Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Kia is van plan om na de EV6 nog acht elektrische SUV’s op de markt te brengen. Een compact model met de naam Kia EV4 voor Europa is in ontwikkeling. De EVx SUV wordt een gespecialiseerd elektrisch voertuig genoemd en geen omgebouwde BEV zoals de Niro EV of Soul EV.

Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Na het bericht in de Britse media zijn er nu meer details naar buiten gekomen over wat waarschijnlijk Kia’s belangrijkste introductie van 2024 wordt. Dit is wat we weten over de nieuwe Kia EV4 2024.

Ontwerp

De eerste spionagefoto’s van gecamoufleerde prototypes op Zuid-Koreaanse portals suggereren dat de Kia EV4 een ongewoon en futuristisch exterieurdesign krijgt met een platte daklijn. Het silhouet doet ons een beetje denken aan de Niro EV, maar we denken dat hij er nog scherper en scherper uit zal zien als de daklijn wegvalt. Verticale dagrijverlichting, massieve vijfspaaks lichtmetalen velgen, een transparante achterklep, verticale achterlichten, een haaienvinvormige antenne en conventionele buitenspiegels zijn de verwachte uiterlijke kenmerken.

Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Voor zover we kunnen zeggen, zal de EV4 klanten aanspreken die de voorkeur geven aan een ongebruikelijk design, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Jeep Avenger EV uit 2024, maar we verwachten niet dat het een kleine SUV wordt. Hij valt in dezelfde klasse als de Niro EV, maar zal betere prestaties, een groter bereik, kortere oplaadtijden, meer ruimte en extra comfort, connectiviteit en voorzieningen bieden.

Binnen

Het interieur van de Kia EV4 zou modern en minimalistisch zijn. Overeenkomsten met de Niro EV en EV6 zijn onder andere een slank dashboard met vrijstaande maar gecombineerde dubbele displays, een tweespaaks stuurwiel, slanke luchtroosters en een compact klimaatcontrolesysteem waarvan bijna alle functies worden bediend via capacitieve touchscreens.

Spionagefoto’s laten zien dat de EV4 gebogen voorstoelen heeft met bolsters die de bestuurder en voorpassagier elegant lijken te omsluiten. Achterin zou de EV4 comfortabeler zijn dan de Niro met meer beenruimte, verstelbare stoelen en een vlakke vloer.

Technische gegevens

De Kia EV4 kan de ruimte van de 2024 Sportage bieden. Dankzij E-GMP heeft de EV4 niet de grootte van de verbrandingsmotor nodig om dezelfde binnenruimte te bieden. Ter vergelijking: de nieuwe Sportage is 177,8 inch/183,5 inch lang, 73,4 inch breed, 65,4 inch hoog en heeft een wielbasis van 105,5 inch/108,5 inch. De 114,2 inch lange EV6 heeft dezelfde wielbasis als het vlaggenschip van de 2024 Telluride – 114,2 inch.

Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Het E-GMP platform biedt een hoge systeemspanning van 800 volt, twee keer de normale spanning (400 volt). Hierdoor kunnen klanten hun op E-GMP gebaseerde elektrische voertuigen snel opladen met maximaal 350 kW. Voor de EV6, die verkrijgbaar is met accuopties van 58,0 kWh en 77,4 kWh, duurt het minder dan 18 minuten om de SoC van 10 tot 80 procent op te laden. Met slechts vijf minuten opladen kan een actieradius van bijna 70 mijl worden bereikt. De EV4 kan worden uitgerust met een EV6 batterij, die een actieradius van ongeveer 300 mijl biedt.

Bidirectioneel opladen

De Kia EV4 heeft naar verwachting een geïntegreerde oplaadregeleenheid (ICCU) die opladen in het voertuig (V2L) mogelijk maakt. V2L maakt het mogelijk om stroom over te brengen naar externe apparaten zoals huishoudelijke apparaten, elektrisch gereedschap en elektronische apparaten op de camping of werkplek. V2V (Vehicle-to-vehicle) opladen zal mogelijk zijn, wat betekent dat klanten elektrische voertuigen met een lege batterij kunnen opladen met behulp van het EV4 batterijpakket.

✓ U kunt ook controleren:

Warmtepomp

Kia zal de EV4 uitrusten met een warmtepomp die afvalwarmte van de batterij, vermogenselektronica en andere onderdelen van de aandrijflijn gebruikt om het interieur warm te houden bij koud weer zonder de actieradius in gevaar te brengen.

i-pedaal

De EV4 wordt naar verwachting uitgerust met de i-Pedal, Kia’s merknaam voor rijden met één pedaal. De i-Pedal zorgt voor maximale energieterugwinning bij het remmen. Omdat het rempedaal niet bediend hoeft te worden, wordt het rijden comfortabeler en vermindert de remslijtage.

Duurzame materialen

Met de EV9 Concept laat Kia op de Los Angeles Auto Show in november 2021 zien hoe het interieur van toekomstige elektrische voertuigen milieuvriendelijk wordt ontworpen en hoe duurzame materialen worden gebruikt. Voor de vloer van de EV9 Concept elektrische SUV worden gerecyclede visnetten gebruikt. De stoelbekleding is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en wolvezels. Veganistisch leer wordt gebruikt voor het interieur en Kia is van plan om het gebruik van dierenhuiden in alle voertuigen geleidelijk te verminderen. De Kia EV4 zou ook kunnen profiteren van deze milieuvriendelijke aanpak.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Twee displays

Kia zou twee naadloze schermen kunnen gebruiken in de EV4. Dit zouden 10,25-inch of 12,3-inch HD-schermen kunnen zijn die rond één behuizing met versterkt glas zijn gewikkeld. Het linkerpaneel dient als instrumentenpaneel, het rechter als centraal scherm met navigatie, infotainment en menusysteem dat wordt bediend door Kia Connect.

AR-HUD.

De EV4 kan worden uitgerust met een geavanceerd projectiescherm met AR-technologie (augmented reality). Het AR HUD-systeem projecteert 3D-beelden van belangrijke rij-informatie zoals snelheid, navigatie-instructies en ADAS-gegevens op de voorruit. Er wordt ook een premium audiosysteem van Meridian verwacht.

Productie

Volgens berichten in de Zuid-Koreaanse media zal Kia’s aankomende elektrische SUV, bekend als de Kia EV6, worden geproduceerd in AutoLand’s fabriek in Gwangmyeong in Zuid-Korea. AutoLand Gwangmyeong heeft twee fabrieken: fabriek 1 en fabriek 2. De EV9 wordt geproduceerd in fabriek 1, terwijl de nieuwe elektrische SUV onder de EV6 in fabriek 2 wordt geproduceerd.

Kia heeft bevestigd dat AutoLand Gwangmyeong Plant 2 zal worden omgebouwd tot een volledig elektrische autofabriek. Het bedrijf zei dat het de productie zal opschorten van 1 juni 2023 tot 31 december 2023 om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. AutoLand Gwangmyeong’s fabriek 2 was verantwoordelijk voor de productie van de Rio notchback sedan en de Stonic. De laatste gaat naar contractfabrikant Donghee Auto, terwijl het lot van de Stonic onduidelijk is.

AutoLand’s Gwangmyeong Plant 2 zal de twee elektrische auto’s produceren. De productie van het eerste model, vrijwel zeker de Europese elektrische SUV die in dit artikel wordt besproken, staat gepland voor juni 2024. Het tweede model wordt waarschijnlijk een elektrische sedan zoals de Forte 2024, genaamd Kia EV3 2024.

Een nieuwe SUV onder de EV6 zal vanaf 2025 op de Europese markten verschijnen vanuit de fabriek van Kia in Žilina, Slowakije. Kia heeft bevestigd dat het vanaf 2025 kleine en middelgrote elektrische voertuigen zal produceren in zijn fabriek in Slowakije.

Datum van uitgifte

De EV4 wordt eind 2024 verwacht. Volgens een bericht van ET News op 25 juli 2023 zal de Kia SV, volgens de geruchten de Kia EV4, in de tweede helft van 2024 op de markt komen. ET News meldt dat Kia in het tweede kwartaal van 2024 prestatietests zal uitvoeren voor de serieproductie van het nieuwe thermische managementsysteem dat in de EV4 zal worden gebruikt.

Na de lancering van de EV9 en EV5 dit jaar, hebben we een sterke positie om volgend jaar de C-SUV en sedan te lanceren en een volledig productgamma aan te bieden. Dit geeft ons een concurrentievoordeel ten opzichte van andere merken die met meerdere modellen concurreren op prijs.

De EV4 komt in hetzelfde segment als de 2024 Mercedes EQA en 2024 Volvo C40 en zal naar verwachting een hogere prijs krijgen dan de Niro EV en met deze luxemodellen concurreren als goedkoop alternatief. Kia heeft verklaard dat elk model in het EV-gamma een GT-variant zal krijgen, wat de deur opent voor een toekomstige compacte elektrische SUV zoals de Kia EV4 GT.

Kia’s strategie voor elektrische voertuigen

Kia is van plan om tegen 2027 wereldwijd 15 modellen elektrische voertuigen te lanceren, zei CEO Ho Seong-seong tijdens de 2023 General Investor Day op 5 april 2023. In zijn presentatie tijdens het evenement zei hij dat 9 daarvan SUV’s zullen zijn. De eerste van Kia’s nieuwe elektrische SUV’s werd in 2021 gelanceerd: de Kia EV6. Daarna volgden de Kia Niro EV in 2022 en de Kia Niro EV in 2023. Dit jaar worden er twee elektrische SUV’s gelanceerd: de Kia EV9 in 2024 en de Kia EV5 in 2024.

Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Tegen 2025 wil Kia de batterijtechnologie van de derde generatie vervangen door die van de vierde generatie. Tegen 2030 wil het bedrijf overstappen op batterijtechnologie van de vijfde generatie. Tegen 2030 wil het bedrijf de kosten van batterijpakketten met 40% verlagen en hun energiedichtheid met 50% verhogen. Het bedrijf werkt aan de verdere integratie van software in zijn elektrische voertuigen en breidt OTA-updates uit voor technische wijzigingen na levering.

Kia EV4 2024: Prijzen en kenmerken

Nieuweautos.com zegt

Aangezien de Kia EV6 uit 2024 duurder is en groter dan een compacte SUV, is er ruimte voor een kleiner, zuiniger model met een hoog niveau van rijcomfort en geavanceerde functies. Dit is waar de Kia EV4 om de hoek zou kunnen komen kijken, om jonge Europese kopers van gezinsauto’s een compromisloos betaalbare elektrische auto te bieden.

Foto’s & bron: Kia Deutschland GmbH.