Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Lexus GX 2023 is een middelgrote auto in het SUV-assortiment van Lexus, gepositioneerd boven de UX-, NX- en RX-crossovers maar onder de drierijige LX. De huidige, tweede generatie van de GX werd in 2010 door Lexus geïntroduceerd en deelt het chassis met de Toyota Landcruiser Prado. Een chassis-SUV met goede offroad-capaciteiten en een atmosferische V8-motor, de GX is geen doorsnee luxe cross-over.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

  • De Black Line Special Edition op basis van de GX Premium is voorzien van een 360-graden camerasysteem, nieuw wit lakwerk, extra zwarte exterieuraccenten en grijze kunstleren stoelen.
  • Claret Mica kleur is niet meer beschikbaar.
  • GX Luxury krijgt standaard premium audio.

wat wij denken

De GX is een old-school truck met echte vierwielaandrijving en een vrij ademende V8-motor die hem onderscheidt van de meeste andere luxe SUV’s op de markt. Deze aanpak heeft opmerkelijke voor- en nadelen.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Aan de ene kant is het een van de meest all-terrain luxe SUV’s die je kunt kopen. Het vierwielaandrijvingssysteem heeft een tussenbak voor lage toerentallen voor extra koppel bij lage snelheden, de in hoogte verstelbare luchtvering zorgt voor een grote bodemvrijheid en de offroad-specifieke tractie-instellingen en skidplates vergemakkelijken het werken aan moeilijke paden. Ook kan hij tot 6.500 pond trekken.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maar de meeste kopers van luxe SUV’s gaan niet off-road met hun voertuigen, en op de weg lijdt de GX. Het interieur is krap, het brandstofverbruik is abominabel en de wegligging van de GX doet sterk denken aan een vrachtwagen. Het nieuwe infotainmentsysteem voor 2022 is immers een verbetering ten opzichte van het oude.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Sommige luxe kopers voelen zich misschien aangetrokken tot het truckgevoel en de offroad-capaciteiten van de GX, maar er zijn andere SUV’s zoals deze Landrover Defender die hetzelfde gevoel bieden met meer verfijning of luxe. Dat soort cross-over voertuigen Lincoln vlieger bieden veel meer ruimte, betere motoren en een modernere rijervaring.

prestaties en efficiëntie

Er is slechts één aandrijfvariant voor de GX. Elk exemplaar wordt geleverd met een atmosferische 4,6-liter V8 gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak en vierwielaandrijving. De V-8 ontwikkelt 301 pk en 326 lb-ft koppel, waardoor de GX in 6,9 seconden naar 60 km/u gaat. Brandstofverbruik is een groot zwak punt met slechts 15/19 mpg stad/snelweg.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

beveiligingsfuncties

Lexus rust elke GX uit met een handvol rijhulpsystemen, waaronder Lane Departure Warning, Blind Spot Alert, Rear Cross Traffic Alert, Auto High Beam, Auto Front Emergency Braking en Adaptive Cruise Control. Opgemerkt moet worden dat dit niet de nieuwste versies van deze functies zijn en dat adaptieve cruisecontrol alleen kan worden gebruikt bij snelheden boven de 30 mph. Lane Departure Warning en Lane Departure Warning zijn niet beschikbaar.

✓ U kunt ook controleren:

laadruimte en interieur

Vergeleken met zo’n crossover-SUV met drie rijen Volvo XC90 de prijs die de GX betaalt voor zijn carrosserie-op-frameconstructie en offroad-capaciteiten ligt voor de hand. Ter vergelijking: het interieur van de GX is piepklein.

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij) Bagageruimte (achter derde/tweede/eerste zitrij)
Lexus GX 41,6/34,1/29,3 inch 11,6/46,7/64,7 kubieke voet
Volvo XC90 40,9/37,0/31,9 inch 21,8/49,6/80,3 kubieke voet

technologie

De 2023 GX kreeg vorig jaar een broodnodige infotainment-update met een nieuw standaard 10,3-inch touchscreen-systeem met Apple CarPlay, Android auto en geïntegreerde navigatie. Twee USB-poorten op de eerste en tweede zitrij zijn standaard. Een audiosysteem met negen luidsprekers is standaard, met luxe versies waaronder een Mark Levinson-systeem met 17 luidsprekers. Optioneel is een 360 graden camerasysteem leverbaar.

Lexus GX 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Aanbevolen trim

Als we een koopadvies voor de GX zouden geven, zouden we vertrouwen op zijn offroad-capaciteiten. Om deze te maximaliseren, kiest u voor de GX460 Luxury, het enige uitrustingsniveau dat beschikbaar is met het offroad-pakket. Het offroad-pakket omvat een 360-graden camerasysteem, zijcamera’s, cruise control, extra offroad-rijmodi, een brandstoftankbeschermplaat en een transmissieoliekoeler. Er zijn ook luxe voorzieningen zoals een semi-aniline lederen interieur, verlichte instaplijsten, premium audio en adaptieve luchtvering.

Andere luxe SUV’s: