Kia Sorento 2024: Interieur, motor en modificaties

De vierde generatie van de Kia Sorento, die in februari 2020 op de markt komt, is ingrijpend herzien. De Kia Sorento van 2024 heeft een aantal updates aan het interieur en exterieur en blijft leverbaar als hybride en plug-in hybride.

Kia Sorento 2024: Interieur, motor en modificaties

Dit is wat we verwachten van de geëlektrificeerde SUV van volgend modeljaar. Let op: sommige details en afbeeldingen in dit artikel kunnen betrekking hebben op de Zuid-Koreaanse versie van de Sorento. We zullen deze pagina bijwerken zodra er nieuwe informatie en foto’s beschikbaar zijn.

Ontwerp

De Sorento heeft een sobere maar moderne vorm en de designelementen stralen hetzelfde gevoel uit van een middenweg tussen traditie en moderniteit. Met de facelift hebben de ontwerpers geprobeerd de auto gedurfder en verfijnder te maken.

De visuele veranderingen van de Kia Sorento 2024 hebben vooral betrekking op de voorkant van de auto. Hij heeft nieuwe verticale koplampen, geïnspireerd op de Kia EV9, die de auto meer kracht geven. Ze bestaan uit vier verticaal geplaatste dim- en grootlichtmodules en twee stervormige dagrijlichtstroken die een T-vorm vormen. De grille heeft een iets andere vorm en nieuwe inzetstukken en is, in tegenstelling tot het vorige model, niet voorzien van een merklogo. Het discrete extra gat direct onder de grille ontbreekt ook, wat het nieuwe model een opgeruimde uitstraling geeft.

Kia Sorento 2024: Interieur, motor en modificaties

De nieuwe bumper heeft verticale luchtinlaten aan de zijkanten, hoewel het nog onduidelijk is of deze functioneel of esthetisch zijn. Het winddeflectorpaneel is ook opnieuw ontworpen en de onderste luchtinlaat heeft een nieuwe zwarte horizontale rand aan de bovenkant. De motorkap heeft een slankere vorm en is versierd met het merklogo.

Aan de zijkant heeft Kia de lichtmetalen velgen van de Sorento vernieuwd als onderdeel van een tussentijdse update. Aan de achterkant zijn de gedeelde achterlichten verbonden door een stervorm die een omgekeerde U-vorm creëert. de bumpers en spatborden zijn aangepast, aan de buitenkant is niet veel veranderd. Gelukkig heeft Kia afgezien van de inmiddels clichématige schrijfwijze van de modelnaam in blokletters.

Over het algemeen verwachten we standaardkenmerken zoals de oranje parkeerlichten voor de Kia Sorento familie van 2024.


Binnen

De Kia Sorento 2024 heeft een herzien dashboard dat er slanker en moderner uitziet. De verticale luchtroosters aan de buitenste uiteinden zijn niet langer apart zoals bij het vorige model en de luchtroosters in het midden zijn volledig nieuwe horizontale units. Het nieuwe, strakke, zwartgelakte dashboard heeft twee draaiknoppen met geïntegreerde knoppen en aanraakgevoelige knoppen voor de bediening van de automatische klimaatregeling en het infotainmentsysteem.

Kia heeft de displays in het interieur gecombineerd in een vloeiende curve. De nieuwe schermen rondom de bestuurder geven een panoramisch gevoel en stralen een vleugje minimalisme uit. In plaats van een 10,25-inch middendisplay heeft de nieuwe Sorento een groter 12,3-inch middendisplay. Maar niet alleen het touchscreen is nieuw. Kia zegt dat het de volgende generatie van het ccNC infotainmentsysteem gebruikt in de Sorento van 2024.

Kia Sorento 2024: Interieur, motor en modificaties

De middenconsole is iets anders dan die van de voorganger. In plaats van een versnellingspook heeft de nieuwe SUV een draaiknop. Een nieuw sfeerverlichtingssysteem benadrukt de hogere kwaliteit van het interieur. Een smalle lichtband strekt zich uit over de hele breedte van het dashboard, net onder de randen van de airconditioning. Dezelfde kleur verlicht het sierlijke patroon van de deurpanelen.

Een andere technische vernieuwing is een groter meerkleuren projectiedisplay dat een beeld projecteert dat gelijk is aan een 10-inch scherm (vorig model: 8,5 inch). Tot slot kan het nieuwe model ook worden uitgerust met een digitale toets.

Kia biedt de Sorento PHEV aan als 5-, 6- en 7-zitter. De stoelen op de tweede rij zijn individueel verstelbare fauteuils die passagiers een hoog comfortniveau bieden. We verwachten geen veranderingen voor het model van 2024.


Technische gegevens

De Kia Sorento uit 2024 heeft de 1,6-liter T-GDi-motor overgenomen in de hybride versie en we verwachten hetzelfde voor de plug-in hybride versie. Uit de aankondiging van de lancering in Zuid-Korea kunnen we opmaken dat de hybrideversie een koelere motor en een krachtigere elektromotor krijgt. De plug-in hybride versie zou een vergelijkbare verbetering en een groter elektrisch bereik moeten hebben, maar we moeten wachten op de officiële aankondiging om dit te bevestigen.

De motor van de Sorento Hybrid 2024 heeft een vermogen van 177 pk en een koppel van 265 Nm, terwijl de elektromotor een vermogen heeft van 64 pk en een koppel van 195 Nm. Kia heeft het totale vermogen en koppel nog niet bekendgemaakt. Net als bij de voorganger is een zestrapsautomaat standaard, terwijl vierwielaandrijving optioneel is.

Kia Sorento 2024: Interieur, motor en modificaties

In de huidige Sorento Hybrid levert de motor 177 pk en 195 lb-ft koppel, terwijl de elektromotor 59 pk en 195 lb-ft koppel levert. Het gecombineerde vermogen en koppel van de aandrijflijn is 227 pk en 258 Nm. De plug-in hybride variant met vierwielaandrijving heeft slechts 261 pk en 258 Nm koppel, wat naar verwachting zal toenemen in de modelupdate.

In de huidige SUV werkt de elektromotor van de hybride variant met een 1,5 kWh batterij, de elektromotor van de plug-in hybride variant met een 14 kWh batterij. De plug-in hybride variant voldoet aan de EPA-eisen voor een volledig elektrische actieradius van 32 mijl. De huidige Sorento Hybrid is EPA-gecertificeerd. het gecombineerde brandstofverbruik is 37 mijl per gallon (voorwielaandrijving)/34 mijl per gallon (vierwielaandrijving), terwijl de huidige plug-in Sorento Hybrid EPA-gecertificeerd is. Het gecombineerde brandstofverbruik is 79 mijl per gallon. We zullen de technische specificaties van het nieuwe model bijwerken zodra we nieuws van Kia ontvangen.


Datum van uitgifte

De Kia Sorento komt in 2024 in Zuid-Korea op de markt in benzine-/diesel- en hybridevarianten. We verwachten een marktintroductie in de herfst van 2023.


Prijs en concurrenten

De prijzen beginnen rond de 38.000 euro voor de Kia Sorento Hybrid 2024 en rond de 51.000 euro voor de Kia Sorento Hybrid 2024. De oudere hybride en plug-in hybride SUV’s worden in hun respectieve basisuitrustingsniveaus verkocht voor 36.690 euro en 49.990 euro.

De kleinere en goedkopere Mitsubishi Outlander 2024 zal een aantrekkelijke optie zijn voor potentiële Kia-klanten, vooral vanwege zijn drie zitrijen. Andere concurrenten zijn de Hyundai Santa Fe 2024, de Honda CR-V 2024 en de Toyota Highlander 2024.


Nieuweautos.com zegt

Kia blaast de Sorento nieuw leven in met een gedurfder uiterlijk, een vernieuwd interieur en verbeterde comfort-, connectiviteits- en veiligheidsvoorzieningen. Deze productmaatregelen zijn bedoeld om het model concurrerend te houden tot de lancering van de volledig nieuwe Sorento aan het einde van dit decennium.

Foto’s & bron: Kia Deutschland GmbH.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen