Dodge Deora 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Dodge Deora 2022  – De Dodge Deora is een legende die sinds de oprichting in de late jaren 60 twee heel verschillende levens heeft gehad. Zijn eerste incarnatie was een conceptvoertuig dat velen op de autoshow enthousiast maakte. De tweede vorm maakte het nog populairder: in 1968 werd het een van Mattel’s eerste Hot Wheels-modellen.

Laten we beginnen met een snelle blik op de verbazingwekkende geschiedenis van de originele Dodge Deora.

Aanvankelijk kwam het niet van Chrysler, maar eerder een privéproject dat werd gebouwd door de custom store van Alexander Bros. in Detroit, Michigan en later werd verhuurd aan Chrysler voordat het op het showcircuit ging.

Hoewel het in naam een ​​Dodge was, stopte Deora er veel Ford-onderdelen in – het leek Chrysler niet te kunnen schelen.

Zoals de ontwerper een paar jaar geleden zei, omvatten deze onderdelen een Ford-achterromp uit 1960, een Ford-sedan uit 1960 en een Mustang uit 1964.5. Achterlicht met opening voor uitlaatopeningen aan de zijkant en sequentiële Thunderbird-richtingaanwijzers.

Chrysler huurde de auto twee jaar voordat hij hem aan fans verkocht en hield hem na de dood van de eigenaar. De berging van vrachtwagens begon in 1998. Hij speelde in 2002 de Detroit Autorama – het 50-jarig jubileum van de show – te midden van een speciale tentoonstelling van het Alexander Bros.-concept. Diversen.

Het jaar 2022 markeert de 55e verjaardag van Deora’s originele debuut, dus Zenvo Automotive-ontwerper en ingenieur Frederik Steve Kristensen vond dit overblijfsel dat onze aandacht trok. Het bevat veel gedenkwaardige originele kenmerken, zoals een deur aan de voorkant van het voertuig die naar de hemel opent om de futuristische cabine binnen te gaan.

Kristensens concept is theoretisch autonoom, dus alle hoofdbedieningen kunnen plat op de vloer worden gevouwen – fantasierijke ontwerpelementen voor fantasierijke strandverkenners. De bestuurder en voorpassagier zitten ook in retro-futuristische paneelstoelen en het interieur zelf is bekleed met hout.

Net als bij het Hot Wheels-model biedt Deora achterop ruimte voor meerdere surfplanken. Aan de voorkant worden cabine-elementen verwacht, maar ook LED-stripverlichting en diepe uitsparingen in het scherpe deel van het spatbord, die modern fineer toevoegen aan de klassieke vorm.

De Dodge A100, die als basis dient voor het concept, toont al een sterke persoonlijkheid, maar de dramatische transformatie die hij ondergaat is ongekend.

De originele Deora, gebouwd door Mike en Larry Alexander uit Detroit, won de Ridler Award op Autorama 1967. Het gaat niet alleen om wat het oog ziet – de look werd verbeterd door de Slant-6 van de A100 te verplaatsen met een drive-back – hij is nu gevonden in het bed is het bedekt met afdekplaten.

De toegang is ondertussen via de voorklep geleend van de stationwagen – de tuimelaar van het stuur betekent dat de bestuurder ervoor moet zorgen dat de treden / pedalen elkaar kruisen voordat hij zich in een zee van stoffering en leer stort. Versier de cabine.

✓ U kunt ook controleren:

Deora werd voor het eerst een van de originele Hot Wheels ‘Sweet Sixteen’ auto’s uit 1968, een circuit dat geen uitleg behoeft.

In 2000 ontwikkelde de speelgoedmaker Deora II. Door het origineel te mengen met de stijl van de nieuwe tijd, werd de nieuwkomer drie jaar later: Chip Foose kon geen taart bakken voor de 35e verjaardag van Hot Wheels, dus bouwde hij het gereedschap met een Cadillac in plaats daarvan Northstar V8 om ervoor te zorgen dat de juiste motivatie werd gegeven.

In de toekomst van 2019 lanceert speelgoedbedrijf Deora III, met ontwerpen van Mark Jones (je kunt alle iteraties vinden, of het nu om grote showauto’s of speelgoedauto’s gaat, in de galerij hierboven).

Welnu, de hierboven genoemde stamboom zou kunnen betekenen dat dit model Deora IV is, hoewel het naamplaatje dat we gaan bespreken misschien logischer is.

Hout wordt meer gebruikt dan alleen een surfplank om dit Dodge bed te versieren, want afhankelijk van de versnellingsbak kan het materiaal worden gebruikt voor onder andere de cabine en achterlichtrand.

Zoals het verhaal in de intro vermeldt, zal de elektrische aandrijflijn hand in hand gaan met dit type ontwerp. Als je het amulet van de verbrandingsmotor echter niet los kunt laten, hoef je je alleen maar voor te stellen dat de uitlaatpijp is aangesloten op de achterkant van de Viper V10.

Wat de auto-industrie keer op keer motiveert, is innovatief design. Vaak zijn ingenieurs en ontwerpers briljant in sommige van onze favoriete voertuigen en proberen ze problemen op te lossen terwijl ze het merk vooruit helpen.

Het beste voorbeeld van de laatste tijd is de explosie van crossover-segmenten. Er is veel vraag naar crossovers vanwege hun veelzijdigheid, hun aanpassingsvermogen aan verschillende marktgebieden en natuurlijk de vraag van de klant.

Deora is gebaseerd op een compacte Dodge A-100 pick-up. Net als de Ford Ranchero of Chevy El Camino combineert hij een pick-up met een auto. Het resultaat is een nieuw type voertuig dat in wezen een pre-crossover bedrijfsvoertuig is.

Het is echter ook een Dodge, wat betekent dat er serieuze hitte onder de motorkap zit. In het bijzonder heeft Deora zes hellingen die worden opgewaardeerd door het Offenhauser-inlaatspruitstuk en dubbele carburateurs.

Over het algemeen is Deora gewoon interessant. Met zijn relaxte stijl was de reis perfect om surfplanken op te bergen en naar het strand te gaan, maar hij is zijn ontwijkende kant niet verloren.

Na zijn debuut verscheen het Deora-concept op de autoshow en wekte het interesse en verbeeldingskracht voor mogelijkheden. Wat is een betere plek om Dodge Deora te verkennen dan bij Hot Wheels? Door de jaren heen hebben conceptcars een zeer succesvolle tweede helft gehad als populaire Hot Wheels-rit.

Maar de auto-ontwerper Frederik Steve Kristensen had een idee om Deora voor vandaag te ontwerpen? Hoe bevalt een Dodge Deora 2022? Het is best moeilijk om niet geïnteresseerd te zijn, want het is een concept waarvan we denken dat het zal werken.

Kristensen gebruikte haar indrukwekkende ervaring als ontwerper en ingenieur bij het Deense hypercarbedrijf Zenvo Automotive en ging aan de slag.

Hij heeft een duidelijke visie in zijn hoofd. Hij wil Deora’s oorspronkelijke ethos behouden, maar verbinden met de toekomst. Deze diepgaande ontwerpopties variëren van doel tot prestatie.

Eerst en vooral is het een blik op een opwindend concept voor een pick-upauto. Het kan en moet echt de plek zijn voor zo’n voertuig in het Dodge-gamma. Hoewel Deora Kristensen slim is, denken we dat het waarschijnlijk niet snel zal passen.

Maar zoals ik al zei, dat is interessant. En het deed ons denken dat dit een kruis was dat ons zou kunnen inspireren. En het is niet altijd gemakkelijk om enthousiast te worden over kruisen.

Als we er echter onze rondjes mee kunnen doen, willen we een ontwerp met een beetje meer oplader aan de voorkant. En we willen dat deze baby draait met de eerbiedwaardige V6, misschien de V8. We houden van pick-up bedden en dikke banden en misschien voegen we meer verlichting toe.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com