Jaguar XF 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De tweede generatie van de premium business sedan Jaguar XF met de interne aanduiding X260 werd eind maart 2115 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd in een online presentatie, de wereldpremière vond plaats in april op de New York Motor Show.

De Jaguar XF (2022) is in alle opzichten nieuw – hij heeft zijn voorganger overtroffen op het gebied van design, comfort, dynamiek, wegligging en uitrusting met moderne elektronica.

Jaguar XF 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Eén blik is voldoende om te beseffen dat het ontwerp van de nieuwe Jaguar XF 2022 gewoon een evolutie is van de oplossingen die in zijn voorganger werden gebruikt. Dit doet niets af aan de verdiensten van de auto, die er niet alleen goed uitziet en modern is, maar ook een echt representatieve uitstraling heeft.

Aan de voorkant is de Brit de agressie zelf: de agressieve look van de koplampen, teruggebracht tot de krachtige neusbrug, de elegante grille en de gesculpteerde bumper met grote luchtinlaten.

Jaguar XF 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het statige en strakke silhouet van de vierdeurs past goed bij de kenmerkende vloeiende lijnen en sierlijke styling van de Engelsman, en valt het meest op door de aflopende contouren van het dak, de grote zwaai van de achterdeuren en de lichten die in de spatborden vloeien.

De achterkant van de nieuwe Jaguar HF 2022 is niet te missen dankzij het uitgekiende verlichtingssysteem verbonden door een verchroomde dwarsbalk en de krachtige bumper met dubbele uitlaatpijpen.

auto interieur

Binnenin de nieuwe Jaguar XF 2nd Generation heerst een luxe en comfortabele sfeer, die wordt onderstreept door het gebruik van dure materialen (zachte kunststoffen, leer, aluminium en hout) en hoogwaardige afwerking. Ook het interieur van de sedan is zeer comfortabel en oogt stijlvol, sfeervol en modern.

De focus van het dashboard van de XF is het 8,0-inch infotainmentscherm (de topversies hebben een tien-inch scherm), met daaronder slim geplaatste audio- en klimaatregelingen.

Jaguar XF 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het multifunctionele multifunctionele stuur past harmonieus in het interieur, ook al is het overladen met allerlei knoppen. Daarachter zit een modern dashboard met twee analoge wijzerplaten en een boordcomputerscherm in het midden (bij dure varianten is de gereedschapskist volledig virtueel).

De voorstoelen van de Jaguar XF 2022 zijn in elk opzicht een genot – ze hebben een goed profiel met opvallende zijwangen, een breed scala aan verstelmogelijkheden en een optimale stevigheid van de stoelbekleding.

De achterbank biedt veel ruimte, vooral voor de benen en de breedte, maar de middelste passagier zal zich ergeren aan de hoge vloertunnel.

Kenmerken

Qua afmetingen is de Jaguar HF een volwaardige vertegenwoordiger van de business class (ook wel het E-segment genoemd): hij is 4.954 mm lang, 1.457 mm hoog en 1.880 mm breed. De wielbasis van het model is 2960 mm en de bodemvrijheid is 116 mm. Afhankelijk van de uitvoering weegt de vierdeurs onbeladen tussen 1.545 kg en 1.751 kg.

De koffer kan tot 505 liter bagage bevatten, met de batterij in de kofferbak. Een compact reservewiel en een minimale gereedschapsset zijn ondergebracht in een uitsparing onder de dubbele bodem.

Jaguar XF 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In Rusland is de nieuwe generatie Jaguar XF leverbaar met drie aandrijflijnen gekoppeld aan een Duitse 8-bands ZF-automaat.

De sedan wordt aangeboden met twee turbobenzinemotoren met directe injectie: de eerste variant is een 2,0-liter viercilinder met 240 pk en 340 Nm koppel, de tweede is een V-vormige 3,0-liter zescilinder met een vermogen van 340 pk en 450 Nm. Als alternatief is een 2,0-liter viercilinder dieselmotor met directe injectie leverbaar, die 180 pk levert en een laag koppel van 430 Nm ontwikkelt.

✓ U kunt ook controleren:

Het kleinere benzinehart stuurt alle kracht naar de wielen op de achteras, de andere twee werken samen met de vierwielaandrijving, waarbij een kettingaandrijving tot 50% van het vermogen naar de voorwielen stuurt.

Het hart van de Jaguar XF uit 2022 wordt gevormd door het IQ[AI]-platform voor aandrijving in de lengterichting, en de carrosserie van de sedan is gemaakt van 75% aluminium (hoogvast staal wordt alleen gevonden in de meest veiligheidsgevoelige gebieden).

Het voertuig heeft onafhankelijke ophanging met dubbele draagarmen op de vooras en een systeem met meerdere hendels op de achteras. Adaptieve ophanging met elektronisch geregelde dempers is als optie verkrijgbaar.

De vertraging van de sedan wordt verzorgd door geventileerde remschijven op alle wielen en wordt geregeld door tandheugelbesturing met adaptieve elektrische stuurbekrachtiging en variabele tandafstand op de tandheugel.

Prijs

Hoe hoog zijn de kosten? Volgens de officiële dealerwebsite kost de nieuwe Jaguar HF 2022 68.089 euro.