Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De fabrikant van luxe auto’s Genesis lanceert een elektrische versie van zijn G80 sedan voor het komende modeljaar, genaamd de Electrified Genesis G80 2023. De naam klinkt misschien saai, dat auto is het niet. Want de Electrified G80 is van binnen en van buiten nauwelijks te onderscheiden van de benzinemotor – en dat is maar goed ook, want we vinden zijn styling mooi en zijn interieur charmant.

In plaats van de reguliere viercilinder- en twin-turbo V6-motoren van de G80, heeft de Electrified G80 een dubbele elektromotor met een vermogen van 365 pk. Een batterijpakket van 87,2 kWh is geïntegreerd in de onderzijde van het voertuig en zou een actieradius van maximaal 450 km per lading mogelijk maken. Helaas wordt de hoofdruimte op de voor- en achterbank enigszins beperkt door de installatie van de batterij, wat ook resulteert in een vermindering van het koffervolume met twee kubieke meter.

Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ondanks deze kleine nadelen is de EV G80 een meeslepend pakket dat bijna net zo goed rijdt als de benzine, een even comfortabel interieur en een competitieve actieradius biedt.

Wat is er nieuw voor 2023?

De geëlektrificeerde G80 is niet alleen een geheel nieuw model in de Genesis-line-up voor 2023, maar vertegenwoordigt ook het tweede uitstapje van het merk naar geëlektrificeerde voertuigen, samen met de nieuwe GV60, een kleine EV-SUV.

Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De geëlektrificeerde G80 wordt exclusief aangeboden als Prestige-model, dat standaard wordt geleverd met veel luxe voorzieningen, zoals een lederen interieur, houten lambrisering en een Lexicon premium stereo-installatie.

EV-motor, prestaties en rijeigenschappen

Twee elektromotoren – één op elke as – geven de Electrified G80 vierwielaandrijving en een gecombineerd vermogen van 365 pk. Versnelling is geweldig. Op onze testbaan accelereerde de G80 met elektrische aandrijving in 4,1 seconden naar 100 km/u. Daarmee heeft de G80 met elektrische aandrijving 0,6 seconden voorsprong op de G80 Sport met V6-motor. Het onderstel voelt net zo soepel aan als de benzinemotor en de geëlektrificeerde G80 is standaard voorzien van achterwielbesturing. Alleen het vertrouwde geronk van de benzinemotor ontbreekt. Rijden op de Autobahn is soepel, comfortabel en stil tegelijk.

Bereik, opladen en batterijduur

Onder de treeplanken van de geëlektrificeerde G80 bevindt zich een batterij van 87,2 kWh die een bereik van 450 km per lading mogelijk maakt. Op onze testroute, met een snelheid van 75 km/u op de Autobahn, bereikten we een indrukwekkende actieradius van 280 mijl. We hebben de bewering van Genesis getest dat het de batterij in ongeveer 22 minuten van 10 tot 80 procent kan opladen wanneer het is aangesloten op een 350 kW DC-snellader en we waren blij met het resultaat. De oplaadtijd wordt verlengd tot zeven uur wanneer het voertuig is aangesloten op een Level 2-stopcontact.

Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

EPA-waarden voor brandstofverbruik zijn 105 mpg in de stad en 89 mpg op de snelweg. Dit is vergelijkbaar met de Mercedes-Benz EQS, maar achter dat soort concurrenten BMW i4 en de Tesla Model S . Bezoek de EPA-website voor meer informatie over het brandstofverbruik van de G80.

✓ U kunt ook controleren:

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Interieur, comfort en belading

Het plaatsen van het batterijpakket op de G80 heeft geresulteerd in enkele kleine interieurveranderingen die niet zichtbaar zijn op de foto’s. Zo is de hoofdruimte zowel op de voor- als achterbank enigszins beperkt; lange bestuurders zullen merken dat de hemelbekleding iets te dicht bij hun hoofd zit. De stam krimpt ook met twee kubieke meter. Desalniettemin is het interieur aangenaam vertoeven met een elegant design en hoogwaardige materialen. De geëlektrificeerde G80 is alleen verkrijgbaar in het uitrustingsniveau Prestige, met zachte lederen bekleding en aantrekkelijke houten afwerking.

Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Een groot 14,5-inch touchscreen steekt uit het bovenste gedeelte van het dashboard en dient als hub voor het geëlektrificeerde G80-infotainmentsysteem. Het display wordt bediend via een ronde controller in de middenconsole, evenals knoppen op het stuur en spraakopdrachten. Apple CarPlay en Android Auto behoren tot de standaarduitrusting, evenals een krachtig Lexicon-audiosysteem.

veiligheid en rijhulp

De geëlektrificeerde G80 biedt een verscheidenheid aan rijhulptechnologieën, waaronder een coole functie genaamd Smart Park. Met dit systeem, dat ook beschikbaar is voor bepaalde Hyundai-modellen, kan de bestuurder het voertuig in krappe parkeerplaatsen manoeuvreren zonder achter het stuur te hoeven zitten. (Probeer het als je durft. We laten je weten hoe goed het werkt zodra we de kans krijgen om het te proberen). Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de geëlektrificeerde G80 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Standaard automatische noodstop
  • Lane Departure Warning met standaard Lane Departure Warning
  • Standaard adaptieve cruisecontrol met rijstrookfunctie
Genesis G80 2023: specificaties, prijs, releasedatum

garantie en onderhoud

De Genesis biedt een opmerkelijke beperkte garantie en de langste aandrijflijndekking in de branche. Bovendien biedt de Genesis een van de beste gratis onderhoudsplannen op de markt, afgezien van de onverslaanbare vijf jaar of 60.000 mijl jaguar .

  • Beperkte garantie van vijf jaar of 60.000 mijl
  • De garantie op de aandrijflijn is 10 jaar of 160.000 km geldig
  • Gratis onderhoud is drie jaar of 36.000 mijl geldig

De adviesprijs voor de Genesis G80 2023 is 80.000 euro.