Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Er was eens een tijd dat had jaguar een volledige reeks luxe sportsedans – de compacte XE, grote XJ en middelgrote XF – maar nu blijft alleen de middelgrote over. Jaguar heeft de huidige generatie van de XF gelanceerd voor het modeljaar 2016 en herzien voor 2021. Dit jaar is er voor het eerst adaptieve cruisecontrol, die standaard in alle varianten zit. De Jaguar XF 2023 concurreert met andere middelgrote luxe sedans zoals deze Genesis G80, gem Maserati Ghibli en de Audi A6.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw Jaguar XF 2023

  • Adaptieve cruisecontrol nu standaard
  • Alle modellen nu met Amazon Alexa-integratie

wat wij denken

De XF is een Britse sportsedan op zijn best, ook al is het niet een van de uitgebalanceerde, goed afgeronde luxeauto’s die bovenaan onze ranglijst staan. De middelgrote auto van Jaguar is ongetwijfeld een van de mooiste auto’s onder zijn concurrenten, met een agressieve houding in combinatie met een gestroomlijnd koetswerk. Het interieur is ook beter dan ooit, met de update van 2021 die de infotainmentfuncties en materiaalkwaliteit verbetert.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De laatst overgebleven sportsedan van Jaguar is plat en strak gelijnd, maar er zijn opvallende hiaten in het modellengamma die zijn aantrekkingskracht beperken. In tegenstelling tot de concurrentie wordt de XF uitsluitend aangeboden met viercilindermotoren – geen zescilinder, geen hybride, geen prestatievariant. De automatische transmissie met acht versnellingen kan ook niet meewerken. De rijervaring is niet zo gepolijst als de beste auto’s in het segment.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hoewel niet perfect, maken de onmiskenbare dynamiek, het geavanceerde infotainmentsysteem en de bediening van de Jaguar hem tot een aantrekkelijk alternatief voor diegenen die neigen naar segmentgroottes zoals de 5-serie BMW of de E-klasse van Mercedes-Benz genoeg gezien.

✓ U kunt ook controleren:

prestaties en efficiëntie

Elke XF wordt aangedreven door een 2,0-liter viercilinder turbomotor gekoppeld aan een automatische achtversnellingsbak. Klanten kunnen kiezen tussen de XF S en XF SE met vierwielaandrijving en 246 pk en 269 lb-ft koppel of de XF R-Dynamic SE met vierwielaandrijving en 296 pk en 295 lb-ft koppel. Het verbruik van de XF wordt gegeven als 25/33 mpg (stad/snelweg), de R-Dynamic-modellen bereiken 22/30 mpg. Bij het testen bereikte de krachtigere R-Dynamic de 100 km/u-grens in slechts 6,5 seconden, vergeleken met een gemiddelde van vijf seconden voor de meeste van zijn concurrenten.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

De XF is niet beoordeeld door een van de grote Amerikaanse veiligheidsinstituten, maar Jaguar biedt standaard wel een handvol veiligheidsvoorzieningen. Adaptive Cruise Control – nieuw voor 2023 – is inbegrepen op alle uitrustingsniveaus, net als Automatic Emergency Braking, Lane Departure Warning, Cross Traffic Alert en Attention Alert.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

Als we de XF vergelijken met de twee koplopers in het segment, bevindt de XF zich aan de grotere kant van het segment. Qua beenruimte voorin zit hij in het midden, maar biedt achterin meer beenruimte dan de twee Duitse modellen. Het koffervolume van de XF is groter dan dat van de E-Klasse en evenaart dat van de 5 Serie.

Beenruimte (voor/achter) uitstel
Jaguar XF 41,5/37,2 inch 17,8 kubieke voet
Mercedes-Benz E-klasse 41,7/36,2 inch 13,1 kubieke voet
BMW 5 Serie 41,4/36,5 inch 18,7 kubieke voet

technologie

Als onderdeel van de modelupdate van 2021 zijn alle uitrustingsvarianten uitgerust met een 11,4-inch infotainment-touchscreen. Apple CarPlay, Android auto en Meridian-audio met 12 luidsprekers zijn standaard, met een head-updisplay in kleur als optie.

Jaguar XF 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De ontwerper van de rockster van de XF

De gracieuze en elegante styling van de XF is een duidelijke kracht, en de man die hem ontwierp, staat al tientallen jaren voor uitmuntend design. Ian Callum, die de eerste XF in 2008 ontwierp, hield ook toezicht op het herontwerp van 2016 en is naast legendes als deze verantwoordelijk voor alle moderne Jaguar-ontwerpen doorwaadbare plaats RS200, gem Nissan R390 Supercar, dem Aston Martin DB9 en de Aston Martin Vantage.

De XF die we wensten, werd nog steeds gebouwd

Hoezeer de facelift van 2021 de XF ook heeft verbeterd, hij vecht nog steeds om onze genegenheid. Maar er was een eerdere versie die ons hart veroverde. Van 2018 tot 2020 verkocht Jaguar een XF Sportbrake met een 3,0-liter V6-motor met supercharger in plaats van de 2,0-liter viercilinder turbomotor van het huidige model. Het was een sportieve, goed uitziende Jaguar waarvan ik hoop dat hij niet snel zal worden vergeten.