Ford Super Duty 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ford introduceerde zijn Super Duty 2023 kort nadat Chevy zijn bijgewerkte Silverado HD presenteerde. Het is geen geheim dat de twee Amerikaanse merken een langdurige rivaliteit hebben over wie de meeste vrachtwagens verkoopt. Ford liep voorop met 380.000 meer verkochte trucks dan Chevrolet in 2021, en het lijkt erop dat de dominantie zal voortduren met de Ford Super Duty in 2023.

Ford Super Duty 2023: specificaties, prijs, releasedatum

“Super Duty-klanten zijn bouwers – de ruggengraat van onze gemeenschappen en onze economie”, zegt Jim Farley, president en CEO van Ford, krachtiger, vol slimme functies en technologieën.”

Ford Super Duty 2023: wat is er nieuw?

De Ford Super Duty uit 2023 is helemaal nieuw en markeert de vijfde generatie van het iconische werkpaard van het merk. Het begint met een nieuwe gevel met de kenmerkende C-vormige LED-koplampen die te vinden zijn op de F-150 en Maverick, terwijl de meeste updates zich meer richten op extra prestaties onder de motorkap en hippe nieuwe technologie. Ford heeft nog geen cijfers over vermogen, koppel of trekvermogen vrijgegeven. Toch belooft Ford dat alle motoren de beste waarden in hun klasse zullen bieden.

Ford Super Duty 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De basis 6,2-liter V8-motor uit de vorige Super Duty is verdwenen. Hij is vervangen door een krachtigere 6,8-liter V8-motor die meer koppel bij lage toerentallen levert om “het starten op heuvels en het verlaten van snelwegen gemakkelijker te maken”, aldus Ford. zijn klasse.

Ford voegt eraan toe dat de 6,7-liter krachtige V8-dieselmotor nu langere verversingsintervallen heeft, maar wat echt onze aandacht trok, is een geheel nieuwe, krachtige versie van de 6,7-liter V8-dieselmotor. Ford beweert dat de hotrod-diesel het hoogste aantal pk’s en koppels heeft met een nieuwe turbocompressor, bijgewerkte uitlaatspruitstukken en op maat gemaakte ECU-afstemming. Vierwielaandrijving is standaard op XLT-trim en hoger, en alle motorkeuzes krijgen standaard een TorqShift-automatische transmissie met 10 versnellingen.

Bijgewerkte sleeptechnologieën

Meer koppel om bergen te verzetten is één ding, maar vol vertrouwen trekken is iets anders. Volgens Ford gebruikt meer dan 96 procent van de eigenaren van zware vrachtwagens hun voertuigen om grote ladingen te vervoeren. Daarom heeft Ford de Super Duty 2023 uitgerust met geavanceerde sleephulpsystemen. “Ons doel was om de dode hoeken van de bestuurder te elimineren bij het trekken van zelfs de langste aanhangwagens”, zegt Andrew Kernahan, hoofdingenieur voor de Ford Super Duty van 2023. “Aankoppelen en slepen is nog nooit zo eenvoudig geweest.”

Ford Super Duty 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwste Ford Super Duty is voorzien van een 360-graden trailercamera die de trailer vanuit vogelperspectief laat zien om dode hoeken tijdens het rijden of manoeuvreren te voorkomen. Er is ook een aankoppelbaar dodehoekinformatiesysteem voor zadel- of zwanenhalsaanhangers. Tegelijkertijd kan de weegschaal aan boord het gewicht van de lading in realtime inschatten en de resterende capaciteit weergeven via het centrale touchscreen, in de achterlichten of via de FordPass-app.

✓ U kunt ook controleren:

Andere opvallende kenmerken zijn onder meer achteruitkijkcamera en achterklep-down detectie, Pro Trailer Hitch Assist (die de truck automatisch achteruitrijdt en de trekhaak uitlijnt met de aansluiting van de trailer), en een nieuwe trailer-navigatiefunctie, die de snelste en veiligste routes berekent op basis van op de afmetingen en het gewicht van de aanhanger.

Veiligheid staat voorop

De Ford Super Duty 2023 beschikt over een reeks eersteklas veiligheidsvoorzieningen en ultramoderne rijhulpsystemen. Het beschikt over een full-color head-up display (HUD), intelligente adaptieve cruisecontrol, rijbaancentrering, antidiefstalalarm voor aanhangers, vooruit- en achteruitsensoren en remhulp voor en achter. Met de nieuwe functie Fleet Start Inhibit kunnen Ford Pro-klanten tijdvensters instellen voor wagenparkactiviteiten.

Ford Super Duty 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe Ford Super Duty is de eerste 5G-ready pick-up die gebruik maakt van het AT&T 5G-netwerk en een 5G-modem van Qualcomm Technologies. Het systeem maakt Wi-Fi-connectiviteit mogelijk voor maximaal 10 apparaten en biedt uitstekende connectiviteit voor werk en ontspanning. Natuurlijk betekent 5G-connectiviteit dat draadloze updates standaard zijn om de truck te optimaliseren met softwareverbeteringen gedurende de hele levensduur.

Zeven grille-ontwerpen

Om elk uitrustingsniveau van de Super Duty 2023 te onderscheiden, heeft Ford niet minder dan zeven nieuwe grille-ontwerpen ontwikkeld om elke truck uniek te maken. Daarnaast zijn er voor alle modellen led-koplampen verkrijgbaar. We zijn blij dat de ventilatieopeningen aan de zijkant niet alleen een ontwerpkenmerk zijn, ze verbeteren de luchtweerstand van de auto door de luchtdruk in het motorcompartiment te verlagen.

Daarnaast biedt Ford de STX-, Sport- en Black-pakketten aan met verschillende lak-, wiel- en uitrustingscombinaties om de auto een persoonlijk tintje te geven. Nieuw voor 2023 is het XL Off-Road-pakket voor de F-250 en F-350, met 33-inch knobbelige banden, asontluchtingsbuizen, skidplates, een verhoogde luchtdam en een elektronisch vergrendelbaar achterasdifferentieel. Ten slotte beschikt het Tremor Off-Road-pakket over een op maat gemaakte ophanging (met een verhoogde voorkant), een Dana-vooras met LSD en ventilatiebuizen, 18-inch wielen met 35-inch Goodyear-banden en selecteerbare rijmodi.

Binnenin heeft de nieuwe Super Duty een 8-inch infotainmentscherm (XL) en een 12-inch display die beschikbaar zijn op modellen met een hogere uitrusting. De standaarduitrusting omvat een 12-inch digitaal instrumentenpaneel, vier USB-poorten, Ford Max Recline-stoelen, een Bang & Olufsen-audiosysteem met 8 luidsprekers van 640 watt (een premium B&O-audiosysteem met 18 luidsprekers is beschikbaar) en Alexa-connectiviteit.

Ford Super Duty 2023: prijzen en beschikbaarheid

De Ford Super Duty uit 2023 zal begin 2023 bij de Amerikaanse dealers aankomen. Verdere uitrustingsvarianten en functies volgen vanaf het voorjaar van 2023. De prijzen zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat de basis XL rond de € 43.500 zal beginnen en de topklasse Super Duty Limited tot € 96.000.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com