Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Afgezien van de stopzetting van de Kia Stinger, heeft de Hyundai-dochter de laatste tijd de juiste stappen gezet. De Kia Telluride 2024, Kia Carnival 2024 en Kia K5 2024 behoren tot de best uitziende auto’s in hun segment en de Kia EV6 2024 is ook niet slecht. Kia is in onze ogen begeerlijker geworden dan Hyundai en de Kia EV9 2024 is daar het bewijs van.

De volledig nieuwe EV9 met drie rijen is Kia’s tweede elektrische auto die gebouwd is op het modulaire E-GMP platform. Kia heeft fantastisch werk geleverd met de EV6 en we hebben intuïtief het gevoel dat het vlaggenschip, de EV9, net zo briljant zal zijn als Kia’s eerste poging tot elektrificatie. De EV9 deelt zijn architectuur met de aankomende Hyundai Ioniq 7 2024, een vergelijkbare drie-rij familie SUV met een vermoedelijk robotachtige voorkant als zijn Hyundai Sonata 2024 broer.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

De Kia EV9 2024 heeft het echter over een andere boeg gegooid en zijn Telluride-tegenhanger met benzinemotor nagebootst, wat geen slecht begin is.

met aandrijflijn

Het basismodel van de Kia EV9 RWD Standard heeft een 76,1 kWh batterij en een enkele elektrische motor achterin met 215 pk en 258 Nm koppel. Kia claimt een actieradius van meer dan 250 mijl, wat redelijk maar niet uitmuntend is, vooral wanneer je een volle lading mensen en goederen vervoert, wat de actieradius meestal verkleint.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

De EV9 RWD Long Range heeft echter een krachtigere 99,8 kWh batterij die een actieradius tot 300 mijl belooft. Het addertje onder het gras is dat de elektromotor achter slechts 201 pk produceert – een offer voor een grotere actieradius. De EV9 GT-Line daarentegen heeft een grotere 99,8 kWh batterij en een extra elektromotor op de vooras die 379 pk en tot 516 lb-ft. koppel levert in de standaard boost-modus.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

En als het tijd is om echt off-road te gaan, kan de EV9 tot 5000 pond trekken en heeft hij tot 7,8 inch bodemvrijheid om over onverharde wegen te rijden.


Hoe snel is de van 2024?

Kia claimt dat de basis EV9 RWD Standard-variant in minder dan negen seconden van nul naar 100 km/u kan accelereren, wat een behoorlijke tijd is voor een SUV met drie rijen wielen. De RWD Long Range-variant doet hetzelfde in minder dan 10 seconden en de EV9 GT-Line accelereert in vijf seconden naar 100 km/u.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties
Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Als hij bijna leeg is, kan de EV9 met zijn 800 volt elektrische architectuur snelladen met een vermogen tot 350 kW, waardoor hij in ongeveer 25 minuten 10 tot 80 procent kan opladen. Hij heeft ook V2L (vehicle to charge) en V2X (vehicle to everything) mogelijkheden om externe apparaten van stroom te voorzien.


De styling en het design

De Kia EV9 is een mix van scherpere lijnen, edgier elementen en op de Telluride geïnspireerde details. Hij is ongeveer even groot als de Telluride, maar heeft kortere overhangen en een langere wielbasis van 122 inch. Hij heeft S-vormige achteruitrijlampen met horizontale LED projectiekoplampen of LED kubuskoplampen, een grille met digitaal patroon, verzonken deurgrepen en opvallende achterlichten met sterren.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Bovendien zijn 19-inch wielen standaard, terwijl andere uitrustingsopties 20- en 21-inch wielen bieden. De EV9 GT-Line heeft exclusieve upgrades zoals glanzend zwarte spiegelbehuizingen, verhoogde dakrails, aangepaste voor- en achterbumpers en speciale verlichting dankzij de LED-grille.


Bagageruimte

Kia beweert dat elke zitplaats in de EV9 een redelijke hoeveelheid ruimte biedt. De tweede rij heeft een beenruimte van 42,8 inch en een schouderruimte van 60 inch, en de beschikbare kapiteinsstoelen zijn verwarmd en gekoeld en hebben voetsteunen. De beenruimte op de derde rij is 32 inch en de automatische klimaatregeling met drie zones zorgt voor voldoende ventilatie van voor tot achter.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties
Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

net als andere SUV’s biedt de EV9 20,1 kubieke meter laadruimte met de derde rij rechtop en 43,5 kubieke meter met de tweede en derde rij neergeklapt. Hij heeft ook een bescheiden bagageruimte (voorin) van 3,2 kubieke meter.


Standaard technische uitrusting

De Kia EV9 2024 heeft een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel en een 12,3-inch infotainment touchscreen met Apple CarPlay en Android Auto. Een apart scherm van vijf inch onder het infotainmentsysteem regelt ook de klimaatregeling en verborgen voelbare schakelaars lichten op wanneer de auto wordt ingeschakeld. En ondanks het volumineuze dashboard heeft de EV9 fysieke knoppen voor het radiovolume, de ventilatorsnelheid en de temperatuurregeling.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Andere kenmerken zijn een 12-inch projectiedisplay in kleur (HUD), digitale achteruitkijkspiegel, Meridian audiosysteem met 14 luidsprekers en interieurverlichting. Tot de hightech materialen en bekleding behoren ook BTX-vrije lak, gedeeltelijk gerecycled tapijt en ledervrije stoelen van polyurethaan.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties
Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Geavanceerde op Lidar gebaseerde rijhulp

De Kia EV9 zal in 2024 de nieuwste geavanceerde rijhulptechnologie voor op de snelweg introduceren, die Lidar gebruikt om een veilige afstand tot de voorligger aan te houden. deze technologie maakt deel uit van de meer dan 20 standaard rijhulpfuncties van de EV9, waaronder geavanceerde botsingvermijding die voertuigen, voetgangers en fietsers rondom het voertuig detecteert.

Kia EV9 2024: Interieur, motor en modificaties

Adviesprijs

De prijs van de Kia EV9 begint bij 54.900 euro in 2024.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen