Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Honda Civic 2023, een icoon van betrouwbare en betaalbare mobiliteit, wordt nu gepresenteerd in zijn beste vorm tot nu toe. De huidige 11e generatie Civic werd gelanceerd voor het modeljaar 2022 en is verkrijgbaar in sedan- en hatchback-versies. Aangezien de nieuwe Civic nog maar net op de markt is gekomen, voor de modeljaar 2023 geen grote veranderingen verwacht – zelfs als de Civic Type R eraan komt.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat wij denken Honda Civic 2023

Honda had de Civic niet zo goed moeten doen. Met een redelijk fatsoenlijke styling en wegligging zou zijn reputatie voldoende zijn. Maar door het uiterlijk en het gevoel van de Civic is het een uitstekende kleine auto die aan de verwachtingen van het merk voldoet.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De beste eigenschappen van de Civic blijven. Het is nog steeds waardegericht, zuinig en van hoge kwaliteit. Ook de veiligheids- en technologiefuncties hebben zich ontwikkeld tot segmentleiderschap.

De styling en wegligging van de Civic zijn beter dan ooit. De auto voelt volwassener aan dan de overenthousiaste vorige generatie en het interieur biedt een voorbeeldige balans tussen vorm en functie. Hoewel de Civic niet erg snel is, zijn het rijgedrag en de handling consistent en verfijnd – gemakkelijk voor de alledaagse bestuurder, maar afgesteld met opwindend enthousiasme.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

In het eerste verkoopjaar haalde de elfde generatie van de Civic de finale van onze wedstrijd “Auto van het jaar 2022” en won een vergelijkende test. Wedden dat er meer overwinningen zullen volgen?

prestaties en brandstofverbruik

De Civic wordt aangeboden met twee I-4-motoren, die elk de voorwielen aandrijven. Bij de Civic hatchback kunnen beide motoren worden gecombineerd met een CVT-automaat of een handgeschakelde zesversnellingsbak; de sedan heeft alleen een CVT-transmissie.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De standaard 2,0-liter I-4 produceert 158 ​​pk en 138 lb-ft koppel, en in MotorTrend-tests staat hij een 9,2 seconden 0-60 mph treuzelen toe. EPA-waarden voor brandstofverbruik zouden 26-31/36-40 mpg moeten bedragen, afhankelijk van de specificatie.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De beschikbare 1,5-liter turbomotor produceert 180 pk en heeft een koppel van 177 lb-ft. Ons testteam meet een tijd van 0-100 km/u van 7,4 seconden voor de Civic sedan met deze motor, vergeleken met 7,7 seconden voor de automatische en handgeschakelde hatchback-modellen. Het brandstofverbruik is 27-33/37-42 mpg, afhankelijk van carrosserie en transmissie.

✓ U kunt ook controleren:

Is de Civic Si snel?

Zorgwekkend genoeg is de nieuwe Civic Si eigenlijk minder krachtig en langzamer dan zijn voorganger. Terwijl de tiende generatie 205 pk had en in 6,8 seconden naar de 100 km/u sprintte, had de elfde generatie Si 200 pk en had voor dezelfde afstand 7,1 seconden nodig. Maar het meten van de nieuwe Si aan de hand van zijn cijfers zou verkeerd zijn. De kleine auto rijdt voortreffelijk, een duidelijke verbetering ten opzichte van voorheen. Het onderstel is nu beter in balans en de zesversnellingsbak is prettig in het gebruik. We zouden willen dat de remmen beter standhielden tijdens hard rijden, maar dat is het dan ook – we blijven grote fans van de Civic Si.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Komt er een Honda Civic Hybrid?

We wachten niet op een Honda Civic Hybrid uit 2023 – sterker nog, we verwachten niet dat er binnenkort een Civic Hybrid zal terugkeren. In plaats daarvan komt de Honda Insight, die in wezen een hybride Civic is met een iets andere carrosserie en een nieuwe naam. Aangezien de Civic pas onlangs een facelift heeft ondergaan, kunt u verwachten dat de volgende generatie van de Insight binnenkort arriveert, misschien voor het modeljaar 2023 of 2024.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Beveiligingsbeoordelingen en eigenschappen

Zoals de meeste voertuigen in het Honda-assortiment, zal de Civic 2023 zijn voorzien van het Honda Sensing-pakket met bestuurdersassistentie en actieve veiligheidsvoorzieningen. Deze omvatten adaptieve cruisecontrol, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, automatisch noodremmen vooraan en automatisch grootlicht. Afhankelijk van de uitrustingsvariant wordt een dodehoekwaarschuwing en een waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan toegevoegd.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Civic werd bekroond met de IIHS Top Safety Pick+ en we verwachten dat het 2023-model een soortgelijke onderscheiding zal ontvangen. De Civic heeft een nieuwe frontairbag die het hoofd van de inzittende beter beschermt bij bepaalde soorten aanrijdingen.

Technologie

De technische uitrusting van de 2023 Civic moet vergelijkbaar zijn met die van het 2022-model. Dat betekent een 7,0-inch infotainment-touchscreen op alle modellen behalve de Touring-uitvoering, die een 9,0-inch eenheid krijgt. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard op alle modellen, met draadloze connectiviteit inbegrepen op het Touring-uitrustingsniveau. De meeste uitrustingsniveaus hebben een 7,0-inch display in het instrumentenpaneel, terwijl de Touring-uitvoering een volledig digitaal display van 10,2 inch heeft.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Alle modellen hebben een USB-poort op de eerste rij, de Touring heeft twee USB-oplaadpoorten op de tweede rij en een draadloze oplader. De Civic van de elfde generatie is uitgerust met het eerste premium audiosysteem van het merk: het Bose-systeem met 12 luidsprekers, alleen beschikbaar op de Touring.

Honda Civic 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Sedan of hatchback?

Hoewel de coupé-carrosserie niet meer wordt aangeboden, is de Civic nog steeds verkrijgbaar in sedan- en hatchback-versies. Het meest opvallende verschil tussen de twee modellen is de kofferbak: de sedan heeft een inhoud van 14,8 kubieke meter, terwijl de hatchback 24,5 kubieke meter achter de achterbank biedt, nog meer met neergeklapte stoelen. Ook wordt alleen de hatchback aangeboden met een handgeschakelde versnellingsbak (met uitzondering van de Si sedan). En in onze ogen ziet de hatchback er gewoon cooler uit. De hatchback is ongeveer € 1.000 duurder dan de sedan, maar het is het waard als je de extra laadruimte op prijs stelt, om nog maar te zwijgen van de slanke versnellingspook en styling.

De adviesprijs voor de Honda Civic 2023 bedraagt ​​28.500 euro.