanelen zijn voorzien van “schaduwverlichting” die de tint van het licht dat de binnenkant van de deuren raakt bij het openen of sluiten verandert. Het klinkt misschien als een gimmick, maar we zijn benieuwd hoe het allemaal werkt.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwste RZ wordt standaard geleverd met Lexus Safety System+ 3.0, een geavanceerd rijhulppakket met onder meer dynamische radar-cruisecontrol, een pre-collision-systeem, Lane Departure Warning en een noodstopsysteem.

Lexus garantie

De 2023 Lexus RZ verlaat de fabriek met een garantie van vier jaar/50.000 mijl op de bumper, een garantie van zes jaar/70.000 mijl op de aandrijflijn, een acht jaar/100.000 mijl hybride-elektrische garantie en een gratis jaar/10.000 – kilometer onderhoudsbeurt. Een verlengde garantie kan voordelig zijn als u meer kilometers rijdt dan de gemiddelde bevolking. Deze uitgebreide gids helpt u beslissen of een verlengde garantie van Lexus geschikt voor u is.

Lexus RZ 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Lexus RZ 2023: prijzen en beschikbaarheid

De Lexus RZ 2023 komt eind 2022 bij de dealers. Prijzen en andere informatie zijn nog niet bekend, maar we verwachten een basisprijs van ruim 55.000 euro.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com