Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Met de Jeep Grand Cherokee L, de middelgrote SUV met drie rijen keert terug naar de stal van het merk. Hij is zelfverzekerd, comfortabel en krachtig, zij het duurder dan de meeste van zijn concurrenten. De jeep De Grand Cherokee L 2023, nu voor het derde jaar op de markt, keert terug met minimale wijzigingen.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe features van de Jeep Grand Cherokee L 2023

  • De uitrustingsniveaus Limited en Overland krijgen een groter touchscreen
  • Premium geluidssysteemopties

wat wij denken

De Jeep Grand Cherokee L is gebaseerd op de Grand Cherokee maar is 11,4 centimeter langer en heeft een derde zitrij. Het resultaat: meer comfort en prestaties voor het hele gezin.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Grand Cherokee L is indrukwekkend verfijnd. Het interieur voelt premium aan en de rijkwaliteit is uitstekend, zelfs zonder de optionele luchtvering. Beide motoren zijn competent en sommige van onze redacteuren gaven zelfs de voorkeur aan de V-6. De hogere uitrustingsniveaus zitten boordevol technologie en verpakt in decadente materialen. Als je van off-road rijden houdt, is de Grand Cherokee L de beste SUV met drie rijen die je kunt vinden.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Op sommige details laat deze gezinsauto echter te wensen over. Hoewel het interieur mooi is ontworpen, vonden we de lay-out van de knoppen soms frustrerend. Adaptieve cruisecontrol is moeilijk te gebruiken en Lane Departure Warning is omslachtig en achterhaald. De derde zitrij biedt plaats aan slechts twee personen.

Dat zijn relatief kleine klachten, maar ze worden verergerd door de prijs. De Grand Cherokee L krijgt een flinke premie ten opzichte van de concurrentie, die ook gepolijste favorieten zoals de Kia Telluride behoren. In een vergelijkingstest met de Telluride en de Toyota Hooglander de jeep belandde op de derde plaats met zijn prijs. Voor kopers die de instapprijs kunnen betalen, is de Grand Cherokee L echter een degelijke gezins-SUV.

prestaties en brandstofverbruik

Het ontwerp van de Grand Cherokee L mag dan nieuw zijn, de motoren zijn oud. De basismotor is een 3,6-liter V6 met 293 pk en 260 lb-ft koppel. In onze test wist de V-6 Grand Cherokee L de sprint van 0 naar 60 in 7,3 seconden te volbrengen. Brandstofverbruik is onder het gemiddelde bij 19/26 mpg (stad/snelweg) met achterwielaandrijving. Vierwielaandrijving kost extra en verlaagt de efficiëntie tot 18/25 mpg.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De upgrade-pick is een bekende 5,7-liter V-8 met 357 pk en 390 lb-ft, die 60 mph accelereert tot 6,1 seconden en het trekvermogen verhoogt tot 7.200 pond. Met de V-8 krijgt de Grand Cherokee L slechts 14/22 mpg.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beide motoren zijn gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie. Overland-, Summit- en Summit Reserve-modellen zijn verkrijgbaar met vierwielaandrijving voor modder en rotsen.

Grand Cherokee versus Grand Cherokee L

De Grand Cherokee L is gebaseerd op een nieuwe architectuur die speciaal voor deze serie is ontwikkeld. Naast de Grand Cherokee, de Grand Cherokee L en de Grand Cherokee 4xe vormt het platform in de nabije toekomst ook de basis voor een elektrisch voertuig.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Grand Cherokee L is bijna een meter langer dan de Grand Cherokee met vijf zitplaatsen. Naast de derde zitrij biedt de extra lengte van de Grand Cherokee L ongeveer 14 kubieke meter meer laadvolume en een centimeter meer beenruimte op de tweede rij. Voor deze voordelen vraagt ​​Jeep in alle uitrustingsniveaus een toeslag van 2.000 euro.

✓ U kunt ook controleren:

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

IIHS en NHTSA moeten de nieuwste generatie Grand Cherokee nog testen.

Jeep heeft de Grand Cherokee L uitgerust met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen. Automatisch noodremmen, adaptieve cruisecontrol, dodehoekwaarschuwing, parkeersensoren en Lane Departure Warning behoren tot de standaarduitrusting. Ondanks alle waardering voor de technologie, is de implementatie van rijhulpsystemen bij Jeep niet zo geavanceerd als die van andere fabrikanten.

Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jeep Grand Cherokee L 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Optionele extra’s zijn onder meer een omgevingscamera, nachtzichtcamera, parkeerassistent en semi-autonome snelwegassistent Level 2.

laadruimte en interieur

De Jeep Grand Cherokee L is groot voor zijn klasse, maar maakt niet optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. De kleinere kia Telluride biedt meer laadvermogen en meer beenruimte in alle drie de rijen.

Bagageruimte (achter de eerste/tweede/derde zitrij):

  • Jeep Grand Cherokee L: 84,6/46,9/17,2 kubieke voet
  • Kia Telluride: 87/46/21 kubieke voet

Beenruimte (eerste/tweede/derde zitrij):

  • Jeep Grand Cherokee L: 41,3/39,4/30,3 inch
  • Kia Telluride: 41,4/42,4/31,4 inch

technologie

De Grand Cherokee L begint met een 8,4-inch touchscreen waarop Jeeps Uconnect 5-infotainmentsoftware draait. Vanaf 2023 krijgen de Limited- en Overland-versies een groter 10,1-inch display met navigatie. Beide systemen zijn voorzien van draadloos opladen, compatibiliteit met draadloze smartphones en Wi-Fi-mogelijkheden.

In de hogere uitrustingsniveaus kan de Grand Cherokee L worden uitgerust met een head-updisplay, een geluidssysteem met 9 of 19 luidsprekers, videoschermen op de achterbank en een infotainmentscherm aan passagierszijde.

Aanbevolen trim

De Jeep Grand Cherokee L begint bij iets minder dan 45.000 euro en is daarmee een van de duurdere middelgrote SUV’s op de markt. De uitrusting is onderverdeeld in zes uitrustingsniveaus: Laredo, Altitude, Limited, Overland, Summit en Summit Reserve.

Met functies als starten op afstand, een elektrisch bedienbare achterklep en een 10,1-inch infotainmentscherm biedt de Limited-versie een goede balans tussen luxe en prijs. Als u waarde hecht aan terreincapaciteiten, moet u kiezen voor de Overland-uitrusting – de meest betaalbare optie met Jeeps krachtige Quadra-Trac II-vierwielaandrijving.