Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

De vijfde generatie Lexus RX vierde zijn eerste verjaardag op 31 mei 2022. Een paar maanden later krijgt hij een update voor modeljaar 2024.

Hier is alles wat we verwachten van de Lexus RX 2024. Let op: de afbeeldingen en informatie in dit artikel hebben betrekking op het huidige model en zullen worden aangepast aan de nieuwste versies zodra er updates beschikbaar zijn.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Ontwerp

Zoals vermeld in de inleiding wordt 2024 het tweede productiejaar van de vijfde generatie Lexus RX. Klanten vinden het design mooi en willen dat het blijft zoals het is. Er kunnen hooguit wat wijzigingen in het kleurenpalet worden aangebracht. De uitrustingslijnen – Standaard, Premium, RX-first Premium+, Luxury, F SPORT Handling en RX-first F SPORT Performance – blijven waarschijnlijk behouden, misschien met wat wijzigingen in de standaarduitrusting.

De naam RX, bedacht door Lexus bij de lancering van het model aan het begin van het millennium, staat voor Radiant Crossover, waarbij het woord Radiant staat voor de toenmalige visie van het merk op de nieuwe toekomst. De vijfde generatie bracht kleine designveranderingen met zich mee, die vooral aan de voorkant opvielen. De ontwerpers van Lexus duwden de motorkap van de RX naar voren en gaven hem een agressieve, haai-achtige neus. De dikke chromen rand van het radiatorrooster verdween en er ontstond een compleet ander design.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

De koplampen zijn meer gebogen en worden onderbroken door nieuwe L-vormige achteruitrijlichten. Terwijl bij de vierde generatie de koplampbehuizing en de achteruitrijlichten lager zijn geplaatst in de richting van de grille, staan de nieuwe koplampen meer rechtop en zijn ze slanker.

Er zijn kleine ruitvormige openingen in de verticale verlenging van de motorkap. Verticale luchtinlaten aan de zijkant en een chromen applicatie aan de onderkant van de voorbumper maken ook deel uit van de visuele veranderingen aan de voorkant. Over het geheel genomen ziet de voorkant van de Lexus RX van de vijfde generatie er dominanter en verfijnder uit dan die van zijn voorganger.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

andere kenmerken zijn een zwart gemaakte D-stijl en een horizontaal LED-achterlicht dat over de volledige breedte van de SUV loopt. Boven het LED-paneel is het midden van de achterklep voorzien van een smalle, glanzend zwarte strip met heldere Lexus-letters. De achterruit loopt iets meer op, wat het nieuwe model een sportievere uitstraling geeft dan zijn voorganger.

Klanten kunnen kiezen voor de F Sport Performance-uitrusting, die gebaseerd is op het bekende F Sport-designpakket. Dit pakket geeft de RX een nog sportievere en meer prestatiegerichte styling. Het omvat een grille met mesh-design, 21-inch wielen, tegenover elkaar geplaatste remklauwen met zes zuigers, F Sport-sierdelen, een met geperforeerd leder bekleed stuurwiel met schakelpaddles, suède beklede deurpanelen, aluminium schakelpaddles en nog veel meer.


Binnen

Ook het interieur van de Lexus RX 2024 zal naar verwachting lijken op dat van het vorige model. Hoewel de standaarduitrusting in sommige uitrustingslijnen mogelijk wordt gewijzigd, wordt verwacht dat alle functies behouden blijven. Binnenin zullen klanten kunnen kiezen uit zes verschillende kleuren en vier decoropties, afhankelijk van het model. De kleuren zijn Red Rioja, Macadamia, Pyrja, Palomino, Black en Pepper Pea, terwijl de decorinlays verkrijgbaar zullen zijn in Dark Graphite Aluminium, Ash Bamboo, Open Pore Black en Black Cascade.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Binnenin is de Lexus RX van de vijfde generatie iets moderner, met gladdere oppervlakken en een vleugje minimalisme in sommige elementen. De meest welkome vernieuwing in het interieur is de introductie van het 14-inch Lexus Interface infotainmentsysteem met touchscreen.

Toyota Motor heeft een nieuw infotainmentsysteem ontwikkeld voor de vijfde generatie RX. met vijf keer de verwerkingskracht van de vorige generatie biedt het systeem een smartphone-achtige reactiesnelheid. Cloudnavigatie, OTA-updates, standaard draadloze compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto, een nieuw ontwikkelde virtuele assistent, dubbele microfoons, gebruikersprofielen, digitale sleutel, enz. zijn enkele van de hoogtepunten van het nieuwe infotainmentsysteem. – zijn slechts enkele van de hoogtepunten van het nieuwe Lexus Interface infotainmentsysteem.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Andere kenmerken van de RX van de vijfde generatie zijn een projectiedisplay, meerkleurige achtergrondverlichting en een 1800 watt, 21 luidsprekers tellend Mark Levinson PurePlay surround sound audiosysteem.


Beveiliging

De Lexus RX 2024 is standaard uitgerust met Lexus Safety System+ 3.0. Een van de belangrijkste functies van LSS+ 3.0 is cruise control in bochten. Wanneer Dynamic Cruise Control met radar actief is, kan de auto een ingestelde snelheid aanhouden, zelfs in bochten.

LSS+ 3.0 bevat de volgende actieve veiligheidsfuncties:

  • Botsingspreventiesysteem (PCS) met voetgangersdetectie
  • Kruispuntondersteuning met motorfietsdetectie
  • Dynamic Radar Cruise Control voor alle snelheden met nieuwe snelheidsregeling in bochten (DRCC)
  • Lane Departure Warning met stuurassistent (LDA)
  • Waarschuwingssysteem bij onbedoeld verlaten van de rijstrook (EDSS)

De RX van de vijfde generatie beschikt over Advanced Park met achteruit en zelfs vooruit inparkeren, zodat je zowel vooruit als achteruit kunt uitstappen. De elektronische deurvergrendeling met drukknop is nog een veiligheidsvoorziening die voorkomt dat de passagier het portier opent in de richting van voertuigen of fietsers.


Platform

De vijfde generatie Lexus RX is gebaseerd op het GA-K platform, dat voor het eerst werd gebruikt in de Lexus ES. Het nieuwe platform biedt een laag zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling. Dankzij materiaaloptimalisatie van belangrijke chassiscomponenten en het GA-K platform is de vernieuwde SUV, afhankelijk van de configuratie, 198 kilo lichter dan de vorige generatie.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Het rijcomfort en geluidsniveau van het nieuwe model zijn verbeterd. Daarnaast is de wielbasis met 2,36 centimeter gegroeid, maar omdat de overhang achter 2,36 centimeter korter is, blijft de totale lengte van 192,5 centimeter ongewijzigd ten opzichte van de vierde generatie. Ook nieuw in de vijfde generatie is een volledig nieuwe multi-link ophanging op de achteras.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Volgens Lexus vergroot het GA-K platform de afstand tussen het voorste en achterste zitpaar, wat resulteert in meer beenruimte voor de achterpassagiers. De laadruimte is ook verbeterd, maar het bedrijf heeft nog geen cijfers gegeven.


Aggregaat

Lexus zal de RX 2024 naar verwachting aanbieden in RX 350h- en RX 500h-varianten die zijn overgenomen van het vorige model, en in de RX 450h+. De RX 450h+ is een plug-in hybride variant die Lexus niet in het model van 2023 zal opnemen.

Lexus RX 350h

De RX 350h heeft een hybride systeem op basis van een 2,5-liter motor zonder turbo, terwijl de RX500h een hybride systeem heeft op basis van een 2,4-liter motor met turbo. De 2,5-liter benzinemotor van de RX 350h levert 246 pk en ontwikkelt een koppel van 233 lb-ft. Hij is uitgerust met een variator. Hij accelereert naar 100 km/u in 7,4 seconden. Het EPA-verbruik voor deze versie van het vorige model is 36 mijl per gallon.

Lexus RX 450h+

De RX 450h+ heeft hetzelfde plug-in hybride systeem als de NX 450h+. Het is een combinatie van een 2,5-liter motor en twee elektromotoren (één voor en één achter) met een totaal vermogen van 227 kW (304 pk).

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

De motor levert 182 pk en ontwikkelt een koppel van 227 Nm. De voorste motor levert 134 kW (180 pk) en een koppel van 270 Nm (199 lb-ft), terwijl de achterste motor, die de permanente vierwielaandrijving van de E-Four mogelijk maakt, 40 kW (54 pk) en een koppel van 121 Nm (89 lb-ft) levert. Een plug-in hybridesysteem levert een totaal vermogen van 227 kW (304 pk). De acceleratie naar 100 km/u (62 mph) wordt bereikt in 6,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 200 km/u (124 mph).

Een lithium-ionbatterij van 18,1 kWh drijft de elektromotoren aan. In EV-modus heeft de RX 450h+ een elektrisch bereik van 68 kilometer en een topsnelheid van 80 kilometer per uur. Als de laadcapaciteit is uitgeput, schakelt de RX 450h+ over op de hybride modus. Lexus heeft de RX 450h+ uitgerust met een 6,6 kW on-board lader. Het volledig opladen van de 18,1 kWh lithium-ion batterij duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten. Alle prestatie- en efficiëntiecijfers van de RX 450h+ die in dit artikel worden genoemd, hebben betrekking op de Europese modellen.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

Lexus zal naar verwachting over een paar maanden details bekendmaken over de Amerikaanse versie van de RX 450h+. We gaan ervan uit dat de prestaties en laadgegevens identiek zullen zijn, maar het EPA-bereik zal rond de 35 mijl liggen.

Lexus RX500h

De 2,4-liter turbobenzinemotor van de RX500h wordt gecombineerd met een automatische zesversnellingsbak, een omvormer en een elektromotor. Het eAxle-systeem combineert een tweede elektromotor, een omvormer en een versnellingsbak. De tweede motor drijft de achterwielen aan en verandert de RX500h in een SUV met vierwielaandrijving. De RX van de vijfde generatie is de eerste Lexus met een krachtige elektromotor en een eAxle achterin.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

De turbobenzinemotor van de RX500h levert 367 pk en ontwikkelt een koppel van 406 Newtonmeter. Jack Hollis, Senior Vice President van de Automotive Operations Group van Toyota Motor North America, maakte bij de aankondiging van de RX500h de interessante opmerking dat het koppel zelfs dat van de Lexus LFA overtreft. De acceleratie van 0 naar 60 mph duurt in de topuitvoering slechts 5,9 seconden. Het brandstofverbruik van de RX500h is 27 mijl per gallon, volgens de EPA-cijfers.

Lexus RX 2024: Interieur, motor en modificaties

De RX500h biedt een snellere acceleratie en een gelijkmatiger verdeeld koppel, waardoor hij meer vermogen levert wanneer u dat nodig hebt – of u nu aan het winkelen bent op de snelweg of over een schilderachtige bergweg rijdt. Hij beschikt ook over dezelfde DIRECT4 vierwielaandrijvingstechnologie als de RZ, die tractie en remkrachtregeling combineert zoals alleen in de Lexus Driving Signature.


releasedatum en prijs

De Lexus RX 2024 zou in de zomer van 2023 aangekondigd kunnen worden, met leveringen aan klanten gepland voor het vierde kwartaal van 2023. De hybride basisversie (RX 350+) zou echter ongeveer 54.000 euro of meer kunnen gaan kosten. We zullen dit gedeelte bijwerken zodra we officiële informatie hebben.


Nieuweautos.com zegt

De vijfde generatie Lexus RX biedt een nieuw platform, meer ruimte en uitrusting, waaronder een volledig nieuw infotainmentsysteem en plug-in hybride technologie.

Foto’s & bron: Toyota Deutschland GmbH (Lexus-divisie).

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen