Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het duurste en meest luxueuze model in het Jeep-assortiment is de grote, vierkante Grand Wagoneer. Voor het nieuwe modeljaar heeft de full-size SUV met drie rijen een kleinere, krachtigere motor en een variant met lange wielbasis. De jeep Grand Wagoneer 2023 neemt het op tegen de Cadillac Escalade en de Lincoln Navigator aan.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw Jeep Grand Wagoneer 2023

  • I-6-motor vervangt de vorige V-8-motor
  • Introductie van de Grand Wagoneer L met lange wielbasis
  • Nieuwe Series III Black Obsidian Pack te koop

wat wij denken

De Grand Wagoneer is de Jeep die het beste presteert boven de grote, premium SUV’s van Cadillac en daag Lincoln uit. De Jeep Grand Wagoneer 4X4 Series III die we hebben getest, heeft ons verrast met zijn ruime cabine, comfortabele stoelen en indrukwekkend uitzicht naar buiten. Hij heeft een enorme laadruimte en nog meer klimaatzones, schermen, speakers en USB-poorten dan de Rolls-Royce Cullinan zwarte badge.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De 2023 is meer dan dat: het rijgedrag op de weg is ontspannen en comfortabel, maar ook veilig. De rechtuitstabiliteit is nog steeds toonaangevend in zijn klasse, grotendeels dankzij de krachtige Hurricane zescilinder. Met 510 pk verbetert de nieuwe motor de prestaties en het brandstofverbruik in vergelijking met de V8 van vorig jaar. Jeep zou te zijner tijd andere aandrijflijnen kunnen introduceren, waaronder een hybridesysteem.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Grand Wagoneer is misschien wel de naaste verwant. De standaard Wagoneer ziet er grotendeels hetzelfde uit en biedt veel van dezelfde functies en in wezen dezelfde functionaliteit. Hoewel de Grand Wagoneer een krachtigere motor en hoogwaardige uitrustingen heeft, rijdt de standaard Wagoneer nog steeds met vertrouwen en heeft hij een goed uitgeruste cabine, en dat alles voor duizenden dollars minder.

Ongeacht wat er onder de motorkap zit, of het nu een normale of lange wielbasis is, de Grand Wagoneer is een werkelijk indrukwekkende grote luxe SUV.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en brandstofverbruik

Voor de modeljaar 2023 De Grand Wagoneer wordt standaard geleverd met een 3,0-liter zes-in-lijn motor met een vermogen van 510 pk en een koppel van 500 lb-ft. Met deze zogenaamde Hurricane-motor behaalt de Grand Wagoneer L een EPA-classificatie van 14/19 mpg, zuiniger dan de Grand Wagoneer met standaard wielbasis uit 2022, die wordt beoordeeld op 13/18 mpg.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe motor wordt gecombineerd met een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving. In onze tests haalde een met de Hurricane uitgeruste Grand Wagoneer L in slechts 5,0 seconden de 100 km/u – een indrukwekkend resultaat als je bedenkt dat het “slechts” een zescilindermotor is en het voertuig zo groot is. Ten opzichte van de voorganger met V8-motor betekent dit een verbetering van 0,7 seconden.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Klanten die de voorkeur geven aan een V8-motor kunnen deze nog steeds krijgen in bepaalde configuraties van de Grand Wagon. Modellen met het Obsidian-pakket kunnen worden gespecificeerd met de oude 471 pk, 455 lb-ft, 6,4-liter V8-motor. Deze motor is minder krachtig en zuinig en lijkt een slechte keuze in vergelijking met de I-6-motor. De enige voordelen zijn een 50 pond hoger maximaal trekvermogen (9.850 pond) en mogelijk een beter geluid.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Grand Wagoneer slepen

Met de I-6-motor kan de Grand Wagoneer maximaal 9.800 pond trekken, terwijl de V-8-motormodellen maximaal 9.850 pond kunnen trekken. In beide gevallen overtreft hij de 8.200 pond wegende Cadillac Escalade en de 8.700 pond wegende Lincoln Navigator trekcapaciteiten.

Jeep’s grootste hybride SUV?

Jeep zegt dat het tegen 2025 elk model, inclusief de Grand Wagoneer, zal aanbieden met een batterij-elektrische aandrijflijn. Hoe dit eruit gaat zien is minder duidelijk. Een hybride Grand Wagoneer zou een aandrijflijn kunnen gebruiken zoals die in de basis Ram 1500, uitgerust met een atmosferische 3,6-liter V6 en een startgenerator, goed voor een gecombineerd vermogen van 305 pk. Een andere optie is de 2,0-liter turbocharged inline-vier met een elektromotor die wordt gebruikt in de Wrangler 4xe en Grand Cherokee 4xe, die samen 375 pk produceert. Geen van deze voertuigen weegt echter zoveel als de machtige Grand Wagoneer. We vermoeden dat er wat meer kracht nodig is om de Jeep op ware grootte meer dan drie ton te verplaatsen.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is de Grand Wagoneer L?

De letter “L” staat voor de variant met lange wielbasis van de Grand Wagoneer. Nieuw voor 2023, de Jeep Grand Wagoneer L is in totaal 12,0 inch langer dan zijn tegenhanger met standaard wielbasis, de wielbasis is 7,0 inch langer. Hoewel hij dezelfde beenruimte biedt als het standaardmodel, is de laadruimte beduidend groter. Jeep beweert dat met de stoelen op de tweede en derde rij neergeklapt, een plaat multiplex van 4 x 8 meter gemakkelijk in de cabine past.

Jeep Grand Wagoneer 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

Met het woord “Grand” in de naam zou je denken dat de Grand Wagoneer groter is dan de Wagoneer, maar dat is niet het geval. Hoewel de twee grote Jeep SUV’s dezelfde buitenafmetingen en interieurspecificaties delen, biedt de Wagoneer meer bagageruimte.

Bij de keuze tussen de Grand Wagoneer en de Grand Wagoneer L moet u weten dat de Grand Wagoneer L meer laadruimte biedt dan de standaard Grand Wagoneer. De Grand Wagoneer biedt plaats aan zeven of acht passagiers, afhankelijk van de configuratie.

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij) Bagageruimte (achter derde/tweede/eerste zitrij)
Jeep Grand Wagoneer 40,9/42,7/36,6 inch 27,4/70,9/94,2 kubieke voet
Jeep Grand Wagoneer L 40,9/42,7/36,6 inch 44,2/88,8/112,9 kubieke voet
Chevrolet Tahoe 44,5/42,0/34,9 inch 22/5/72,6/122,9 kubieke voet

technologie

Tussen de eerste en tweede zitrij kan de Grand Wagoneer worden uitgerust met digitale oppervlakken tot 75 inch. Tot de standaarduitrusting behoren een 12,3-inch display, een 12,0-inch infotainment-touchscreen en een 10,3-inch gemaks- en klimaatbedieningspaneel. Er is ook een 10,3-inch display voor de voorpassagier, een 10,3-inch comfortbedieningspaneel voor de tweede zitrij en twee 10,1-inch displays voor de achterbank. Apple CarPlay, Android Auto en ingebouwde navigatie zijn standaard, Amazon Fire TV-connectiviteit is beschikbaar. Acht USB-poorten zijn standaard, oplopend tot 11 met het entertainmentpakket op de tweede rij.Het standaard McIntosh-audiosysteem met 19 luidsprekers klinkt geweldig, maar het optionele systeem met 23 luidsprekers is iets anders.

beveiligingsfuncties

Standaard rijassistentie en actieve veiligheidsvoorzieningen op de 2023 Grand Wagon zijn onder meer Automatic Emergency Braking, Cross Traffic Alert, Blind Spot Monitoring, Lane Departure Warning en Adaptive Cruise Control. Meerdere front-, zij- en knie-airbags zijn verspreid over het interieur.

De Jeep wagoneer 2023 wordt standaard geleverd met een lange lijst actieve rijhulpsystemen, waaronder Automatic Emergency Braking met detectie van voetgangers en fietsers, Adaptive Cruise Control met stop-and-go-functionaliteit, Lane Keep Assist, Blind Spot Assist, kruisverkeerssensor achter en parkeerhulp achter sensoren met automatische stopfunctie. Beschikbare veiligheidsvoorzieningen zijn onder meer adaptieve cruisecontrol met semi-autonome functionaliteit, nachtzicht met detectie van voetgangers en dieren, kruispunthulp, slaperigheidsdetectie, verkeersbordherkenning, 360-graden camerabeeld en automatische parkeerfunctionaliteit.

Hoe de 2023 Grand Wagoneer luxe creëert

De Grand Wagoneer is een relatief nieuwkomer in het segment van luxe SUV’s, maar hij daagt zijn gevestigde concurrenten uit met een reeks luxe voorzieningen. Deze omvatten semi-autonoom parkeren, een panoramisch schuifdak met driedubbele beglazing, 22-inch wielen en elektrisch inklapbare zijspiegels. Tot de interieurvoorzieningen behoren stoelen met gewatteerd leer van Palermo, verwarmde en geventileerde stoelen op de eerste en tweede rij en kapiteinsstoelen op de tweede rij. De Grand Wagoneer 2023 kan worden gespecificeerd met een 12,3-inch display in het instrumentenpaneel, een 12,0-inch infotainmentscherm, een digitale achteruitkijkspiegel, een premium geluidssysteem met 23 luidsprekers en een 360-graden camerasysteem.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos