Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De grootste terreinwagens jeep zijn de Wagoneer en de Grand Wagoneer. Dat komt omdat Jeep met deze premiummodellen een submerk wil vestigen. De Wagoneer met drie rijen, die de naam draagt ​​van klassieke Jeeps uit de jaren 60 tot en met 90, debuteert in 2022 en concurreert met beide reguliere modellen zoals deze Chevrolet Tahoe en met dergelijke premium concurrenten Lincoln Navigator. Voor 2023 wordt het modellengamma uitgerust met nieuwe motoren, een nieuw uitrustingsniveau en een variant met lange wielbasis.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw Jeep Wagoneer 2023

  • Wagoneer L-variant met lange wielbasis
  • Wagoneer L Carbide uitrustingsniveau
  • De standaard I-6 met dubbele turbocompressor vervangt de oude V-8

wat wij denken

De Jeep Wagoneer 2023 richt zich op luxe en prestaties. Het interieur is goed afgewerkt, met leer en hout van hoge kwaliteit in de hele ruime cabine. Het rijcomfort is bewonderenswaardig, zeker wanneer de Wagoneer is uitgerust met de optionele luchtvering. De onafhankelijke wielophanging ondersteunt de traditionele carrosserie-op-frameconstructie van dit offroad-voertuig, zodat over het hele gamma goede rijeigenschappen kunnen worden verwacht. In onze eerste test prezen we ook het rijgedrag en de besturing van de Wagoneer.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We ontdekten dat de Wagoneer in onze test langzamer accelereerde van 0 naar 100 km/u dan zijn concurrenten, hoewel dit prestatietekort wordt goedgemaakt door de nieuwe standaard twin-turbocharged inline 3.0-liter motor, die meer vermogen en koppel biedt in vergelijking met naar het vorige model, is volledig uitgebalanceerd.

De Wagoneer verschilt op een aantal punten van de Grand Wagoneer, maar over het algemeen ontbreekt er niet veel aan zijn duurdere en luxere tegenhanger. Eerst krijgt de Grand Wagoneer metalen delen door het hele interieur en een Alcantara hemelbekleding. Het heeft ook grote digitale meters, hoewel de meters in de reguliere Wagoneer en Wagoneer L voor de meesten voldoende zouden moeten zijn.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Voor de modeljaar 2023 Met de Wagoneer L wordt de versie met lange wielbasis van Jeeps terreinwagen met drie rijen aan het modellengamma toegevoegd. De body-on-frame-structuur is opnieuw ontworpen om ruimte te bieden aan de extra lengte, terwijl het rijgedrag en de rijkwaliteit behouden blijven. De aluminium-intensieve constructie zou de dynamiek en het brandstofverbruik verbeteren. De Wagoneer L is 30 centimeter langer dan de standaardversie van de SUV, wat vooral de laadruimte ten goede komt. Hij zit slechts 0,1 inch lager dan de Wagoneer met standaard wielbasis en de wielbasis groeit met 7,0 inch tot een totaal van 130,0 inch.

Jeep biedt ook een Carbide-afwerking met zwarte accenten aan de buiten- en binnenkant. Het Wagoneer-assortiment is zowel letterlijk als qua maatwerk uitgebreid en biedt nu nog meer configuratiemogelijkheden dan in het eerste modeljaar.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en brandstofverbruik

Voor de Wagoneer en Wagoneer L wordt slechts één motor aangeboden. Het is een 3,0-liter zes-in-lijn met dubbele turbocompressor die de uitgefaseerde 5,7-liter V8 vervangt die pas in het modeljaar 2022 beschikbaar zal zijn. Jeep noemt de krachtbron, die 420 pk produceert en een koppel van 468 lb-ft ontwikkelt, de Hurricane Twin Turbo. Het vermogen ligt ruim boven de 392 pk en 404 lb-ft koppel van zijn voorganger. Tijdens onze tests verkortte het de 0-60-tijd van de V8 Wagoneer met meer dan twee seconden tot een indrukwekkende 5,5 seconden.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Een automatische transmissie met acht versnellingen is de enige beschikbare transmissie en kan vermogen sturen naar standaard vierwielaandrijving of drie beschikbare vierwielaandrijvingssystemen. Het basissysteem Quadra-Trac I biedt permanente vierwielaandrijving en brengt het koppel over op het wiel met de beste tractie. De geavanceerde Quadra-Trac II gebruikt een verdeelbak met twee snelheden om tot 100 procent van het koppel naar één wiel te sturen. De Wagoneer Series III wordt standaard geleverd met Quadra-Trac II.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het ultieme vierwielaandrijvingssysteem voor de Wagoneer is de Quadra-Drive II, die naast de kenmerken van de Quadra-Trac II een elektronisch sperdifferentieel op de achteras toevoegt. Het is beschikbaar voor de Wagoneer II- en III-serie.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Wagoneer L 2023 heeft een geschat verbruik van 17/23 km/u in stadsverkeer en 16/22 km/u met vierwielaandrijving. Ter vergelijking: de Wagoneer L 2022 met standaard wielbasis verbruikt 16/22 km/u met vierwielaandrijving en 15/20 km/u zonder vierwielaandrijving.

slepen

Het maximale trekvermogen van de Wagoneer L is 10.000 pond met 4WD of 9.850 pond zonder 4WD, wat hoger is dan het maximale trekvermogen van de Grand Wagoneer van 9.450 pond. Jeep heeft nog geen cijfers vrijgegeven voor het trekvermogen van de Wagoneer met standaard wielbasis, maar we verwachten dat de nieuwe cijfers iets boven het maximum van £ 10.000 van vorig jaar zullen liggen.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De 2023 Jeep Wagoneer wordt standaard geleverd met een reeks Active Driver Assistance-functies, waaronder Automatic Emergency Braking met detectie van voetgangers en fietsers, Adaptive Cruise Control met stop-and-go-functionaliteit, Lane Keep Assist, Blind Spot Assist, een verkeerssensor achteraan en parkeersensoren achter met automatische stopfunctie. Beschikbare veiligheidsvoorzieningen zijn onder meer adaptieve cruisecontrol met semi-autonome functionaliteit, nachtzicht met detectie van voetgangers en dieren, kruispunthulp, slaperigheidsdetectie, verkeersbordherkenning, 360-graden camerabeeld en automatische parkeerfunctionaliteit.

Jeep Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

De Wagoneer heeft een ruim interieur, ook voor de achterpassagiers. Ook de laadruimte is royaal bemeten en wordt in de Wagoneer L nog verder vergroot.

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij) Bagageruimte (achter derde/tweede/eerste zitrij)
Jeep wagoneer 40,9/42,7/36,6 inch 27,4/70,8/116,7 kubieke voet
Jeep Wagoneer L 40,9/42,7/36,6 inch 42,1/85,3/130,9 kubieke voet
Chevrolet Tahoe 44,5/42,0/34,9 inch 22,5/72,6/122,9 kubieke voet

technologie

Schermen domineren het interieur van de Wagoneer. Jeep rust de SUV met drie rijen uit met een 10,3-inch digitaal instrumentenpaneel, een 10,1-inch infotainmentscherm met Android Auto en Apple CarPlay en een 10,3-inch voertuigbedieningsscherm. Jeep biedt ook infotainment op de achterbank op de Wagoneer Series II en Series II Premium-versies, waardoor er nog twee 10,1-inch schermen worden toegevoegd aan de SUV met drie rijen. Bij elkaar resulteert dit in een schermoppervlak van maar liefst 50,9 inch. De Wagoneer wordt standaard geleverd met een Alpine-geluidssysteem met 10 luidsprekers, maar kan ook worden besteld met een premium McIntosh-geluidssysteem met 19 luidsprekers. Andere standaarduitrusting omvat navigatie, een 4G LTE wifi-hotspot en satellietradio. De Series II- en III-modellen worden standaard geleverd met een draadloos oplaadstation.

Aanbevolen trim

De Jeep Wagoneer is of heel groot of heel klein. De uitrustingsvariant Series III, die de drierijige terreinwagen uitrust met tal van functies en uitrustingsdetails, wordt aanbevolen. Hij rolt standaard op 20-inch wielen, op verzoek met 22-inch velgen en heeft luchtvering met actieve demping. Een head-up display is standaard en Jeep biedt zelfs een afsluitbare kluis voor waardevolle spullen in het voertuig. De Wagoneer is standaard uitgerust met het Quadra-Trac II chassis en kan optioneel worden uitgerust met het top Quadra-Drive II chassis. De Series II Wagoneer is groot, luxueus en boordevol hightech.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com