Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

Als alles volgens plan verloopt bij het luxemerk, zal de Lexus GX 2024 bieden een combinatie van elegantie en robuustheid. Zelfs op het eerste gezicht is het verschil tussen de GX 2024 en zijn voorganger duidelijk zichtbaar. Hieronder staan ​​​​de belangrijkste details van de GX 2024, inclusief het ontwerp, de aandrijflijn en veiligheidsvoorzieningen.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

Uitrustingsniveaus

De GX 2024 zal verkrijgbaar zijn in zes uitrustingsniveaus, met nog te bepalen adviesprijzen: Premium, Premium+, Luxury, Luxury+, Overtrail en Overtrail+. De Overtrail-modellen die op de Tokyo Outdoor Show 2023 worden onthuld, maken deel uit van een nieuw initiatief van Lexus, het Overtrail-project genaamd, dat tot doel heeft “klanten over de hele wereld te inspireren om het buitenleven te verkennen door middel van geavanceerde avonturen”.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

De Overtrail-modellen zijn voorzien van Multi-Terrain Select, Crawl Control, Downhill Assist Control, een Electronic-Kinetic Dynamic Suspension System, 33-inch banden (18-inch velgen) en aluminium beschermplaten voor dergelijke avonturen.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

Afhankelijk van het uitrustingsniveau heeft de koper de keuze uit 11 kleurvarianten: Eminent White Pearl, Nebula Grey Pearl, Atomic Silver, Incognito, Caviar, Nori Green Pearl en Nightfall Mica. De Overtrail-modellen bieden exclusieve kleurencombinaties met een zwart dak, waaronder Atomic Silver, Incognito, Nori Green Pearl en Earth.


GA-F-platform en ophanging

De Lexus GX 2024 is gebaseerd op het GA-F-platform van de autofabrikant, dat voor het eerst werd geïntroduceerd met de huidige generatie LX 600. Het lichtgewicht ladderframe verhoogt de torsiestijfheid en verbetert de wegligging, volgens Lexus. De term “ladderframe” is een andere term voor een carrosserie-op-frameconstructie die veel voorkomt bij grote SUV’s met een groot trekvermogen. In wezen geeft het GA-F-platform de GX 2024 een sterke ruggengraat voor zwaardere toepassingen zoals off-road rijden en slepen, hoewel dezelfde ruggengraat verantwoordelijk is voor een soepele, comfortabele rit op de snelweg.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

De GX 2024 wordt standaard geleverd met elektronische stuurbekrachtiging, een nieuw ontwikkelde double wishbone vooras en een multilink achteras. Volgens Lexus zijn zowel de besturing als de ophanging ontworpen voor de verschillen tussen off-road en on-road rijden. als optie is een adaptieve variabele ophanging verkrijgbaar, die de dempingskrachten aanpast aan veranderende wegomstandigheden.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

aandrijflijn en trekvermogen

Onder de motorkap van de GX 2024 ligt een twin-turbo 3,4-liter V6 gekoppeld aan een 10-traps automatische transmissie. De twin-turbo produceert 349 pk en ontwikkelt een koppel van 479 lb-ft. Het maximale trekvermogen voor de uitrustingsniveaus Premium, Premium+ en Overtrail is 8.000 lbs, afhankelijk van het uitrustingsniveau. Terwijl officiële EPA-nummers in behandeling zijn, richt Lexus zich op een gecombineerd brandstofverbruik van 17 mpg.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

Toyota en Lexus stoppen graag offroad-lekkernijen in de spreekwoordelijke lunchtrommel. De Lexus GX 2024 wordt standaard geleverd met permanente vierwielaandrijving en een centraal sperdifferentieel van Torsen (overtrail-versies krijgen een elektronisch sperdifferentieel achter). Schakelen tussen 4hi en 4lo gaat nu sneller dankzij een update van de elektronische tussenbak.


Langer en breder exterieurdesign

Lexus omschrijft het exterieur van de GX 2024 als een vierkant profiel met een horizontaal designmotief. Misschien wel het meest opvallend – of niet – is het “spindelrooster” van de GX 2024, waarvan Lexus zegt dat het nog steeds aanwezig is, hoewel waarschijnlijk niet zo polariserend als andere Lexus-voertuigen. Net als de nierengrille van BMW, is de spindelgrille van Lexus meer een love-it-or-hate-it-affaire. Hoe dan ook, de GX 2024 doet denken aan een actiefilm, waardoor het een goede kandidaat is voor de volgende aflevering van Men in Black.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

het nieuwe ontwerp geeft de Lexus GX 2024 een grotere voetafdruk dan zijn voorgangers. De totale breedte van het voertuig groeide met 3,74 inch (overhang met 4,52 inch), terwijl de vooroverhang met 0,78 inch kromp om de bodemvrijheid te verbeteren. De wielbasis en de totale lengte groeiden met respectievelijk 2,36 en 2,75 inch, waardoor de A-stijl naar achteren kon worden geplaatst om het zicht voor bestuurder en passagier te verbeteren.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

De totale lengte van de Lexus GX 2024 is 197,04 centimeter, de totale breedte inclusief de buitenspiegels is 83,22 centimeter. De maximale hoogte is maximaal 76,18 inch, afhankelijk van het uitrustingsniveau en de wiel- en bandopties.


Interieur en zitgelegenheid

De tweede zitrij is verkrijgbaar in twee configuraties: een kapiteinsstoel of een neerklapbare zitbank die 60:40 kan worden gedeeld en plaats biedt aan zeven personen. Lexus heeft een handig “One-Motion Tumble”-systeem ingebouwd waarmee de derde zitrij kan worden neergeklapt om extra laadruimte te creëren. Volgens Lexus biedt de 2024 GX ruimte voor maximaal vijf koffers met de derde zitrij neergeklapt. Onder de bagageruimte bevinden zich twee extra opbergvakken voor kleinere spullen en een 120 volt omvormer.

De derde zitrij is elektrisch en handmatig verstelbaar en voor de tweede zitrij zijn stoelverwarming leverbaar. Zes verlichte oplaadpunten (vier in de Overtrail) completeren de 12 bekerhouders, terwijl een geheugenfunctie voor de achterbank standaard voor meer veiligheid zorgt.

Lexus GX 2024: Interieur, motor en modificaties

Standaardtechnologie en connectiviteitsfuncties omvatten een 14-inch multimediadisplay met draadloze Apple CarPlay en Andriod Auto, een 12,3-inch digitaal multi-informatiedisplay en een geluidssysteem met 10 luidsprekers. Optionele functies zijn onder meer Mark Levinson Surround Sound met 21 luidsprekers, Cool Box en Cold Area Package, Traffic Jam Assist en draadloos opladen van smartphones.


veiligheidsuitrusting

Elke GX 2024 wordt standaard geleverd met het Lexus Safety System+ 3.0. Het pakket aan actieve veiligheidsvoorzieningen omvat onder meer een Pre-Crash-systeem met voetgangerdetectie, dynamische cruisecontrol met radar, Lane Departure Warning, Lane Change Assistant, Traffic Sign Assistant en Proactieve rijassistent.


Beschikbaarheid

De GX 2024 zal worden geassembleerd in de Tahara-fabriek in Japan en zal naar verwachting begin 2024 op de markt komen. De RRP zal op dit moment ook worden aangekondigd. Vanaf 2024 zal ook een hybride aandrijving beschikbaar zijn in de VS.

Foto’s en bron: Lexus.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen