Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Met meer dan 1,9 miljoen verkochte eenheden sinds zijn lancering in 2010, precies op het moment van de SUV-boom, heeft de Dacia Duster een niche geopend in de meeste van de 44 markten waarin hij wordt verkocht en is hij de Europese leider in de verkoop aan particulieren sinds 2019 in zijn categorie. Een van de belangrijkste argumenten is dat het een lagere prijs heeft dan concurrerende modellen in het B-segment, afmetingen heeft die zeer dicht bij de modellen in de volgende categorie liggen, en met de mogelijkheid om versies met vierwielaandrijving te hebben, iets dat meestal niet heel gebruikelijk op concurrerende modellen is.

Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Vier jaar na de introductie van de derde generatie is hij opnieuw ontworpen om zijn imago te actualiseren en zijn positionering te verbeteren, aangezien hij verkrijgbaar is vanaf 15.000 euro in de essentiële afwerking en 18.000 euro in het meest uitgebreide uitrustingsniveau genaamd Prestige.

Dacia Duster 2022 Bijgewerkte foto

De wijzigingen aan de Duster zijn niet radicaal, maar de nieuwe verchroomde grille met dagrijverlichting in de vorm van een ‘Y’ en de achterlichten vallen op. De energiezuinige permanente verlichting, de opnieuw ontworpen achterspoiler en de meer aerodynamische 16- of 17-inch lichtmetalen velgen helpen de CO2-uitstoot tot 5,8 g/km te verminderen.

Binnenin is een linker voetsteun aangebracht, een armsteun voor met een binnenuitsparing – met een inhoud van ruim een ​​liter – met een schuifdeksel, nieuwe hoofdsteunen en twee versies multimediasystemen met een 8-inch touchscreen. De structuur van de stoelen is niet nieuw, maar ze hebben steviger schuim en nieuwe bekledingslagen waardoor ze comfortabeler zijn om meer uren aan boord door te brengen.

Naast de Radio Plug & Dacia-audioapparatuur (radio, MP3, USB en Bluetooth) is het nieuwe 8-inch centrale touchscreen verkrijgbaar in twee uitvoeringen, mediadisplay, met audioapparatuur, connectiviteit met Apple CarPlay en Android Auto via kabel. en Media Nav, met browser en draadloze smartphone-connectiviteit. Met de bedieningselementen op het stuur activeer je stemherkenning en verzoekfuncties met de iOS- of Google-assistent op je smartphone.

Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In de 4 × 4-versies biedt het tabblad “Voertuig” informatie over specifiek off-road rijden (hoogtemeter, hellingsmeter, kompas, enz.), evenals een achteruitrijcamera met hulplijnen en camera’s voor, achter en achter. Pagina voor het rijden in moeilijke offroad-rijsituaties. Het is precies op dit terrein dat de Dacia Duster 4 × 4 gemakkelijk beweegt, omdat hij lang is en gespecialiseerde M + S-banden heeft.

Ze veranderen de afmetingen van het chassis of de ophanging niet, hoewel de besturing is aangepast in de kalibratie van de assistentie om meer precisie en geleiding te bieden bij gemiddelde en hoge snelheden. Zijn offroad-afmetingen zijn zeer interessant met een bodemvrijheid van 217 mm voor de 4X2-versies en 214 mm voor de 4X4; een inloophoek van 30°, een anterieure hoek van 21° en een uittreedhoek van 34° in de 4X2-versies en 33° in de 4X4.

Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Wat betreft veiligheidssystemen en rijhulpmiddelen biedt het naast de optionele snelheidsbegrenzer/regelaar met bediening op het stuur diverse rijhulpmiddelen, zoals de actieve dodehoekdetectie tussen 30 km/u en 140 km/u, parkeerhulp systeem, heuvelklimassistenten, controle adaptieve afdaling tussen 5 en 30 km / u in 4 × 4-versies enz.

✓ U kunt ook controleren:

Duster 2022 mechanische update

Ook het motorengamma is vernieuwd: de TCe 150 wordt nu aangeboden in de Prestige 4X2-versie met een 6-traps EDC-automaat en de 6-traps ECO-G 100-versie heeft nu een 50 liter LPG-tank.

Met dieselmotor wordt de dCi 115 aangeboden in de 4X2- of 4×4-versies, gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak, terwijl de benzineversies TCe 90 en TCe 130 met voorwielaandrijving en een 6-versnellingsbak beschikbaar zijn met handgeschakelde versnellingsbak en de al genoemde TCe 150 4X2 met EDC 6-traps automaat. De vierwielaandrijving kent een prijsstijging van 2.400 euro, terwijl de LPG-versies zijn prijs slechts met 400 euro verhogen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat er een tankpas is inbegrepen om van 300 euro LPG te genieten, dus de daadwerkelijke verhoging is slechts 100 euro extra.

Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De ECO-G-versie van 100 CV geniet het ECO-label van DGT. Wanneer hij circuleert met vloeibaar gas, stoot hij ongeveer 9,5% minder CO 2 uit dan bij benzine en biedt dankzij zijn twee tanks met een inhoud van ongeveer 100 liter een bereik van 1.235 kilometer: 50 liter benzine en 50 liter vloeibaar gas . Het nuttige volume van LPG stijgt met 16,2 liter in vergelijking met de vorige generatie Duster LPG en vergroot de autonomie met meer dan 250 kilometer.

De overgang van de ene brandstof naar de andere is onmiddellijk en onmerkbaar. De bestuurder kan de benzine/LPG-schakelaar op elk moment handmatig activeren. De omschakeling naar benzine gaat automatisch als de LPG-tank leeg is en de verbruiksweergave op het 3,5 inch TFT-scherm van de boordcomputer geeft informatie over het brandstofpeil in beide tanks.

Dacia Duster 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Duster 2022 Extreme, nieuwe gelimiteerde serie

In 2022 komt er een speciale gelimiteerde serie op de markt, ter vervanging van de series 15 en Techroad en Black Collector. Het wordt aangeboden in zes carrosseriekleuren: Glacier White, Pearl Black, Comet Grey, Iron Blue, Arizona Orange en Urban Grey, met oranje accenten aan de buitenkant (grille, spiegelbehuizing, imperiaal, achterklep) en binnen (luchtinlaten , binnendeuren, middenconsole).

Het zal ook beschikken over speciale TEP stoffen bekleding met oranje stiksels en exclusieve zwarte aluminium wielen. De uitrusting van deze beperkte serie zal in de buurt komen van de uitrustingsvariant Prestige, met automatische airconditioning, multimediasysteem Media Nav met 8-inch touchscreen, browser en draadloze connectiviteit die compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto. Over de prijs van deze bijzondere serie is nog niets gecommuniceerd.