De Oneindigheid De QX50 2023 heeft, ondanks zijn aantrekkelijke exterieur en elegante interieur, moeite om zich staande te houden ten opzichte van zijn concurrenten op ware grootte. Infiniti’s compacte SUV lijdt aan een complexe viercilinder turbomotor met variabele compressie die niet de beloofde voordelen levert op het gebied van brandstofverbruik en prestaties. Concurrenten met conventionele viercilinder turbomotoren zoals de Audi Q5 of de BMW X3 xDrive30i accelereert sneller en is even zuinig in verbruik.

Qua rijdynamiek is de QX50 eerder comfortabel dan sportief, wat voor de meeste kopers geen probleem zou moeten zijn. In plaats van sportiviteit en betrokkenheid van de bestuurder krijgen ze een vlotte rit en een stil interieur. De QX50 ziet er goed uit en biedt een luxe interieursfeer, maar mist de substantie die nodig is om zich staande te houden tegen zijn rivalen op het hoogste niveau.
Wat is er nieuw voor 2023?
De QX50 uit 2023 is grotendeels ongewijzigd overgenomen van het vorige modeljaar, maar een nieuw Sport-model vervangt de middenlijn met Essential-afspraken. De naam Sport is misschien een beetje misleidend omdat hij geen prestatiebevorderende eigenschappen heeft, maar hij ziet er strak uit met zijn glanzend zwarte huid en donkergelakte 20-inch wielen; het interieur is bekleed met semi-anilineleer en is voorzien van een Bose-geluidssysteem met 12 luidsprekers. De rest van het modellengamma profiteert van enkele nieuwe standaarduitrustingen zoals verwarmde buitenspiegels, een startfunctie op afstand en een draadloos oplaadstation voor smartphones, en alle modellen worden nu geleverd met drie jaar gratis gepland onderhoud.

Naar onze mening is de nieuwe sportman uit het middensegment de beste keuze uit de vele uitrustingsniveaus van de QX50, aangezien hij wordt geleverd met degelijke standaarduitrusting, waaronder een 360-graden camerasysteem, verwarmde en gekoelde voorstoelen, een geïntegreerd navigatiesysteem, interieurverlichting en nog veel meer. Wil je vierwielaandrijving, dan moet je rekening houden met een meerprijs van 2000 euro.
motor, transmissie en prestaties
Sinds de vernieuwing voor modeljaar 2, wordt elke QX50 aangedreven door een viercilindermotor met variabele compressie en turbocompressor, bekend als de VC-Turbo. De motor levert 268 pk en 280 pond koppel en is gekoppeld aan een continu variabele automatische transmissie (CVT) die het vermogen naar de voorwielen of alle vier de wielen stuurt. De motor schakelt naadloos tussen hoge compressie bij soepel rijden en lage compressie bij hard accelereren.

Acceleratie is niet geweldig, maar alleen degenen die op zoek zijn naar een echt snelle cross-over zullen teleurgesteld zijn. Helaas maakt de motor lawaai wanneer het gaspedaal hard wordt ingetrapt, en de CVT-transmissie maakt die geluiden erger, vooral in stadsverkeer. De Infiniti richt zich op comfort en luxe, met een soepel rijgedrag dat kalm is op ruige wegen en zacht op de snelweg.


Het stuur communiceert weinig met de weg, maar reageert precies en soepel. Helaas werkt het zachte rempedaal van de Infiniti niet soepel. Dat leidt tot menig rommelige stop in het spitsverkeer, waarbij de neus van de QX50 naar voren kantelt bij hard remmen. Toch had hij in onze noodremtest slechts 164 meter nodig om vanaf 70 km/u tot stilstand te komen.
✓ U kunt ook controleren:
Brandstofverbruik en MPG in de praktijk
Ondanks een zogenaamde revolutionaire motor die is ontworpen om zowel de prestaties als het brandstofverbruik te maximaliseren, was ons testvoertuig in het veld minder efficiënt dan geadverteerd. De voorwielaangedreven QX50 verbruikt 23 kilometer in stadsverkeer en 29 kilometer op de snelweg, de versie met vierwielaandrijving komt tot 22 kilometer in stadsverkeer en 28 kilometer op de snelweg. Al deze waarden komen overeen met die van de vergelijkbaar uitgeruste BMW X3 en des Volvo XC60 , maar zijn teleurstellend aangezien de VC-turbomotor naar verluidt efficiënter is dan traditionele alternatieven. De meest recente QX50 met vierwielaandrijving die we hebben getest als onderdeel van ons uitgebreide testprogramma op ons brandstofzuinige circuit met 75 km/u, kwam uit op 27 mpg onder de geschatte snelwegwaarden.

Interieur, comfort en belading
Binnenin kan de QX50 worden gespecificeerd met gewatteerde leren stoelen, houten lambrisering en een kunstleren hemelbekleding. Deze hoogwaardige uitrustingsdetails zijn echter alleen beschikbaar voor het duurdere model. Desalniettemin biedt elke QX50 een comfortabel en stil interieur, met een ruime stoel op de tweede rij met verstelbare rugleuningen, wat het hoogtepunt bleek te zijn van de 2019 QX50 die we in onze langetermijntestvloot hadden. De QX50 biedt 31 kubieke meter ruimte achter de achterbank en tot 65 kubieke meter wanneer de achterbank 60:40 is neergeklapt. Negen handbagage passen met neergeklapte stoelen en 22 met neergeklapte stoelen, in beide gevallen twee meer dan de X3. Terwijl ons testvoertuig de door beweging geactiveerde elektrische achterklep op het hoogste uitrustingsniveau had, bestaat deze handige functie niet op de lagere uitrustingsniveaus.


infotainment en connectiviteit
Het infotainmentsysteem met dubbel touchscreen zal sommigen meer irriteren dan anderen. We ergerden ons er ook aan dat het verwarmde stuur en aangepaste rijmodi alleen toegankelijk zijn via deze interface. Hoewel we de bekende volumeknop op prijs stelden, bedient de draaiknop in de middenconsole alleen het bovenste scherm. Alle modellen hebben Android auto , Apple CarPlay en een wifi-hotspot met abonnement. Er zijn ook Bose-stereosystemen met 12 en 16 luidsprekers beschikbaar, evenals een mobiele WiFi-hotspot. Ons testvoertuig had meerdere stopcontacten, waaronder drie USB-poorten voorin en meerdere 12-volt stopcontacten, waaronder één in de bagageruimte.

veiligheid en rijhulp
Elke QX50 wordt standaard geleverd met een reeks rijhulpsystemen, waaronder Lane Keep Assist. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de QX50 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer
- Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
- Standaard dodehoekmonitor en waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan
- Standaard adaptieve cruisecontrol met stop-and-go-technologie
garantie en onderhoud
Hoewel veel luxemerken gratis gepland onderhoud aanbieden, doet Infiniti dat niet. Infiniti biedt echter concurrerende beperkte garanties en aandrijflijngaranties, evenals vier jaar pechhulp.
- Beperkte garantie van vier jaar of 60.000 mijl
- De aandrijflijngarantie is zes jaar of 70.000 mijl geldig
- Gratis onderhoud is gedurende 3 jaar gedekt, ongeacht de kilometerstand van het voertuig.
De adviesprijs voor de Infiniti QX50 2023 bedraagt 59.085 euro.