Cupra Born 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het begon als Seat en heette el-Born (naam van een wijk in Barcelona), maar werd Cupra en vereenvoudigde de naam om het gemakkelijker te identificeren op andere markten. Want dat is de claim van de Cupra Born: veroveren, veroveren en veroveren. Die van hier en zelfs die van de Antipodes (hij zal in 2022 in Australië landen).

Deze 4,32 meter lange elektrische compacte auto zal Cupra bekend maken in vele andere markten over de hele wereld. En degene die elektromobiliteit zal inluiden in zijn oorsprong, Spanje (hoewel het hier niet wordt vervaardigd). De Cupra Born 2022   wordt de eerste grootschalige Spaanse elektrische auto … en komt (in het laatste kwartaal van het jaar) op de markt met meer ambities dan ooit tevoren.

Het begon als Seat en heette el-Born (naam van een wijk in Barcelona), maar werd Cupra en vereenvoudigde de naam om het gemakkelijker te identificeren op andere markten. Want dat is de claim van de Cupra Born: veroveren, veroveren en veroveren. Die van hier en zelfs die van de Antipodes (hij zal in 2022 in Australië landen).

Deze 4,32 meter lange elektrische compacte auto zal Cupra bekend maken in vele andere markten over de hele wereld. En degene die elektromobiliteit zal inluiden in zijn oorsprong, Spanje (hoewel het hier niet wordt vervaardigd). De Cupra Born wordt de eerste grootschalige elektrische productieauto in Spanje… en komt (in het laatste kwartaal van het jaar) op de markt met meer ambities dan ooit tevoren.

Boven de Volkswagen ID.3

Logischerwijs is het de “Spaanse versie” van de Volkswagen ID.3… maar als je naar de foto’s kijkt zie je dat er veel veranderd is. Esthetisch gezien geeft het zijn broer een belangrijke “rol”. Het nieuwe front, veel scherper, zonder rondingen en agressiever, geeft hem veel meer karakter.

Als we het van de zijkant bekijken,   scoort de   Cupra Born met de grote 20 “wielen (18” standaard) en de zeer uitgesproken sideskirts … en als we erachter gaan, vinden we een grote achterdiffusor in al zijn versies . Bovendien laat de afwerking van de auto met de horizontaal gemonteerde achterlichten, een handtekening van de Seat-familie, een zeer goede esthetische smaak in de mond achter.

✓ U kunt ook controleren:

Sportief binnenklimaat

Als wat van binnen wordt geboren al karakter aangeeft, gebeurt hetzelfde van binnen weer. Het eerste dat opvalt als je de deuren opent, zijn de kuipstoelen (waaronder gerecycled plastic dat rechtstreeks uit de oceanen wordt verzameld).

Wat Volkswagen betreft, zien we hier ook dat Cupra met meer voorzichtigheid is omgegaan met zijn uitvoering. Naast de kleuraccenten (koper voor de details en blauw voor de dashboardpanelen, dak- en deurpanelen) vinden we een middenstrip in grijs met decoratieve elementen, een middenconsole met een afdekking – veel beter dan op de Volkswagen – en ook bekleed met hetzelfde materiaal als de stoelen of een sportstuur dat identiek is aan dat van de Combustion Cupra.

Natuurlijk blijven “structurele” elementen behouden, zoals de bedieningsstang in het rechtergedeelte van het digitale instrumentenpaneel om modi D of B te selecteren – de laatste om de retentie te vergroten – die wordt achtergelaten wanneer we willen ‘ speel’ met deze factor om te gaan Herwin energie.

Een assortiment met vele varianten

Zoals verwacht zijn er op technisch gebied niet veel verschillen met de ID.3. De Born-serie wordt uitgebreid met drie elektromotoren (150, 204 en 231 pk) en drie accucapaciteiten (45 kWh, 58 kWh en 77 kWh). En als referentie qua prestaties: de acceleratie van 0 naar 100 km/u in 6,6 seconden.

De meest toegankelijke versie (met 150 pk en 45 kWh-batterij) zal een aanvankelijke actieradius van 350 km bieden (de gegevens in deze sectie zijn nog voorlopig), terwijl de combinatie van 204 pk-motor en 58 kWh-batterij al op 420 gaat.

Vanaf hier betreden we nieuw terrein met de ID.3 en exclusief voor Born. Het e-Boost-pakket kan worden toegevoegd, dat 20 kW extra vermogen biedt (en dus springt naar 231 pk), de 58 kWh-batterij handhaaft (we krijgen betere prestaties en de autonomie verandert praktisch niet) en heeft bovendien verbeterde remmen en banden 19″. Als we het e-Boost-pakket met het Range-pakket (dat de batterijcapaciteit vergroot naar 77 kWh) aan deze configuratie toevoegen, dan slaan we de actieradius van 500 kilometer (545) over.

Cupra Born-versies

  1. 150 PK motor – 45 kWh batterij – 350 km autonomie
  2. 204 PK motor – 58 kWh batterij – 425 km autonomie
  3. Motor 231 PK – batterij 58 kWh – autonomie 420 km
  4. Motor 231 PK – batterij 77 kw/h – autonomie van 545 km

Cupra heeft op dit moment niet de exacte oplaadtijden voor zijn Born gegeven, maar kondigt wel aan dat hij een vermogen tot 125 kW zal toestaan, zodat we met snel opladen genoeg energie kunnen terugwinnen om hem in slechts zeven minuten te kunnen gebruiken en 35. honderd kilometer reizen We zouden van 5% naar 80% van de capaciteit van onze batterij kunnen gaan.

chassis

We konden dit niet verifiëren – we zullen nog wat langer moeten wachten om het te bewijzen – maar de Cupra-jongens maakten ons duidelijk dat Born zijn agressieve blik ook op straat zal vastleggen.

De   Cupra Born 2022   heeft Dynamic Chassis Control (DCC) met een specifieke setup voor het model van het Spaanse merk. Bovendien is de hoogte zowel op de vooras (-20 mm) als achter (-15 mm) verlaagd in vergelijking met de Volkswagen ID.3.

Er zal ook een ESC Sport-functie zijn voor stabiliteitscontrole, waarmee de piloot “meer kan spelen” (het kan zelfs worden gescheiden), die het Born-personage kan configureren volgens vier vooraf gedefinieerde rijmodi: bereik, comfort, individueel … en ook de Cupra, de sportiefste (die de extra 20 kW vrijgeeft in de krachtigste versies, die samen goed zijn voor een totaal van 231 pk).

Cupra Born-uitrusting

Connectiviteit zal een van de belangrijkste elementen zijn bij het leveren van de Born. We hebben al een foto gemaakt van digitale klokken gecombineerd met een centraal 12-inch scherm (standaard op alle versies en vergelijkbaar met de Formentor).

Een van de meest interessante details die we zullen vinden zijn het augmented reality head-up display (dat de informatie op een groter gebied van de voorruit projecteert), het mobiele verbindingssysteem (ofwel Apple of Android) draadloos (het zal ook een Be een platform dat oplaadt zonder kabels) of de spraakassistent, waarmee we functies verbaal kunnen afhandelen en die wordt geactiveerd met een zeer Spaans “Hallo, Hallo”.

Onder de assistentiesystemen moet worden gewezen op de actieve cruisecontrol, die in combinatie met de assistent, die voorkomt dat je per ongeluk de rijstrook verlaat, en de zijassistent, ons in staat stelt om zelfs bij hoge snelheid deels geautomatiseerd te rijden.

De Cupra Born biedt ook een stoplichtlezer, uitrijalarm – als een voertuig, voetganger of fietser komt wanneer de deur wordt geopend – een pre-collision-systeem …

Al met al en nog steeds statisch, liet de Born ons met een aangenaam gevoel achter. Het is een auto met veel verpakkingen. De grote wielen, de herinterpretatie van de voorkant en een zeer agressieve achterkant geven hem een ​​look die perfect zou kunnen zijn voor een verbrandingsmotor.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com