Ferrari Daytona SP3 2022: specificaties, prijs, releasedatum

We waren in Florence om de nieuwe supercar te zien die de filosofie herinterpreteert van de sportprototypes die Ferrari in de jaren ’60 maakte.

Villa Cora is een herenhuis op een paar kilometer van het centrum van Florence waarin: luxe zwevend in elke hoek van de omgeving. Op het eerste gezicht imponeren ze me met de zorg voor hun tuinen, de hoogte van hun ramen, de zorg waarmee de talrijke servicemedewerkers die overal verschijnen me verwelkomen. Al met al maak ik de meeste indruk op de twee Ferrari SP Monza’s naast de deur, de ene eenzitter en de andere tweezitter, de voorlopers van de Ferrari Daytona SP3 2022 , die ik binnenkort zal ontmoeten.

xscfpbbt- Nieuweautos → nieuwe autos 2022

Ik zal de auto op dezelfde plaats en op dezelfde manier ontdekken als een selectie van potentiële klanten van over de hele wereld hem zullen ontdekken: eerst een paar woorden om uit te leggen dat, kort samengevat, de nieuwe Ferrari niet pretendeert de grootste technologische showcase van zijn toekomstige generatie, maar een exclusieve herinterpretatie van de sportprototypes van de jaren 60.

Daarna zorgen ze ervoor dat ik geen foto’s maak met mijn telefoon (ze plakken stickers op de lenzen) en leiden ze me naar een kamer die overspoeld wordt met natuurlijk licht, waar sensuele vormen rusten onder een hoes met het Ferrari-schild. Er is een stilte waarin ik de slagen van mijn hart kan tellen. Het is bijna een stilte van religieus respect. En dan verwijderen twee managers van het merk de verpakking… Voilà.

inspiratie uit het verleden

De Daytona SP3 is een wellustige verleiding belichaamd in een sculptuur van 4.686 mm lang, 2.050 mm breed en slechts 1.142 mm hoog. Heel dichtbij heb ik Flavio Manzoni, designchef van Ferrari, die me de best mogelijke presentatie van de auto geeft: “Het gaat niet om één Vintage – bediening of een Retro-design , maar over het gebruik van inspiraties die uit de Ferrari-traditie komen, maar van een heel futuristische trouwens, helemaal niet nostalgisch. ”

ginsjswk- Nieuweautos → nieuwe autos 2022

Eerst kijk ik naar de andere leidinggevenden van het merk om er zeker van te zijn dat ik deze sculptuur van koolstofvezelhuid, gedoopt in een glanzend metallic rood, al kan benaderen. Hij is pure spierkracht, bijna de belichaming van erotiek op wielen. Het interessante is volgens Flavio dat het ontwerp geen aanhangsels, geen rare rolroeren of actieve elementen heeft; Het is puristisch, wat niet betekent dat de aerodynamica fijn is afgesteld om 230 kg gewicht op de achteras te genereren bij het rollen met 200 km/u.

Aan de voorkant heeft het een brede luchtinlaat en aan de achterkant is het zicht verdeeld tussen de centrale uitlaten beschermd door koolstofvezel met F1-technologie die temperaturen tot 350 graden ondersteunt en het ontwerp van ventilatieopeningen. Overigens doet Lamas denken aan de Testarossa uit de jaren 80, waarvan Flavio toegeeft modellen als de P5 uit de jaren 60 opnieuw te hebben geïnterpreteerd.

Ferrari Daytona SP3 Verfijnde cockpit

De cockpit is erg laag, klein en rond, bijna luchtvaart. Door een zeer laag liggende handgreep te bedienen, wordt de deur in een schaarmodus omhoog gebracht, wat zijn extreme lichtheid laat zien. Je hebt me al gewaarschuwd dat om te zitten, ik eerst op de bank moet leren en als laatste mijn benen moet passeren; Het lijkt niet makkelijk, maar ik ben wendbaar.

De stoel kan overigens niet worden versteld. Het is zo solide element verankerd aan de structuur van de koolstofvezel auto. Dus om de regeling te vinden waar ik me prettig bij voel, pas ik eerst het stuur aan mijn maat aan en vervolgens de pedaaleenheid tot in de perfectie, wat ik bereik door aan een stuk ducttape aan het einde van de stoep te trekken.

Het is bekleed met blauw alcantara op dit meubel en als ik vind dat het een beetje breed lijkt, voegt Emmanuele Carando, de marketingmanager van het merk, toe: “In feite kan deze stoel worden aangepast aan de smaak van elke klant, zowel in termen van breedte als de helling van de rugleuning, maar hier is hij meer geneigd dan normaal en dat geeft een gevoel dat dichter bij de Formule 1 staat.

✓ U kunt ook controleren:

minimalisme

Het stuur bevat fysieke en tactiele bedieningselementen waarmee je 80% van de infotainmentfuncties van de auto kunt bedienen, en achter het stuur ontdek ik een gebogen scherm, ongeëvenaard in het midden van het verder minimalistische dashboard.

De versnellingshendel bestaat uit schakelaars die zijn geïmplanteerd op een structuur die de grille van de oude handgeschakelde versnellingsbakken van Ferrari simuleert. Maar nee, er komt geen handgeschakelde versnellingsbak als alternatief voor de 7-traps automaat op deze Daytona SP3, al is dat misschien wel de ultieme vintage touch.

Ik kan het niet helpen, maar sluit mijn ogen voor een moment: de stoel is extreem hard, de stuurwielpaddles hebben een minimale veerweg en een vleugje extreme precisie… Ik graaf de gordelgesp in mijn rug, die ik niet heb vastgemaakt maar ik beweeg niet eens mij om het te vermijden; Ik ben overweldigd door de sportieve overdosis…

Alsjeblieft geen bagage

Er is geen dak boven mijn hoofd dat op dit moment van het targa-type is en met pensioen is. “Waar bewaar je het?” Hij vroeg Emmanuele, die botweg antwoordt, “. Als je thuiskomt en het regent, moet je dit ene dak bouwen.” En dan stap ik uit de auto, open de motorkap en het toont me een minimale ruimte die 100% wordt ingenomen door een kleine tas. “Binnen is een canvas dak. Er past niets anders op.” Er is dus geen ruimte voor bagage die het servicepersoneel in een andere auto moet vervoeren…

De motor van de Daytona SP3 is dezelfde aandrijflijn die we eerder hebben getest in de 812 Competizione: een niet-hybride, niet-turbocharged 6,5-liter V12 die in staat is om met donderende tonen te brullen bij toerentallen tot 9.500 tpm. min is uitgerekt. Een wiel met titanium – Drijfstangen (40% lichter dan staal) en een voor de gelegenheid opnieuw ontworpen inlaatsysteem om de koppelcurve bij elke snelheid te verbeteren.

jogcrpxn- Nieuweautos → nieuwe autos 2022

Zo ontketent de Daytona 840 pk bij 9.250 tpm en 697 Nm koppel bij 7.250 ronden, waardoor hij in 2,85 s van 0 naar 100 kan accelereren, 200 in 7,4 s en 340 km/u kan overschrijden. Gewoon geweldig.

Herinterpretatie in plaats van evolutie

Met deze cijfers is het moeilijk te geloven dat de verantwoordelijken deze Daytona SP3 niet hosten in zijn ‘supercar’-categorie. Zeker als hij hetzelfde chassis heeft als de Laferrari die deze waardering verdient. De reden hiervoor ligt in het feit dat de Laferrari in 2016 werd gelanceerd en een technologische vooruitgang betekende, met elementen uit de Formule 1 (bijvoorbeeld de Kers), terwijl de Daytona geen technologische vooruitgang is maar een stilistische herinterpretatie.

In gesprek met Flavio Manzoni, Ferrari Design Director. Ferrari.

De auto past in wat Ferrari het “Icona Concept” heeft genoemd, waarvan Manzoni mij uitlegt: “We hadden een ontmoeting met Sergio Marchione, onze oude baas, we begonnen te praten over auto’s uit het verleden, en sindsdien is de idee ontstond om een ​​concept van een boot in een moderne sleutel te interpreteren. Dus begonnen ik en mijn team aan een zoektocht die niet nostalgisch bedoeld was en het resultaat was de Monza SP1 en SP2”.

De auto’s, waarvan er momenteel twee exemplaren aan de buitenkant van deze luxueuze Italiaanse villa staan, verschenen in 2018, maar het blijkt dat ze toen al een erfgenaam in gedachten hadden, zo erkent de hoofdontwerper: “Ik hou van de indrukwekkende kracht en schoonheid van hen heeft modellen zoals de oude P3, P4 of 350 Can-Am, en toen ik ze voorstelde, ze werden verliefd in dit idee. ”

Ferrari Daytona SP3 Slechts 599 exemplaren

Een idee dat zal worden weerspiegeld in 599 voorbeelden, 100 meer dan die gebouwd van SP1 en SP2. Zoals Enrico Galliera, Vice President Marketing en Sales opmerkt: “De auto’s zullen worden aangeboden aan degenen die deze SP1 en SP2 al hebben gekocht, en de andere zullen voor 100 klanten zijn in wiens landen deze twee modellen om homologatieredenen niet konden worden verkocht Daarom.”

Ik dacht erover te schrijven dat ze zeker voor een korte tijd te koop zouden blijven zodra alle gasten in mijn plaats zijn gepasseerd en hebben gezien wat ik heb gezien, maar terwijl ik deze regels schrijf, hebben ze zojuist bevestigd dat er geen meer beschikbaar zijn . 2 300 000 euro (inclusief Spaanse belastingen) en ze verkochten ze als donuts.