Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Neem de legendarische Jeep Wrangler , verleng het en voeg een laadbak achterin toe – dat is eigenlijk het recept voor de jeep Gladiator 2023. De Gladiator, gelanceerd voor het modeljaar 2020, lijkt op zijn iconische tegenhanger. Het is ook geschikt voor alle terreinen met als bijkomend voordeel de veelzijdigheid van een pick-uptruck. De Gladiator wordt standaard aangeboden met verschillende motoren en vierwielaandrijving, allemaal met vierpersoonscabines en bedden van 1,5 meter.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw Jeep Gladiator 2023

  • Spatbordstickers met Amerikaanse vlag voor sommige klassen
  • De High Velocity gele kleur vervangt de Snazzberry kastanjebruine kleur van vorig jaar.
  • Willys beschikt over handsfree keyless entry, motorstart op afstand, 7,0-inch display en geïntegreerde garageopener
  • Het capaciteitspakket voor de hoogtetrim biedt bovendien een naar voren gerichte camera, een windbestendige stalen voorbumper en stalen rails
  • Vrijheidspakket met LED-koplampen, spatbordverbreders in bijpassende kleur, stalen bumper en lijstwerk, zwarte badges en wielen, en leren stoelen

wat wij denken

Uitstekende offroad-capaciteiten en de onmiskenbare coolheidsfactor maken de Jeep Gladiator zo aantrekkelijk. Maar als u op zoek bent naar een truck die net zo hard werkt als hij speelt, blijf dan zoeken.

Net als de Wrangler waarmee hij een basis deelt, is de Gladiator een van de beste in de fabriek gebouwde terreinwagens op de markt. Robuuste trucks en gunstige oploophoeken laten hem moeiteloos door moeilijk terrein rollen, terwijl verbeterde ophanging, banden en andere accessoires de Rubicon- en Mojave-modellen nog fitter maken. En het ziet er fantastisch uit, met een uitstraling die hem verbindt met tientallen jaren Jeep-erfgoed.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maar als echte vrachtwagen heeft de Gladiator zijn zwakke punten. De laadruimte is vrij klein en het maximale laadvermogen relatief laag. Het trekvermogen is ook niet bijzonder hoog, maar de instabiliteit van de trekhaak is een veel groter probleem. Tijdens een sleepproef hadden twee Gladiators moeite om het voertuig onder controle te houden op alle gladde en rechte wegen zonder windinvloed. Zelfs onbeladen valt het rijgedrag van de Gladiator tegen. De onnauwkeurige besturing, het onstabiele rijgedrag en de ongeïnspireerde aandrijflijn laten zien dat de Gladiator de verfijning mist die wordt aangetroffen in vergelijkbare krachtige pick-ups.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Of het nu gaat om een ​​alledaags voertuig of als werkinstrument, de Gladiator sluit compromissen. Maar zijn geweldige uiterlijk, gevoel voor avontuur, afneembare carrosseriepanelen en aanpassingsmogelijkheden maken de Gladiator zo geliefd – er is echt geen andere truck zoals hij.

Benzine- en dieselmotoren

Transmissieopties voor de Gladiator zijn onder meer een handgeschakelde zesversnellingsbak of een achttrapsautomaat, beide gecombineerd met standaard vierwielaandrijving.

De Gladiator wordt standaard geleverd met een 3,6-liter V6-motor die 285 pk en 260 lb-ft koppel ontwikkelt. Onze tests van de Gladiator Rubicon-modellen met automatische transmissie leverden 0-60 mph-tijden op tussen 8,1 en 8,7 seconden. Het Sport-model met de handgeschakelde versnellingsbak was met 7,9 seconden sneller, maar die transmissie is stroef. EPA meldt het brandstofverbruik met een automatische transmissie als 17/22 mpg in de stad en 16/23 mpg op de snelweg.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Gladiator wordt ook aangeboden met een 3,0-liter V6 turbodieselmotor. Hij wordt EcoDiesel genoemd en levert 260 pk en 442 lb-ft koppel, gestuurd door een achttraps automatische transmissie. Acceleratie tot 60 mph duurt 7,6 seconden. Het brandstofverbruik van de Gladiator EcoDiesel is 22/28 mpg en 21/27 mpg in de Rubicon-versie. Gezien het feit dat de EcoDiesel-motor uit de Wrangler-serie wordt geschrapt, verwachten we dat deze binnenkort ook uit de Gladiator zal verdwijnen.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Turbo? plug-in hybride? V8?

Ondanks veel overeenkomsten verschillen de motoren van de Wrangler en Gladiator. De Wrangler biedt drie motoren die nog niet beschikbaar zijn in de Gladiator: een 2,0-liter viercilinder met turbocompressor, het 4xe plug-in hybridesysteem en een machtige 392 V-8. Elk van deze motoren biedt een unieke on- en offroad-rijervaring, maar om welke reden dan ook houdt Jeep ze momenteel alleen voor de SUV. We betwijfelen of er technische redenen zijn die het gebruik van deze motoren in vrachtwagens verhinderen. Het is daarom mogelijk dat Jeep in de toekomst de motoropties voor de Gladiator uitbreidt.

✓ U kunt ook controleren:

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De Gladiator heeft weinig rijhulp en actieve veiligheidsvoorzieningen. Automatisch noodremmen voor, dodehoekwaarschuwing, waarschuwing voor kruisend verkeer achter en adaptieve cruisecontrol zijn beschikbaar, maar alleen standaard op de hogere uitrustingsniveaus.

In NHTSA-tests verdiende de Jeep Gladiator uit 2023 vier sterren voor frontale botsing en drie sterren voor kantelen, elk op een totaal van vijf sterren. De IIHS heeft geen crashtestbeoordelingen vrijgegeven voor de Gladiator uit 2023, maar de koplampbeoordelingen zijn teleurstellend. De standaard halogeenkoplampen van de Gladiator kregen het laagste cijfer, “Slecht”, terwijl de optionele LED-koplampen alleen het op één na laagste cijfer kregen, “Marginaal”.

Jeep Gladiator 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het zustermodel van de Gladiator, de Wrangler, kreeg een matige beoordeling aan de bestuurderszijde in de IIHS-crashtest van 2020 nadat hij op de passagierszijde was gekanteld. Hoewel Jeep probeerde het probleem op te lossen door middel van ontwerpwijzigingen, viel een Wrangler opnieuw om tijdens IIHS-tests.

laadruimte en interieur

De Gladiator biedt al een goede stahoogte voordat de dakelementen worden verwijderd. De beenruimte tussen de twee zitrijen is beter verdeeld dan bij sommige concurrenten.

Beenruimte (voor/achter) Stahoogte (voor/achter)
jeep gladiator 41,2/38,3 inch 42,8/42,8 inch
Toyota Tacoma 42,9/32,6 inch 39,7/38,3 inch
Chevrolet Colorado 45,2/34,7 inch 40,3/38,3 inch

Afmetingen gladiatorenbed

Er is maar één bedmaat voor de gladiator. Hij is ongeveer 18,0 inch diep, 44,8 inch breed bij de wielkasten, 56,8 inch breed bij de wielkasten en 60,3 inch lang met gesloten achterklep. Er is een laadbakverlenging leverbaar voor het vervoeren van langere ladingen met de achterklep naar beneden als de halfopen stand van de achterklep niet voldoende is.

Gladiator sleep en laadvermogen

Het maximale trekvermogen voor de Gladiator Sport en Sport S is 7.650 pond wanneer uitgerust met de V6-benzinemotor, automatische transmissie en het optionele Max Tow-pakket. Trekvermogen gaat tot 1.700 pond, opnieuw in Sport- en Sport S-modellen met de V-6-benzinemotor, maar waarschijnlijker met de handgeschakelde versnellingsbak, vermindert de keuze voor automaat het trekvermogen tot 1.105 pond.

technologie

De Gladiator biedt twee touchscreenformaten voor infotainment. De basismodellen hebben een 7,0-inch scherm met Apple CarPlay en Android auto . Hogere uitrustingsniveaus hebben een 8,4-inch scherm met ingebouwde navigatie. Twee USB-poorten op de eerste rij zijn standaard, twee op de tweede rij zijn optioneel. Het standaard audiosysteem met acht luidsprekers wordt vervangen door een Alpine Premium-systeem op de hogere uitrustingsniveaus.

Rubicon of Mojave?

Sla sporten over, haal Willys in – de Rubicon- en Mojave-versies van de Gladiator zijn gemakkelijk de coolste en smerigste. Maar wat is het verschil tussen deze twee versies? Bekijk ons ​​gedetailleerde overzicht, of vat samen dat de Rubicon is gebouwd om langzaam over rotsen te kruipen, terwijl de Mojave is geoptimaliseerd voor woestijncruises op hoge snelheid.

Uiteindelijk is de Mojave echter onze favoriet in de Gladiator-serie. “De Gladiator Mojave kan 90 procent van wat de Rubicon kan, terwijl de Rubicon niet eens de helft kan van wat de Mojave kan”, schrijven we in onze Gladiator Mojave First Drive review.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos