Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In ons testrapport over de nieuwe Hyundai Sonata (2022) vindt u de uitrusting en de prijzen van het voertuig, de technische gegevens evenals foto’s van de sedan en videotestritten en tussendoor een kleine excursie naar de optica van het model.

De wereldpremière van de nieuwe Hyundai Sonata van de 8e generatie vond plaats op de New York Auto Show 2019, de start van de verkoop in de VS staat gepland voor deze zomer.

Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Technische specificaties

De nieuwe Hyundai Sonata uit 2022 is gebaseerd op een modulair platform van de derde generatie dat heeft geleid tot een grotere carrosseriestijfheid, een lager zwaartepunt en minder geluid en trillingen.

De voorste carrosseriestructuur van het model verdeelt de impactenergie in drie richtingen in het geval van een ongeval, terwijl versterkte warmgesmede stalen onderdelen ook de inzittenden beschermen.

Met het nieuwe chassis is de Sonata 8 iets groter geworden: de sedan bereikt nu een lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4.900, 1.890 en 1.445 mm, waardoor hij 45, 25 en 30 mm langer, breder en lager is dan de vorige generatie , terwijl de wielbasis 2.840 millimeter (+ 35) is.

Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het aanbod aan power units van de Hyundai Sonata 2022 voor de Russische markt is nog niet bekend, maar in Amerika kan de vierdeurs hatchback met twee motoren besteld worden. De eerste is de nieuwe 2,5-liter Smartstream-motor met atmosferische directe injectie, ter vervanging van de oude 2,4-liter motor.

Hij levert 194 pk (+ 6) en 245 Nm (+ 4) bij een lager brandstofverbruik. Als alternatief kunt u ook kiezen voor de 1,6-liter turbomotor met 182 pk en 264 Nm koppel. Beide motoren zijn gekoppeld aan een achttraps automatische transmissie die het vermogen naar de voorwielen stuurt.

In de toekomst zal echter vierwielaandrijving beschikbaar zijn voor de Sonata. Het zou een elektronisch gestuurde achteraskoppeling hebben en verschillende bedrijfsmodi met dynamische koppelverdeling over de afzonderlijke assen, afhankelijk van snelheid, stuurhoek en wielslip.

Het voertuig bevatte met name voor het eerst de Digital Key-functie, die in de toekomst beschikbaar zal zijn in andere Zuid-Koreaanse voertuigen. Hiermee kunt u de deuren ontgrendelen en de motor starten via een speciale smartphone-app.

Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Alleen eigenaren van Android-smartphones die zijn uitgerust met NFC-technologie (Near Field Communication) kunnen deze functie echter gebruiken. Deze laatste zorgt ervoor dat de digitale sleutel alleen in de directe omgeving van het voertuig werkt (slechts enkele centimeters), zodat deze niet kan worden onderschept door indringers.

Ook kan de autobezitter de digitale sleutel “delen” met zijn familie of vrienden, waardoor hun opties worden beperkt. Kinderen mogen bijvoorbeeld alleen het interieur in – zonder de motor te kunnen starten.

Ook over de veiligheid hoef je je in de nieuwe Sonata geen zorgen te maken. De sedan wordt standaard geleverd met Intelligent Cruise Control met Start-Stop, Frontal Collision Avoidance Technology en Lane Departure Warning. De topversies zijn bovendien uitgerust met parkeerhulp, dodehoekbewaking en andere elektronische hulpmiddelen.

buitenkant

Het exterieurdesign van de Hyundai Sonata 2022 doet denken aan een gerestylede variant van het monster tweeduizendzeventien, waarin enkele stilistische beslissingen van het concept Hyundai Le Fil Rouge vakkundig werden ingeschreven. De Koreanen noemen dit ontwerp “sensuele sportiviteit”.

Vooraan krijgt de achtste generatie van de sedan een brede, trapsgewijze grille met een zwart design. “De voorkant heeft een ingewikkeld gevormde bumper, felle koplampen met een LED-koplamp aan de onderkant en een gespierde motorkap met een centrale bult.

Interessant is dat de nieuwe Sonata chromen strips heeft die van de buitenste hoeken van de koplampen naar de basis van de zijspiegels lopen. Deze oplossing heet ‘Hidden Lighting Lamps’ en werd voor het eerst getest op de Hyundai HDC-2 Grandmaster concept.

Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De makers noemen de auto een “vierdeurscoupé”, maar in profiel is het een gewone vierdeurs sedan, hoewel het ook kan worden omschreven als een liftback of fastback vanwege zijn slanke en dynamische silhouet met een aflopend dak dat stroomt naadloos in het kofferdeksel.

✓ U kunt ook controleren:

In profiel valt de 2022 Hyundai Sonata op met zijn stijlvolle helling die begint achter de voorste wielkasten en zich uitstrekt tot aan de achterlichten. De goedkoopste variant wordt geleverd met 16″-wielen, terwijl de duurdere versies worden geleverd met velgen in verschillende uitvoeringen en maten tot 18″.

Het achteraanzicht is goed gedaan: de auto heeft een geïntegreerde achterspoiler en C-lights, die aan de onderkant verenigd zijn door een ledstrip. De C-carrier heeft boven een merklogo en onder de C-carrier de modelaanduiding. Naar verluidt zijn de Koreanen er dankzij al deze veranderingen in geslaagd de luchtweerstandscoëfficiënt van de vierdeurs te verlagen tot 0,27.

auto interieur

De nieuwe Hyundai Sonata 2022 heeft een lage voorbumper met inzetstukken in geborsteld chroom en dunne stroken luchtgeleiders.

De bestuurder heeft een 12,3-inch scherm op het dashboard en twee naadloos op elkaar aangesloten displays van het multimediasysteem. De totale diagonaal is 10,25″. Het multimediasysteem ondersteunt zowel draadloze updates als Android Auto en Apple CarPlay.

Hyundai Sonata 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Dit alles is echter voorbehouden aan de topmodellen, terwijl het basismodel wordt geleverd met een analoog dashboard en een eenvoudig audiosysteem wordt bediend via een klein monochroom display.

De 8e generatie Hyundai Sonata is voorzien van een nieuw stuur. In plaats van het vorige driespaaks stuurwiel is de sedan nu uitgerust met een vierspaaks stuur. De transmissiebediening op de middenconsole trekt de aandacht: hij heeft vier knoppen en is aanzienlijk compacter dan de traditionele keuzehendel.

Voor het model van de nieuwe generatie zijn een aantal opties beschikbaar. Optionele extra’s zijn onder meer draadloos opladen van smartphones, een projectiescherm op de voorruit, een panoramisch zonnedak, verwarmde en geventileerde voorstoelen en een premium Bose-audiosysteem met 12 luidsprekers.