Dacia Jogger 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De Logan / Sandero-familie onder het merk Dacia ging afgelopen najaar aan zijn derde generatie toe. Maar toen had de upgrade geen invloed op de Logan MCV-stationwagon, en zoals later bleek, met een goede reden. De Fransen ontwikkelden een opvolger van dit model, die de kwaliteiten van een traditionele stationwagen en een compacte minivan zou moeten combineren. En nu vond eindelijk het volwaardige debuut van zo’n auto plaats – de nieuwe Dacia Jogger 2022 werd aan het publiek gepresenteerd.

Afmetingen en indeling van de cabine

Jogger gebruikt hetzelfde CMF-B-platform als de “derde” Logan. Alleen de wielbasis wordt hier met maar liefst 248 mm verlengd – tot 2897 mm, en de totale carrosserielengte is 4547 mm. Dit is het langste lid van de Dacia-lijn. De nieuwe stationwagen is 1.784 mm breed en 1.632 mm hoog, inclusief de dakrails. De bodemvrijheid bereikt 200 mm. Het ontwerp is gebaseerd op de stijl van de huidige Logan/Sandero, die zich kenmerkt door een look met een Y-vormig patroon. Een verplicht onderdeel van de auto is een dakrail met een draagvermogen van 80 kg.

De jogger’s salon is ontworpen voor vijf of zeven zitplaatsen. De rijen stoelen zijn geïnstalleerd in een amfitheater: de tweede is 55 mm hoger dan de eerste, de optionele derde is 25 mm hoger dan de tweede. Volgens de fabrikant kunnen er gemakkelijk twee volwassen passagiers op de laatste rij plaatsnemen. De Kombi biedt een flexibel zitsysteem met maximaal 64 verschillende cabineconfiguraties.

Het vijfzitsmodel met een standaardindeling heeft een laadruimte van 708 liter, met de tweede rij stoelen neergeklapt – 1819 liter. De kofferbak van de versie met zeven zitplaatsen heeft een inhoud van 160 liter met alle achterkleppen en 565 liter met de derde rij neergelaten. Net als bij een vijfzitter is het maximale volume 1819 liter. De toegang tot de salon aan de achterzijde wordt geopend door een elektrisch bedienbare liftdeur.

✓ U kunt ook controleren:

apparatuur

Aan de voorkant doet het interieur van de jogger denken aan die van Logan. De basisconfiguratie heeft geen geïntegreerd multimediasysteem, maar kan worden vervangen door een smartphone, je hoeft er alleen speciale software op te installeren en deze aan te sluiten op de auto. De bijbehorende toolkit helpt – een houder voor een gadget, een USB-poort en een Bluetooth-module. Verder beschikt de stationwagen standaard over zes airbags, een automatisch remsysteem en bewaking van “dode hoeken”.

In oudere uitrustingsvarianten of tegen meerprijs heeft de Dacia-nieuwkomer toegang tot een volwaardig mediacenter met vrijstaand 8-inch display, automatische airconditioning, motorstart met een druk op de knop, regensensor, achteruitrijcamera en een parkeerassistent met vier sensoren voor en achter.

Technologie Dacia Jogger 2022

Een groot aantal elektriciteitscentrales voor de jogger is niet aanwezig. De enige turbomotor van één liter met drie cilinders heeft een vermogen van 110 pk. en 200Nm. Het kan alleen worden gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Er is ook een bi-fuel versie van deze unit die zowel op benzine als op LPG rijdt. Het vermogen is hier lager – 101 pk. en 170Nm. Het belangrijkste voordeel van de stationwagen met twee brandstof is de gangreserve tot 1100 km.

In de toekomst zal Dacia Jogger een hybride systeem aanschaffen uit de containers van Renault. Het zal een 1,6-liter motor met natuurlijke aanzuiging bevatten, een startgenerator, een elektromotor, een kleine tractiebatterij die niet op het net kan worden opgeladen, en een speciale versnellingsbak zonder koppeling. Het vermogen van het systeem is 140 pk.

Dacia Jogger 2022 releasedatum en prijs

De start van de verkoop van de stationwagen staat gepland voor februari 2022. Ze vragen zo’n 15 duizend euro voor de auto.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com