Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Kia Niro 2023 maakte zijn debuut op de Seoul Mobility Show 2021 voordat hij de aandacht trok op de 2022 New York International Auto Show. Het is de tweede generatie van Kia’s geëlektrificeerde crossover, die voor het eerst werd gepresenteerd in 2016.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De belangrijkste verandering in de nieuwe Niro heeft niets te maken met de aandrijfmogelijkheden. Hij is nog steeds verkrijgbaar als hybride, plug-in hybride (PHEV) of als elektrisch voertuig met een actieradius tot 253 mijl. In plaats daarvan is de Kia Niro nu volwassener en vertoont hij een opvallende gelijkenis met het opvallende HabaNiro-concept dat voor het eerst werd onthuld in 2019.

Kia Niro 2023: een goed uiterlijk zit in de familie

We begrepen het. De Kia Niro uit 2023 wil indruk maken met zijn conceptcar-styling, en het is een verfrissend gezicht in vergelijking met de gehomologeerde vormen van moderne cross-overs, geëlektrificeerd of niet. Kia beweert dat het gedurfde ‘Opposites United’-ontwerp van de nieuwe Niro is geïnspireerd op ‘natuur en aerodynamische verfijning’.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het heeft een slanke grille met tijgerneus en een enorme lagere luchtkoeler geflankeerd door “hartslag” dagrijverlichting en nieuwe koplampclusters. De LED-achterlichten hebben de vorm van een boemerang en de signaal- en achteruitrijlichten bevinden zich in kleine doosjes in de achterbumper.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

“De Kia Niro uit 2023 is ontworpen voor de behoeften van vandaag en de duurzame mobiliteit van de toekomst”, zegt Steven Center, COO & EVP, Kia America. “De geheel nieuwe Niro biedt meer verfijning, veelzijdigheid, connectiviteit en technologie dan ooit tevoren.

Het is moeilijk om over de Kia Niro te praten zonder de Aero Blade van het voertuig te noemen. Deze gekleurde of zwartgeblakerde omlijsting loopt van boven de achterspatborden tot onder de daklijn en is een stijlelement geërfd van het HabaNiro-concept. Kia beweert dat de vorm van het aeroblad de Niro een onderscheidend kenmerk geeft en tegelijkertijd de luchtstroom verbetert, zoals blijkt uit de indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,29 van de crossover.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ook de ontwerpwijziging heeft bijgedragen aan een lichte groeispurt. Volgens Kia is de tweede generatie Niro een groter voertuig dan het vorige model, met een langere wielbasis van 107,1 inch, een totale lengte van 174 inch en een bodemvrijheid van 6,3 inch. Het biedt nu 22,8 kubieke voet laadruimte achter de achterbank, wat volgens Kia 50 procent meer laadruimte is dan een Tesla Model 3.

✓ U kunt ook controleren:

Drie geëlektrificeerde aandrijflijnen

William Cowper’s gedicht uit 1785 The Task had het niet beter kunnen verwoorden: Variety is het kruid van het leven dat het zijn smaak geeft. De 2023 Kia Niro biedt een keuze uit hybride, plug-in hybride (PHEV) of puur elektrische aandrijflijn, waardoor het een uniek verkoopvoorstel is. De Niro HEV heeft een 1,6-liter viercilindermotor en een elektromotor van 32 kW die 139 pk en 195 lb-ft produceert. van het gegenereerde koppel. Kia stelt dat de Niro Hybrid een gecombineerd verbruik heeft van 53 mpg en een totaal bereik van 588 mijl.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Niro PHEV heeft een 1,6-liter benzinemotor en een krachtigere elektromotor van 62 kW met 180 pk en 195 lb-ft. van koppel. Het beschikt ook over een 11,1 kWh lithium-ion-polymeerbatterij die in minder dan drie uur wordt opgeladen (met een oplader van niveau 2) en heeft een geschatte volledig elektrische actieradius van 33 mijl (met de standaard 16-inch wielen). De hybride- en PHEV-varianten van de Niro hebben een zestraps automaat met dubbele koppeling.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Niro EV heeft een grotere 64,8 kWh-batterij en een enkele elektromotor vooraan die 201 pk produceert en een bereik van maximaal 453 mijl biedt. Een optionele warmtepomp en batterijverwarmer zouden het bereik bij vriesweer kunnen vergroten, maar Kia zei niet hoeveel. De Niro EV is compatibel met een 85 kW DC-snellader die de batterij in minder dan 45 minuten van 10 tot 80 procent oplaadt. Bovendien kan een standaard ingebouwde lader van 11 kW de batterij in minder dan zeven uur volledig opladen met Level 2 opladen, terwijl de Vehicle-to-Load (V2L)-functionaliteit van de EV6 ook beschikbaar is in de Niro EV.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Alle varianten van de Kia Niro 2023 beschikken over regeneratief remmen, terwijl de HEV en PHEV naast de standaard Sport- en Eco-modi een nieuwe Green Zone-rijmodus krijgen. Green Zone stelt de Niro HEV en Niro PHEV in staat om automatisch alleen elektrisch te rijden wanneer ze door woonwijken, ziekenhuizen en scholen rijden.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Luxe maar duurzaam interieur

De Kia Niro uit 2023 heeft een geheel nieuw, op EV6 geïnspireerd interieur. Het dashboard is gedecentraliseerd en loopt iets rond de voorste inzittenden. Bovendien flankeren twee 10,25-inch schermen onder een enkele ruit het gezichtsveld van de bestuurder. De standaarduitrusting omvat sfeerverlichting in het interieur, draadloze Apple CarPlay/bekabelde Android Auto, USB-oplaadpoorten en kunstmatige motorgeluiden. Extra functies zoals een premium audiosysteem van Harman Kardon met acht luidsprekers, elektrisch verwarmde en geventileerde voorstoelen en draadloos opladen van smartphones zijn als optie verkrijgbaar.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het avant-gardistische interieur van de Kia Niro is gemaakt van zacht aanvoelende materialen die afkomstig zijn van duurzame, diervrije bronnen. Zo vind je op de hemelbekleding gerecycled behang en zijn de stoelen bekleed met bio-polyurethaan en Tencel-materiaal van eucalyptusbladeren. Daarnaast worden voor de deurpanelen van de Kia Niro alleen BTX-vrije lakken gebruikt, die geen schadelijke benzeen-, tolueen- en xyleenisomeren bevatten.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

State-of-the-art beveiligingsfuncties

De nieuwe Kia Niro is een toonbeeld van actieve veiligheid. Alle varianten worden standaard geleverd met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen zoals het vermijden van aanrijdingen, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, dodehoekmonitoring, waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan en waarschuwing voor inzittenden achteraan, om er maar een paar te noemen. Extra veiligheidsvoorzieningen zoals intelligente cruisecontrol, Highway Driving Assist en een head-updisplay zijn als optie verkrijgbaar.

Kia Niro 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Kia Niro 2023: prijzen en beschikbaarheid

De Kia Niro uit 2023 zal dit najaar in alle 50 Amerikaanse staten te koop zijn. Prijzen zijn nog niet bekend, maar Kia belooft vergelijkbare basisprijzen als de vorige Niro. Dat betekent ongeveer 25.000 euro voor de Niro HEV, 31.000 euro voor de Niro PHEV en ongeveer 40.000 euro voor de Niro EV.