Citroen Berlingo 2022: technische gegevens, prijs, releasedatum

De  Citroën Berlingo 2022 is een van de maatstaven onder de multifunctionele voertuigen. Het is een voertuig dat wordt gekenmerkt door zijn grote volumecapaciteit, modulariteit en functionaliteit. Het biedt praktische oplossingen in alle situaties, zowel voor gezinnen in de Berlingo Multispace-versie als voor professionals in de add-on-versie zoals de Berlingo Van.

Citroen Berlingo wordt geproduceerd in de fabriek van de PSA Group in Vigo (Spanje) en is sinds de eerste generatie, die in 1996 werd gelanceerd, toonaangevend op de auto- of bedrijfswagenmarkt.

De nieuwe Citroën Berlingo 2022

De nieuwe Citroën Berlingo krijgt in 2022 een update en wordt gelanceerd met een vernieuwde attributenlijst. Het wordt gekenmerkt door de modernisering van apparatuur op het gebied van technologie, de nieuwste ontwikkelingen in zijn motoren om te voldoen aan de strikte Euro 6-voorschriften of een herontwerp van het ontwerp om het een moderne en eigentijdse esthetiek te geven. 

Extern heeft het een meer gedetailleerd ogende voorkant, met een nieuwe voorbumper uitgerust met dagrijverlichting in LED-technologie en een nieuwe grille voor de grille. Nieuwe kleuren worden ook geïntegreerd in het bestaande palet.

De  nieuwe Berlingo  wordt gekenmerkt door zijn design, dat een robuust uiterlijk combineert met de frisheid en originaliteit van de nieuwste productlanceringen van de Franse fabrikant. Als we het vergelijken met zijn voorganger, brengt het nieuwe model een vernieuwd silhouet met een meer verticale voorruit en een hogere en kortere motorkap; een detail dat de lengte van de overstek verkleint en zorgt voor meer bewoonbaarheid in het interieur.

Het nieuwe front neemt de karakteristieke elementen van de nieuwe merkidentiteit over. Opvallend zijn een lichtsignatuur in twee hoogtes en mistlampen met afgeronde hoeken. Meer details onthullen we in deze review van de Citroën Berlingo 2022.

✓ U kunt ook controleren:

Twee maten voor je lichaam: Berlingo M en Berlingo XL

De nieuwe Citroën Berlingo is verkrijgbaar in twee maten:   Berlingo M   en   Berlingo XL  . Deze carrosserieën kunnen binnen vijf of zeven zitplaatsen hebben. In zijaanzicht geven de zogenaamde airbumps, die zich in het onderste deel van de deuren en de lijn van het achterste gedeelte bevinden, dit veelzijdige voertuig een meer dynamische uitstraling.

De Berlingo maat M is de standaard body. Het combineert compactheid en modulariteit; het is twee centimeter langer dan de vorige generatie. Dit zijn de afmetingen van de Citroën Berlingo M: de carrosserie is 4,40 meter lang met een wielbasis van 2,78 meter.

De nieuwe Berlingo met een verlengde body of maat XL wint 35 centimeter. Dankzij de wielbasis van 2,97 meter is de Citroën Berlingo XL maar liefst 4,75 meter lang.

De nieuwe Berlingo 2022 binnen

Het interieur is veelzijdiger dan ooit en biedt de mogelijkheid om vijf of zeven passagiers te vervoeren (ongeacht de gekozen carrosserie). Op deze manier biedt de nieuwe Citroën Berlingo 2022 een nieuw antwoord op privé- of professioneel gebruik, waarbij de keuze mogelijk is tussen bewoonbaarheid of koffervolume, afhankelijk van de voorkeur van de bestuurder.

Als er één ding is dat de Citroën Berlingo 2022 definieert, dan is het wel het concept: praktisch. Of het nu binnen of buiten is, de nieuwe generatie is volledig toegankelijk. Opvallend zijn de twee zeer brede en functionele schuifdeuren, die standaard (afhankelijk van de uitvoering) kunnen worden voorzien van elektrische raambediening.

Ook voor koffers biedt de nieuwe Berlingo voldoende ruimte. Een grote achterklep geeft toegang tot een omvangrijke kofferbak. De Berlingo M heeft een laadvolume van 775 liter (honderd liter meer dan zijn voorganger in een vijfzitterconfiguratie). De kofferbak van de Citroën Berlingo heeft een inhoud van 1.050 liter in maat XL (zelfs met een vijfzitterconfiguratie).

De toegang tot de kofferbak van de Citroën Berlingo wordt vergemakkelijkt door een afzonderlijk te openen achterruit en een nieuw, eveneens uitschuifbaar bagagerek met twee standen. Dit zijn de sterke en zwakke punten van de Citroën Berlingo 2022.

Ongetwijfeld zeer nuttige elementen bij het laden of lossen en ten gunste van het comfort. Dit betekent dat de kofferbak gemakkelijk kan worden geladen als er niet genoeg ruimte is om de hele achterklep te openen.

Een andere belangrijke nieuwigheid in de nieuwe Citroën Berlingo is een lichtere cabine dankzij het forse glasoppervlak van 6,4 m2 . Dit glasoppervlak wordt gevormd door je grote voorruit, de zijruiten (nu naar beneden gericht op de schuifdeuren) en de achterklep.

Een ander belangrijk element in dit aspect is de zogenaamde Modutop (ook beschikbaar afhankelijk van de versie). Het is een groot glazen panoramadak dat de bestuurder en voorpassagier een compleet lichtbad biedt.

Een complete uitrusting

De Citroën Berlingo 2022 zal worden geüpdatet met belangrijke uitrustingen die het rijden gemakkelijker maken. Het kan elementen uitrusten zoals parkeerhulp achter, snelheidsregelaars en -begrenzers, automatische verlichting van de lichten, hulp op hellingen of zelfs “Grip Control”.

Dit is een antislipsysteem dat de aandrijving van de voorwielen optimaliseert afhankelijk van het soort terrein waarop wordt gereden. De nieuwe Citroën Berlingo 2022 heeft ook nieuwe technologieën zoals de “Active City Brake”, een automatisch remsysteem dat hobbels bij lage snelheid vermijdt.

De parkeerhulp voor maakt de nu beschikbare parkeerhulp achter compleet. Dit zijn twee complementaire uitrustingen die het manoeuvreren in elke situatie gemakkelijker maken. Optioneel kan hij ook worden uitgerust met een achteruitrijcamera om parkeermanoeuvres te vergemakkelijken. Het bevat ook de nieuwste merktechnologieën binnenin.

Het nieuwe 7-inch touchscreen vereenvoudigt het dashboard en biedt meer functies, waaronder het navigatiesysteem, Bluetooth-connectiviteit met audiostreaming of de aansluiting van draagbare apparaten.

Citroen Berlingo 2022 motoren

De update van de Citroën Berlingo breidt ook het aanbod aan motoren uit, grotendeels dankzij de BlueHDi-motorenfamilie op het gebied van dieselmechanica. Het assortiment omvat BlueHDi-motoren die 75 pk, 100 pk en 130 pk ontwikkelen.

We mogen het aanbod van PureTech-benzinemotoren niet vergeten. In dit gedeelte vallen de twee 1.2 PureTech-motoren op, verkrijgbaar met 100 pk of 130 pk. De krachtigste motor in beide categorieën kan kiezen voor de achttraps automatische transmissie EAT8.

Meningen over de nieuwe Berlingo 2022

De nieuwe Berlingo past zich perfect aan elk type gebruik aan. De nieuwe generatie is gebaseerd op een architectuur die u nog meer functionaliteit biedt. Dit nieuwe modulaire platform is gebaseerd op het EMP2-platform op de vooras.

Deze nieuwe configuratie geeft je verbeterde wendbaarheid (aangevuld met stuurbekrachtiging en een kleinere draaidiameter), geoptimaliseerd gewicht en toegang tot de nieuwste rijhulpmiddelen. Elementen die ons opvielen in onze test van de Citroën Berlingo.

De achteras is een doorontwikkeling van het platform dat zijn voorganger al had uitgerust. Hierdoor biedt hij een hoger laadvermogen en behoudt hij zijn karakteristieke breedte tussen de stuurhuizen. Je zou kunnen zeggen dat de ingenieurs van Citroën dit nieuwe model hebben gemaakt ten voordele van de prestaties en zijn gebruikers.

Trouw aan het merk-DNA en wat het Franse bedrijf Advanced Comfort noemt, profiteert de  nieuwe Citroën Berlingo 2022  van alle “knowhow” die in de loop van zijn geschiedenis is verworven.

Op het gebied van rijdynamiek probeert de nieuwe Berlingo al deze oneffenheden op het asfalt weg te filteren of weg te werken. Altijd met maximaal comfort voor bestuurder en passagiers, ongeacht de weersomstandigheden.

Wilt u een Citroën Berlingo kopen? Mis ons artikel niet waarin we u alles vertellen over het onderhoud van uw Citroën Berlingo.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos