Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ondanks de uitgebreide herziening van Lexus RX 2023 behoudt de SUV de soepele rijeigenschappen die zijn gemaakt voor zijn trouwe klanten. Er zijn vier aandrijflijnen beschikbaar, waaronder een nieuwe plug-in hybride versie. De nieuwe styling van de RX is aanzienlijk scherper dan die van zijn voorganger, met de voorkant met een nieuwe versie van de kenmerkende wijd openende grille van het merk en L-vormige koplampen. Het interieur is deze keer nog luxueuzer en biedt een groot infotainment-touchscreen en de nieuwste technische snufjes.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het vorige model werd aangeboden in configuraties met twee en drie rijen, maar de RX 2023 is strikt een dubbele rij. Een versie met drie rijen zou op een later tijdstip aan de line-up kunnen worden toegevoegd, of Lexus zou kunnen besluiten om een ​​nieuwe, grotere SUV boven de RX te lanceren met een standaardindeling met zeven zitplaatsen.

Wat is er nieuw voor 2023?

De RX gaat zijn vijfde generatie in met een geheel nieuw ontwerp en blijft tegelijkertijd de soepele, stille cruiser die hij altijd is geweest.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoewel hij niet zo sportief is als hij lijkt, is de RX500h F Sport Performance in ieder geval de meest opwindende variant van de RX SUV – jammer dat hij zo duur is. Hoewel wij als fervente rijders alleen de top van het assortiment geschikt vinden, denken we dat informele rijders blij zullen zijn met de minder krachtige en nog meer ontspannen RX350 Premium Plus. Dit model uit de middenklasse biedt extra luxe zoals een groter 14,0-inch infotainmentscherm, echt lederen bekleding, sfeerverlichting in het interieur en meer.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

motor, transmissie en prestaties

De RX 2023 wordt aangeboden met vier verschillende motorconfiguraties, te beginnen met het basismodel RX350, dat wordt aangedreven door een 275 pk sterke 2,5-liter viercilinder turbomotor. Dit model wordt standaard geleverd met een achttraps automaat en voorwielaandrijving, met vierwielaandrijving als optie. De hybride RX350h combineert elektromotoren met een 246 pk sterke 2,4-liter viercilindermotor en is uitgerust met een continu variabele automatische transmissie (CVT) en vierwielaandrijving.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Tijdens onze eerste testrit leverde geen van beide motoren significante prestaties, en we schatten dat beide iets langzamer accelereren dan de 2022-modellen. De RX500h F Sport Performance heeft een krachtigere aandrijflijn. Hij combineert de 2,4-liter turbomotor met elektrisch vermogen tot 367 pk en gebruikt Lexus’ Direct4-systeem om het vermogen naar alle vier de wielen te sturen. Met de RX500h had Lexus de kans om de nieuwe RX als een performer te presenteren, maar helaas kozen de chassisingenieurs ervoor om niet nog meer vertrouwen te stellen in de bochten.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Alle modellen die we tot nu toe hebben gereden, zijn net zo zacht en luxueus als de vorige RX-generatie, wat loyale kopers maar geen enthousiast zal bevallen. Een plug-in hybride model, de RX450h+ genaamd, zal op een later tijdstip aan de line-up worden toegevoegd, en hoewel Lexus nog geen details heeft aangekondigd, verwachten we dat het dezelfde aandrijflijn van 302 pk zal zijn als in de Toyota RAV4 Prime en in de Lexus NX450h+SUV.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De EPA heeft nog niet gewogen op RX-trims, maar volgens Lexus zal het meest efficiënte RX-model de RX350h zijn, die beoordelingen heeft van 37 mpg stad en 34 mpg snelweg. Er wordt beweerd dat de RX500h 28 mpg stad en 27 mpg snelweg haalt, terwijl de niet-hybride RX350 een EPA-rating heeft van 22 mpg stad en 29 mpg snelweg voor modellen met voorwielaandrijving. We zullen de nieuwe RX testen op onze 75 km/u Highway Fuel Economy-route wanneer we de kans krijgen om het werkelijke brandstofverbruik te bepalen.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

Terwijl het vorige model werd aangeboden in zowel twee- als driezitsconfiguraties, zal de 2023 RX exclusief worden aangeboden als een tweerijige vijfzitter. Op een later tijdstip zou een model met drie rijen kunnen worden gelanceerd, of de RX L zou kunnen worden vervangen door een geheel andere, grotere SUV met standaard stoelen op de derde rij. Het interieur van de 2023 RX is moderner dan dat van het 2022-model, met getextureerde stoffen stukken op de bovenste deurpanelen, rijke sfeerverlichting en houtafwerking met open poriën op de RX350-modellen. De RX500h F Sport Performance heeft meer versterkte voorstoelen, een zwart interieur, schakelpeddels aan het stuur en aluminium pedalen.

Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Lexus RX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

In het midden van het opnieuw ontworpen dashboard van de RX bevindt zich een 9,8-inch infotainment-touchscreen; Een groter 14,0-inch scherm is als optie verkrijgbaar. Net als bij de kleinere NX SUV is het infotainmentscherm van de RX iets naar de bestuurder toe gekanteld en maakt het gebruik van de nieuwste software-interface van Lexus. Apple CarPlay en Android auto zijn standaard, met opties als navigatie, een head-up display en een Mark Levinson-stereosysteem.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com