Kleine auto’s zijn misschien niet zo populair als compacte SUV’s, maar de hyundai Elantra is nog steeds een bestseller. Het merk bestaat al sinds 1992 en in 2021 werd de huidige zevende generatie van de Elantra gelanceerd. Het Hyundai Elantra 2023-assortiment omvat een standaard, een hybride en twee krachtigere aandrijfvarianten. Nu het Hyundai Accent is uitgefaseerd, is de Elantra het kleinste en meest betaalbare model in het Hyundai-assortiment.

Wat is er nieuw?
- N-Line-apparatuur met een 10,3-inch digitaal display; geen optie meer voor handmatige verzending
- SEL-comfortpakket nu met 17-inch wiel en 10,3-inch digitaal display met navigatie
- SEL Premium-pakket niet meer beschikbaar
Onze mening Hyundai Elantra 2023
De Elantra ziet er van buiten chique uit, maar de rijervaring is dat niet. De kleine auto biedt comfortabel rijden en een ruim interieur waarin je je prettig voelt. De acceleratie en het rijgedrag van de Elantra zijn ook gereserveerd in plaats van overijverig – vraag niet te veel van de 2,0-liter basismotor.

Dat verandert allemaal met de Elantra N: zijn rijgedrag komt overeen met zijn agressieve uiterlijk. De wegligging is stevig, de besturing stroef, de motor luid en hij is snel – met andere woorden: een sportief genot. De hyperactiviteit van de Elantra N maakt het een beetje moeilijk om mee te leven, maar je zult er nooit op uitgekeken raken. De Elantra N Line is een goede middenweg die een beetje pit toevoegt zonder te overdrijven.

Ongeacht het uitrustingsniveau biedt de Elantra veel waar voor zijn geld. Sommige interieurmaterialen zien er goedkoop uit, maar zijn acceptabel voor de prijs. Door de grote digitale meters en handige rijhulpmiddelen lijkt de Elantra echter duurder dan hij is. Al met al is de Elantra niet de beste compacte sedan, maar hij komt in de buurt.
prestaties en brandstofverbruik
De Elantra wordt standaard geleverd met een 147 pk, 132 lb-ft, 2,0-liter I-4-motor. Hij wordt gecombineerd met een CVT-automaat en vierwielaandrijving. De acceleratie van 0 naar 100 km/u duurt 8,4 seconden. Het brandstofverbruik is 30-33/40-42 mpg (City/Middle Road), afhankelijk van het uitrustingsniveau. De Elantra Hybrid is bijna net zo snel en nog zuiniger.


Sportief en robuust: Elantra N Line en Elantra N
Hyundai biedt de Elantra-serie aan in twee vermogensniveaus. De Elantra N Line wordt aangedreven door een 1,6-liter turbomotor die 201 pk en 195 lb-ft produceert. Vanaf 2023 is er geen handgeschakelde versnellingsbak meer, alleen een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling. Door startproblemen van de door ons geteste Elantra N Line met handgeschakelde versnellingsbak was onze beste tijd van 0 tot 100 km/u 8,6 seconden, de dubbele koppeling zou sneller moeten zijn. Het verbruik is 28/36 mpg (stad/snelweg). Andere prestatie-upgrades van de Elantra N Line zijn remmen, ophanging en banden.

Dan is er de Elantra N. Met een 2,0-liter turbobenzinemotor die 276 pk en 289 lb-ft produceert, is de Elantra N verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een achttraps transmissie met dubbele koppeling. Acceleratie van 0 tot 100 km/u duurt 5,9 seconden met een handgeschakelde versnellingsbak en 5,1 seconden met een transmissie met dubbele koppeling. Het brandstofverbruik is 20/30 mpg voor de handleiding en 22/31 mpg voor de automaat. Prestatie-upgrades van de Elantra N zijn onder meer een adaptief chassis, krachtige remmen en een achterklepspoiler. Samen maken ze van de Elantra N de voordeligste sportwagen.

✓ U kunt ook controleren:
Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen
De NHTSA geeft de Elantra een veiligheidsbeoordeling van vijf sterren, de hoogst mogelijke algemene beoordeling. Nadat de Elantra in 2021 en 2022 al bekroond was met de “IIHS Top Safety Pick” met de beschikbare LED-koplampen, mag ervan worden uitgegaan dat het 2023-model deze onderscheiding opnieuw zal ontvangen.

Standaard rijhulpsystemen en actieve veiligheidsvoorzieningen zijn onder meer een automatische noodrem vooraan, een waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook en automatisch grootlicht. Adaptive cruise control, een dodehoekassistent en een cross-traffic alert met automatische remfunctie zijn ook beschikbaar in de hogere uitrustingslijnen.

laadruimte en interieur
De Elantra is een kleine auto , maar het interieur is verrassend ruim. De beenruimte op de tweede rij is voldoende voor het segment en de kofferruimte is relatief groot.
Beenruimte (voor/achter) | Laadruimte (kofferbak) | |
Hyundai Elantra | 42,3/38,0 inch | 14,2 kubieke voet |
Honda Civic | 42,3/37,4 inch | 14,8 kubieke voet |
Mazda3 | 42,3/35,1 inch | 13,2 kubieke voet |
technologie
De Elantra wordt standaard geleverd met een 8,0 inch touchscreen. Hogere modellen hebben zowel een 10,3-inch scherm als een 10,3-inch digitaal display. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard en het kleinere scherm werkt draadloos. Alle Elantra-versies hebben twee USB-poorten op de voorste rij en een draadloos laadstation. Premiumtechnologieën zijn onder meer phone-as-key en een Bose-audiosysteem met acht luidsprekers.

Aanbevolen trim
Onze keuze voor de Elantra 2023 zou de SEL-uitvoering met het gemakspakket zijn. Dit pakket biedt leuke extra’s zoals een met leer bekleed stuurwiel, 10,3-inch touchscreen, verwarmde voorstoelen en 17-inch wielen. Andere kenmerken zijn adaptieve cruisecontrol, een elektronische parkeerrem, een opbergvak in de rugleuning van de voorstoel en verwarmde buitenspiegels. Zelfs met het comfortpakket, dat 1.900 euro kost, is de Elantra er voor minder dan 25.000 euro – prima prijs-kwaliteitverhouding.
Als je wat meer geld tot je beschikking hebt, moet je eens kijken naar het uitstekende hybride model. Hij is zuiniger dan de standaardmotor en wordt aangeboden in een basisblauwe en een uitgeruste Limited-versie.