Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

In maart 2022 kondigde Ford verdere details aan over zijn elektrificatiestrategie in Europa en bevestigde het de lancering van de Ford Puma Electric. De Ford Puma EV uit 2024 wordt ‘s werelds kleinste elektrisch aangedreven Blue Oval SUV.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

Bevestiging van de samenstelling

Na de Ford Mustang Mach-E in 2021 komt de Ford E-Transit in 2022 naar Europa. Daarnaast is Ford volgens een aankondiging op 14 maart 2022 van plan om tegen 2024 zeven nieuwe elektrische voertuigen in Europa te introduceren.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

Drie van de zeven nieuwe elektrische voertuigen van Ford zijn personenautomodellen, de andere zijn bedrijfsvoertuigen. De eerste elektrische personenauto is de volledig elektrische Ford Explorer 2024, een technisch neefje van de VW ID.4 2024 voor Europa, die vanaf eind 2023 in productie zal gaan in de Ford-fabriek in Keulen. Ook in Keulen wordt in 2024 een “sportieve crossover” gebouwd (een afgeleide van de VW ID.5 2024?). Over de introductiedatum van de Puma Electric hebben we bericht in het gedeelte “Releasedatum” aan het einde van het artikel.

Ontwerp

Het ontwerp van de huidige Puma, die in 2019 op de markt komt, wordt herzien en vervolgens aangepast voor een EV-versie. Naast de aankondiging van maart 2022 heeft het bedrijf ook een teaser vrijgegeven van de Puma Electric en de andere zes nieuwe elektrische voertuigen voor Europa.

Zoals hieronder te zien is, wijkt het dagrijlichtpatroon van de Puma Electric af van dat van de huidige auto. Dit was een eerste hint naar het nieuwe uiterlijk van het elektrische voertuig. Om een idee te krijgen van hoe de Puma Electric eruit zou kunnen zien, hebben we een visualisatie gemaakt met replica’s uit de teaser.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

In juli 2023 doken de eerste spionagefoto’s van de vernieuwde Puma (benzine) online op, wat suggereert dat Ford een cosmetische update voorbereidt voor zijn kleine crossover. Op de spionagefoto’s is te zien dat Ford van plan is om zijn logo na de facelift te verplaatsen van de voorkant van de Puma naar de grille. Het blauwe ovaal komt op de Puma Electric op dezelfde plaats als op de Mustang Mach-E, namelijk bovenaan het gesloten front. De bumpers en wielen van de Puma Electric zullen waarschijnlijk ook afwijken van de huidige Puma.

Technische gegevens

Blue Oval heeft de technische specificaties van de Ford Puma Electric nog niet bekendgemaakt, maar heeft wel een actieradius van 500 km bevestigd voor de grotere elektrische auto (middenklasser), die op 21 maart 2023 op de markt komt. Het bedrijf mikt mogelijk op een WLTP-bereik van 450 kilometer (280 mijl) voor de Puma EV, die dan zou concurreren met auto’s als de Peugeot e-2008, Opel Mokka-e 2024 en Jeep Avenger EV 2024.

De Ford Puma Electric wordt gebaseerd op een aangepaste versie van het B2E-platform van de huidige SUV. Ford heeft al een elektrisch voertuig op basis van B2E aangekondigd, de E-Transit Courier. De Puma Electric krijgt dezelfde aandrijflijn als de E-Transit Courier.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

De E-Transit Courier wordt aangedreven door een motor van 100 kW (134 pk) en werkt met één pedaal. Ford heeft de capaciteit van het accupakket nog niet bekendgemaakt, maar er wordt verwacht dat het 50-55 kWh zal zijn. Het bedrijf heeft bevestigd dat het maximale laadvermogen 100 kW is en bij dit vermogen duurt het laden van 10 tot 80 procent SoC minder dan 35 minuten.

✓ U kunt ook controleren:

LFP of NMC batterij?

Ford Puma EV zou LFP accupacks kunnen gebruiken. Ford heeft bevestigd dat het van plan is om CATL’s LFP-batterijpacks met cell pack-technologie te gebruiken in de Mustang Mach-E en F-150 2024 Lightning. Vanaf mei 2023 zal het bedrijf het LFP-batterijpak aanbieden voor de Mustang Mach-E. Later in 2023 krijgt Europa de Mustang Mach-E met een goedkopere optie. De elektrische pick-up krijgt het LFP-batterijpak begin 2024.

We werken al een tijdje aan LFP, dus laten we het daar niet bij laten. Ik geloof dat het ontwikkelen van LFP-oplossingen in onze eerste generatie producten een geweldige kans is voor snelle ontwikkeling. Jim Farley, President en CEO van Ford.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

Op ijzer gebaseerde elementen zijn goedkoper, veiliger en duurzamer dan de gebruikelijke NMC-elementen. Onze ervaring is dat het gewicht en de actieradius niet de beste in zijn klasse zullen zijn, maar gezien het stedelijke ontwerp van de SUV zal dit waarschijnlijk geen doorslaggevende factor zijn voor kopers. Jim Farley, voorzitter en CEO van Ford, zei dat het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van LFP-elementen en deze als een “geweldige kans” ziet. De meer betaalbare technologie zal het bedrijf in staat stellen om zijn elektrische voertuigen snel op de markt te brengen, zei hij.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

AspectFord Puma Electric 2024 Technische gegevens
Lengte4,2 m (165,4 inch)
Breedte1,8 m (70,9 inch)
Hoogte1,5 m (59,1 inch)
Wielbasis2,6 m (102,4 in.)
Bagageruimte (ingeklapt achterdeel)1216 liter (42,9 m³)
Transmissie-indelingvoorwaarts
Aantal motorenEén
Vermogen100-150 kW (134-201 pk)
Koppel300 Nm (221 lb-ft)
Accu50-55 kWh
WLTP actieradius450 kilometer
Opladen (10-80% SoC DC)Minder dan 35 minuten

Specificaties Ford Puma Electric 2024 (bij benadering)

SYNCHRONISATIE 4A

De Ford Puma Electric wordt uitgerust met Fords nieuwste cloudgebaseerde infotainmentsysteem, Ford SYNC 4A. Deze bijgewerkte versie van Ford SYNC 4, dat al beschikbaar is in de Ford Mustang Mach-E, Ford Expedition, Ford Edge en Ford F-150 Lightning, verschilt op een aantal punten van het oudere communicatie- en entertainmentsysteem.

Ford Puma 2024: prijzen en kenmerken

In tegenstelling tot SYNC 4 beschikt SYNC 4A over interactieve, individuele digitale kaarten met de naam “Adaptive Dashboards” in plaats van traditionele menu’s. Gebruikers kunnen door een verzameling digitale kaarten scrollen en ermee werken, afhankelijk van hoe vaak of hoe lang ze het systeem gebruiken. Gebruikers kunnen bladeren door en omgaan met een aangepaste verzameling digitale kaarten, afhankelijk van hoe vaak of hoe lang ze het systeem gebruiken. Dankzij de cloudconnectiviteit heeft het nieuwe systeem een verbeterde routeplanning voor betere navigatie en stemherkenning die op een mens lijkt en tegen de gebruiker kan praten. Daarnaast heeft het vernieuwde systeem twee keer zoveel verwerkingskracht en snelheid.

De tekortkomingen van Puma verhelpen

Aangezien de Puma EV een omgebouwd elektrisch voertuig is, kunnen sommige algemene punten van kritiek op het voertuig niet worden aangepakt. Het beperkte zicht naar achteren zal bijvoorbeeld niet verbeteren in het elektrische model, evenmin als de kleinere bagageruimte in vergelijking met Europese concurrenten, totdat het voertuig is omgebouwd naar een speciaal elektrisch voertuigplatform dat een betere ruimte-efficiëntie biedt. Het rijgedrag zou relatief stabiel moeten blijven, maar kunnen de ingenieurs de batterijopstelling gebruiken om het toch al indrukwekkende weggedrag nog verder te verbeteren?

Ford Puma Elektrische Productie

De Ford Puma Electric zal vanaf 2024 samen met de Ford E-Transit Courer worden geproduceerd in Craiova, Roemenië. De marktintroductie van een volledig elektrische variant van de best verkochte personenauto van het bedrijf in Europa is gepland voor het tweede jaar.

De Craiova-fabriek is eigendom van Ford Otosan, een joint venture tussen Ford Motor Company en de Turkse Koc Holding. Op dezelfde dag dat de productie van de Ford Puma Electric werd bevestigd, kondigde Ford aan dat Ford Otosan de enige eigenaar is van de Craiova-fabriek en de productiefaciliteiten. Ford draagt de Roemeense fabriek voor €575 miljoen over aan de Turkse eigenaar.

Ford is van plan om batterijen voor toekomstige elektrische voertuigen in Europa te produceren tegen een betaalbare prijs. Het bedrijf is van plan om een tripartiete joint venture op te zetten met SK On Co Ltd en Koc Holding om een accufabriek voor elektrische voertuigen te bouwen in Turkije. De joint venture in de buurt van Ankara zal vanaf het midden van het decennium NMC-cellen met een hoog nikkelgehalte produceren. De jaarlijkse capaciteit van de fabriek wordt geschat op 30 tot 45 GWh.

Datum van uitgifte

Toen Ford de Puma Electric in maart 2022 aankondigde, zei het bedrijf dat klanten hem vanaf 2024 zouden kunnen kopen. De Puma Electric zal zelfs verkrijgbaar zijn op markten buiten Europa.

Dr. Christian Weingertner zei dat de Ford Puma Electric in 2024 gelanceerd en leverbaar zal zijn. Weingertner is algemeen directeur van Ford. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en directeur marketing en verkoop bij Ford-Werke GmbH. Hij voegde eraan toe dat de Puma Electric zich in zijn klasse zal onderscheiden, net als de huidige Mustang Mach-E.

Ford’s doelen voor elektrische voertuigen

Ford wil in 2026 meer dan 600.000 elektrische voertuigen per jaar verkopen in Europa en binnen zes jaar 1,2 miljoen elektrische voertuigen produceren in het Ford Electrification Centre in Keulen. Het bedrijf zal de fabriek in Keulen ombouwen tot een fabriek voor elektrische voertuigen met een investering van €2 miljard en zal eind 2023 beginnen met de productie van elektrische auto’s.

Het langetermijndoel van Ford in Europa is om tegen 2030 volledig over te schakelen op elektrische voertuigen. Wereldwijd wil het bedrijf de jaarlijkse productie van elektrische voertuigen verhogen tot meer dan 2 miljoen tegen 2026 – ongeveer een derde van zijn volume – en tegen 2030 de helft van zijn volume overschakelen op elektrische voertuigen.

Nieuweautos.com zegt

De Puma wordt het nieuwe instapmodel van Ford in Europa na het uitfaseren van de Fiesta en EcoSport. De Puma wordt het laatste B-segment model van Ford in de regio. Met de bevestiging van de elektrische versie heeft de Puma echter een toekomst – en een solide toekomst – in het huidige productassortiment van de blauwe ovaal.

De Puma EV is naar verluidt een kleine elektrische SUV die geschikt is voor klanten in de stad (particulieren en zakenreizigers) met lage gebruikskosten. Hoewel de Puma misschien niet de meest in het oog springende lancering in 2024 is, zou het een van de meest efficiënte elektrische SUV’s in zijn segment kunnen worden en de lancering is belangrijk omdat persoonlijke mobiliteit in Europa steeds meer in de richting van elektrische voertuigen gaat.