Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De hyundai Sonata 2023 bewijst dat de fabrikant de sedan (nog) niet heeft opgegeven. Nu, in zijn achtste generatie, is de Sonata beter dan ooit.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw?

  • N Line vervangt het compacte reservewiel door een ruimtebesparende bandenreparatieset
  • Een 10,3-inch touchscreen maakt nu deel uit van de uitrustingsniveaus SEL en SEL Convenience.
  • De Highway Drive Assist is niet meer inbegrepen in de SEL Convenience-uitrusting, maar alleen in de N-Line of Limited.

Onze mening Hyundai Sonata 2023

De Hyundai Sonata uit 2023 doet er alles aan om zich te onderscheiden van de eerbiedwaardige Camry- en Accord-modellen. Hij slaagt op veel manieren.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De carrosserie ziet er vanuit bijna elke hoek strak uit, al maakte de grille niet op alle redacteuren indruk. Het interieur is comfortabel in beide zitrijen en het infotainmentsysteem behoort tot de beste op de markt.

En bovenal rijdt de Sonata geweldig. We omschrijven de rem- en stuurreacties als “perfect uitgebalanceerd”, en de Sonata won ons team met een constant stabiel en wendbaar rijgedrag. Ook op het circuit slaat hij een goed figuur. De 1,6-liter turbomotor blijft iets achter bij acceleratie, maar de vermogensafgifte is soepel en soepel.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Sonata hoeft alleen maar een nederlaag toe te geven in vergelijking met zijn even uitstekende concurrenten. De wegligging kan voor sommigen te hard zijn en de transmissie schakelt af en toe in de verkeerde versnelling. Vierwielaandrijving is niet beschikbaar, wat de aantrekkingskracht van de Sonata in de winter beperkt. In dit opzicht zijn de uitstekende Honda-akkoord en de Subaru erfenis veelzijdiger met vierwielaandrijving.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Hyundai-fans vinden hier de gebruikelijke mix van waarde, technologie en garantieservices van het merk. De Sonate is een goede auto en we waren onder de indruk na onze langdurige test. Voor kopers van middelgrote sedans zou de Sonata op de shortlist moeten staan.

prestaties en brandstofverbruik

De Sonata 2023 wordt aangeboden in drie aandrijfvarianten. Alle drie zijn gekoppeld aan een automatische achtversnellingsbak en zijn alleen verkrijgbaar met voorwielaandrijving.

De SE- en SEL-versies worden aangedreven door een atmosferische 2,5-liter viercilinder met 191 pk en 181 lb-ft. Het brandstofverbruik voor de SE-modellen begint bij 28/38 mph in de stad (de 17-inch wielen van de SEL maken hem iets minder efficiënt).

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Een 180 pk, 195 lb-ft, 1,6-liter viercilinder met turbocompressor is verkrijgbaar in de uitrustingsniveaus SEL Plus of Limited. De sprint van 0 naar 60 duurt 7,4 seconden, waarmee de Sonata iets sneller is dan een basis Camry of Accord. Het brandstofverbruik is nog steeds acceptabel bij 27/37 mpg.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Onder de motorkap van de sportieve Sonata N Line werkt een 2,5-liter viercilinder met turbocompressor met een indrukwekkende 290 pk en 311 lb-ft. De N Line is een echte sportsedan die een glimlach op je gezicht tovert. Hij accelereert van 0 naar 100 in 5,3 seconden, en tijdens ons eerste uitstapje waren we geschokt toen we een Hyundai vonden die er echt bij paste BMW kan opnemen. Het verbruik is redelijk met 23/33 mpg voor een krachtig model.

✓ U kunt ook controleren:

Bestuurders die op zoek zijn naar maximale efficiëntie, moeten de Sonata Hybrid eens bekijken, die tot 50/54 mpg kan halen, afhankelijk van het uitrustingsniveau.

Sonate of Elantra?

In veel gevallen is de keuze tussen een compacte en middelgrote sedan een kwestie van ruimte en budget. Voor Hyundai is de vraag niet zo eenvoudig.

Ten eerste is de Elantra niet veel kleiner. Het is misschien 20 centimeter korter, maar heeft meer beenruimte achterin en slechts 2 kubieke voet minder laadruimte.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Sonata N Line is verleidelijk voor liefhebbers, maar de Elantra maakt het af met een echte N-versie. Volgens Hyundai is de Elantra N beter uitgerust om de hoge temperaturen van raceweekenden te weerstaan.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het beste argument voor de Sonata is het interieur. Het interieur van de Elantra is gemaakt van te veel goedkoop plastic en voelt nooit zo pluche aan als de Sonata (of een Honda Civic ). Daarnaast kost de Elantra zo’n 4.000 euro minder dan de Sonata. Voor sommige chauffeurs kan de besparing de afweging waard zijn.

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

Het veiligheidsrecord van de Sonata is bijna onberispelijk. De NHTSA gaf het in het algemeen een vijfsterrenbeoordeling en de IIHS noemde het een Top Safety Pick, waarbij deze beoordeling alleen van toepassing was op modellen met premium LED-koplampen.

Hyundai’s standaard veiligheidstechnologie omvat automatisch noodremmen, Lane Departure Warning, Adaptive Cruise Control en automatisch grootlicht. Blind Spot Assist is standaard op alle modellen behalve de basisversie. De uitrustingsvarianten SEL Plus, N Line en Limited beschikken over een semi-autonome rijassistent op de snelweg.

Hyundai Sonata 2023: specificaties, prijs, releasedatum

laadruimte en interieur

Het interieur van de Sonata voelt ruimer aan dan de specificaties doen vermoeden, maar biedt minder beenruimte dan een Honda overeenstemming. Zowel de Accord als de Sonata bieden een goed laadvolume voor hun klasse.

Bagageruimte (achter de tweede zitrij):

  • Sonate: 16 kubieke voet
  • Overeenstemming: 16,7 kubieke voet

Beenruimte (eerste/tweede zitrij):

  • Sonate: 46,4/34,8 inch
  • Overeenstemming: 42,3/40,4 inch

technologie

Basismodellen hebben nog steeds een 8,0-inch infotainmentscherm, terwijl SEL-modellen uit 2023 en later een geüpgraded 10,3-inch scherm en navigatiesysteem hebben. Beide systemen zijn compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. De uitrustingsniveaus SEL Plus, N-Line en Limited bieden Bose-geluid, draadloos opladen, een 12,3-inch digitaal bestuurdersdisplay en een digitaal sleutelsysteem waarmee de Sonata via een smartphone kan worden ontgrendeld.

Aanbevolen trim

De Sonata is verkrijgbaar in zes uitrustingsniveaus: SE, SEL, SEL Plus, N Line, Limited en N Line Night.

De basisversies bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar zijn niet geavanceerd genoeg om te concurreren met de Accord. Wij geven de voorkeur aan de middelste uitrustingsniveaus. De SEL Plus is de goedkoopste instap in de 1.6 liter turbomotor en biedt de beste technische uitrusting. Wil je nog meer performance voor je geld, stap dan over op de Sonata N Line. Met een prijs van rond de 35.000 euro is het een interessant alternatief voor de premium sportsedans.