Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Terwijl de auto-industrie geleidelijk blijft overstappen van verbrandingsmotoren naar batterijpakketten, zal de concurrentie tussen elektrische auto’s heviger worden en kunnen vroege toetreders achterblijven. De jaguar Zo zit de I-Pace 2023 nu in zijn vijfde modeljaar en zijn er nieuwe aanbiedingen met een groter bereik, snellere oplaadtijden of hogere prestaties.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Maar de I-Pace is een auto die meer tot het hart spreekt dan tot de geest. Zijn verleidelijke wegligging, opvallende exterieurstyling en verfijnd interieur zorgen ervoor dat deze Jaguar in lijn blijft. Technologische kenmerken zoals het Meridian-geluidssysteem, het 10-inch infotainmentdisplay, rijhulpfuncties, Apple CarPlay en Android Auto maken het pakket compleet. Ook al staat de Jaguar niet bovenaan onze ranglijst voor 2023, het is een erg prettige auto.

Wat is er nieuw voor 2023?

Daarvoor heeft Jaguar de I-Pace modeljaar 2023 enkele kleine maar opmerkelijke innovaties, waaronder de herintroductie van de Performance-zitoptie, verkrijgbaar in drie kleurvarianten: Ebony, Light Oyster of Mars Red.Bovendien is de I-Pace de eerste Jaguar met geïntegreerde Amazon Alexa-spraakbesturing. Daarnaast maakt Jaguar van draadloos opladen de standaard voor de elektrische cross-over.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De I-Pace wordt alleen aangeboden in de vorige topuitrusting HSE. De prijs ligt echter dichter bij het stopgezette basismodel. De HSE wordt standaard geleverd met een reeks actieve veiligheidsvoorzieningen, waaronder adaptieve cruisecontrol en Lane Departure Warning. Er is ook een krachtig premium audiosysteem, een head-up display, lederen interieur, 16-voudig elektrisch verstelbare voorstoelen met stoelverwarming en -koeling, een elektrisch bedienbare achterklep en 20-inch wielen.

EV-motor, prestaties en rijeigenschappen

De I-Pace wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving en wordt aangedreven door twee elektromotoren die samen 394 pk en een koppel van 512 pond per minuut leveren. Dit vermogen zorgt voor een snelle en moeiteloze acceleratie bij het passeren van verkeerslichten in de stad en het inhalen van langzamere voertuigen op de snelweg. Dankzij de standaard luchtvering biedt de I-Pace een comfortabele rij- en stuurervaring. Een krachtig batterijpakket onder de vloer zorgt voor een laag zwaartepunt, wat de geëlektrificeerde Jaguar een extra dosis wendbaarheid en stabiliteit geeft. Hoewel de door ons geteste versie ongetwijfeld leuk was om mee te rijden, was de ongelijkmatige remrespons bij het stoppen een tekortkoming.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Bereik, opladen en batterijduur

De I-Pace 2023 heeft een batterijpakket van 90,0 kWh dat zorgt voor een EPA-gecertificeerd bereik van maximaal 400 km op een volle lading. Ter vergelijking: De Audi e-tron heeft een geschat bereik van maximaal 226 mijl en dat Tesla ModelX zou tot 348 mijl moeten kunnen rijden. De elektrische Jaguar heeft een standaard DC-snellaadpoort, waarmee de batterij in slechts 40 minuten tot 80 procent kan worden opgeladen.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beschik je niet over de snelste oplaadmogelijkheid, dan moet je aan een standaard 240 volt stopcontact 8,6 uur wachten voordat de accu volledig is opgeladen. Dat is een verbetering ten opzichte van eerdere modellen, die op deze manier bijna 13 uur nodig hadden om op te laden. Het verschil? Jaguar heeft de ingebouwde oplader van de I-Pace geüpgraded van 7,0 kilowatt naar 11,0 kilowatt in 2022.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

Overheidsschattingen voor de I-Pace variëren per wielmaat. Modellen met 20-inch wielen halen naar verluidt tot 85 MPGe gecombineerd, 89 in de stad en 82 op de snelweg. Modellen met grotere 22-inch wielen halen lagere waarden van 76 MPGe, 79 in stadsverkeer en 72 op de snelweg. Hoewel deze rendementswaarden vergelijkbaar zijn met die van de e-Tron, zijn ze beduidend lager dan die van de Model X.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De laatste I-Pace die we hebben getest als onderdeel van ons uitgebreide testprogramma op onze zuinige 75 km/u Autobahn-route behaalde 64 MPGe – 8 MPGe onder zijn eigen Autobahn-classificatie en 3 MPGe minder dan de e-tron. Voor de goede orde, we hebben geen Model X getest op ons circuit in de echte wereld.

Interieur, comfort en belading

Jaguar vult het stijlvolle exterieur van de I-Pace aan met een verfijnd interieur met een opvallend dashboard en veel passagiersruimte. De voorstoelen zijn weliswaar goed opgevuld, maar niet bijzonder comfortabel tijdens lange reizen. Uiteraard kan de I-Pace worden uitgerust met veel wenselijke functies, zoals prestatiegerichte voorstoelen, klimaatregeling met vier zones, head-updisplay, verwarmde voor- en achterstoelen, diverse lederen interieurs en nog veel meer. De opbergruimte wordt vergroot door een veelzijdige middenconsole met een handig vak onder de armsteun en een plank onder de middenconsole. Er is ruimte voor zeven stuks handbagage achterin, en zelfs 18 stuks met neergeklapte achterbank.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Elke I-Pace is uitgerust met een aanraakgevoelig infotainmentsysteem dat bestaat uit een 10,0-inch bovenscherm voor audio en andere functies en een 5,5-inch onderscherm dat primair verantwoordelijk is voor de klimaatbeheersing in de cabine. Hoewel Jaguar beweert dat de gebruikersinterface nog intuïtiever is geworden, moeten we dat zelf nog proberen. Een leuke feature van de nieuwe software is dat het laadstationlocaties, beschikbaarheid, kosten en geschatte laadtijd laat zien. De I-Pace biedt ook Apple CarPlay, Android Auto, Amazon Alexa-spraakbesturing en een Wi-Fi-hotspot. Ook een Meridian-geluidssysteem met 825 watt behoort tot de standaarduitrusting.

Jaguar I-Pace 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

De geëlektrificeerde SUV wordt standaard geleverd met een reeks rijhulpsystemen, waaronder automatisch grootlicht en dodehoekbewaking. Er is ook een 360 graden camerasysteem beschikbaar. Ga voor meer informatie over de resultaten van de crashtests van de I-Pace naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
  • Lane Departure Warning en Lane Departure Warning standaard
  • Standaard adaptieve cruisecontrol

garantie en onderhoud

Jaguar biedt een van de meest uitgebreide garanties op de markt met een lange beperkte garantie en aandrijflijngarantie. Bovendien biedt Jaguar een van de langste gratis onderhoudsperioden die we kennen.

  • Beperkte garantie van vijf jaar of 60.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is voor vijf jaar of 60.000 mijl
  • Elektrische componenten hebben een garantie van acht jaar of 100.000
  • Gratis onderhoud is vijf jaar of 60.000 mijl geldig