Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai en zijn krachtige N-divisie hebben hun eerste elektrische auto, de Ioniq 5 N, onthuld op het 2023 Goodwood Festival of Speed. De langverwachte hotrod-variant van de Ioniq 5 EV werd voorafgaand aan de onthulling op Goodwood onthuld op de Nürburgring. De Ioniq 5 N heeft een uitgebreide lijst N-kenmerken die zijn ontworpen voor een unieke rijervaring – en Hyundai meent het.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

“De succesvolle combinatie van technologische knowhow en autosportervaring van het merk N verlegt de grenzen van voertuigprestaties, wat onlangs heeft geresulteerd in de Ioniq 5 N, die een keerpunt vormt in elektrische topprestaties”, aldus Jaehoon Chang, President en CEO van Hyundai Motor Company. “De belangrijkste ontwikkelingen rond dit voertuig zullen de concurrentiepositie van alle Hyundai-modellen in de toekomst verder versterken.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Wat is er nieuw?

De Ioniq 5 N is een grote stap voorwaarts voor Hyundai. Hij is gebaseerd op een versterkt E-GMP platform zoals de standaard Ioniq 5, maar heeft 42 extra puntlassen, lijmen en stijvere subframes voor en achter om aan de eisen van het circuit te voldoen. De Ioniq 5 N heeft een op maat gemaakt stuurbekrachtigingssysteem met tandheugel en rondsel en een hogere stuurverhouding voor betere feedback achter het stuur.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

De Hyundai Ioniq 5 N 2024 wordt aangedreven door twee elektromotoren die samen 600 pk produceren. Het systeem kan tot 641 pk leveren wanneer N Grin Boost wordt geactiveerd, een functie die het vermogen gedurende 10 seconden maximaliseert. Het systeem werkt samen met N Launch Control en drie tractie-instellingen om je zo snel te laten rijden alsof je broek in brand staat.

Hoe snel is de Hyundai Ioniq 5 N 2024?

Hij is snel genoeg om serieus genomen te worden. Hyundai claimt een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 3,4 seconden (met N Grin Boost) en een topsnelheid van 162 km/u. Interessant genoeg heeft de platformgenoot van de Ioniq 5 N, de Kia EV6 GT, vergelijkbare acceleratie- en topsnelheidscijfers, hoewel de Ioniq 5 N meer bruikbare pk’s heeft.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

Aan de andere kant biedt Hyundai de N Torque Distribution (met elektronisch sperdifferentieel), die de kracht tussen de voor- en achterwielen varieert om de wegligging te verbeteren. Er is ook de N Drift Optimizer met een Torque Kick Drift-functie die de achterkant lichtjes laat uitbreken om wat rook te creëren.

Accu, opladen en bereik

In tegenstelling tot de Kia EV6 GT heeft de Hyundai Ioniq 5 N een grotere 84 kWh batterij, die in theorie een grotere actieradius mogelijk zou moeten maken. De EV6 GT (met een 77 kWh batterij) biedt echter een EPA-gecertificeerde actieradius van 206 mijl, wat een verwachte ruil is voor zoveel vermogen. De N-brake functie, die een vertraging tot 0,6 G mogelijk maakt, zou de actieradius kunnen vergroten.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

Hyundai heeft nog geen informatie gegeven over de actieradius van de Ioniq 5 N. Wees dus niet verbaasd als de officiële cijfers vergelijkbaar zijn met die van de EV6 GT. Hyundai biedt immers een 350 kW DC snellaadfunctie die 10 tot 80 procent van het sap aanvult in minder dan 20 minuten. Hij beschikt ook over de Vehicle-2-Load (V2L) functie van het merk, waarmee gebruikers hun elektronische apparaten (en sommige huishoudelijke apparaten) van stroom kunnen voorzien via de accu van de auto.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

Daarnaast is het accupakket van de Ioniq 5 N voorzien van een geavanceerd thermisch managementsysteem (met onafhankelijke radiatoren voor de motor en de accu) om vermogensverlies bij volle snelheid te minimaliseren. Het systeem is uitgerust met N-batterijvoorbereidingssoftware die de meest efficiënte of krachtige prestaties levert, afhankelijk van de gekozen rijinstellingen.

✓ U kunt ook controleren:

Overbrengingssoftware N e-Shift

De Hyundai Ioniq 5 N 2024 zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de rijervaring van een elektrische auto door te bieden wat moderne elektrische auto’s missen: het rijgevoel van een verbrandingsmotor. Dit wordt bereikt door N e-shift, een transmissiesoftware die het snelle opschakelen en soepel terugschakelen van een achttraps transmissie met dubbele koppeling simuleert.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

Hyundai claimt dat het systeem “het schokkerige gevoel tussen schakelmomenten” simuleert door te spelen met het koppel van de elektromotor. Het systeem werkt samen met N Active Sound+, dat acht interne en twee externe luidsprekers gebruikt om een krachtig geluid toe te voegen aan de gesimuleerde schakelbewegingen. Op die manier gedraagt de Hyundai Ioniq 5 N zich als een auto met verbrandingsmotor, compleet met synthetische soundtrack.

Het klinkt als een gimmick, maar Hyundai heeft waarschijnlijk de formule gevonden waardoor softwaregedefinieerde auto’s meer aanvoelen (en zich gedragen) als de auto’s die we kennen en waar we van houden.

Snelle stylingverbeteringen

Ons enige probleem is dat de Ioniq 5 er niet uitziet als een snelle auto, maar we zeggen niet dat hij niet leuk is om naar te kijken. We houden van het retro design en de ongebruikelijke hoeken, maar je kunt niet verbergen dat het een krachtige, auto-achtige crossover is.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

De Ioniq 5 N is 20 mm lager, 50 mm breder aan de achterzijde en 80 mm langer dan de gewone Ioniq 5 en heeft andere verbeteringen zoals agressieve zijskirts, een voorspoiler, een diffuser aan de achterzijde en een speciale vleugelachtige achterspoiler. De standaard 21-inch gesmede wielen zijn uitgerust met gripvaste Pirelli P-Zero banden, terwijl de mechanische remmen zijn voorzien van monobloc remklauwen met vier zuigers aan de voorzijde en grotere remschijven.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en kenmerken

Hyundai noemde geen specifieke wijzigingen aan het interieur, maar zei wel dat het interieur zijn deel heeft aan N-merk goodies. Er is een nieuw stuurwiel met een N-logo en de nodige knoppen om de rijmodi en de vele N-functies van de auto te bedienen. Het interieur schittert ook met biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke materialen gemaakt van gerecycled suikerriet, PET-flessen en papieren bekleding.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Prijzen en beschikbaarheid

Hyundai heeft nog geen adviesprijs en verwachte leverdatum voor de Ioniq 5 N bekendgemaakt. Volgens geruchten zou de basisprijs echter kunnen beginnen bij ongeveer 65.000 euro en zouden de eerste exemplaren tegen het einde van 2023 geleverd kunnen worden.

Foto’s & Bron: Hyundai Motor Deutschland GmbH.