Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

We wisten dat er geweldige dingen stonden te gebeuren toen Chevy eindelijk toegaf en de Corvette overschakelde van een conventioneel ontwerp met een voorin geplaatste motor naar een middenmotor. Het resultaat is de geheel nieuwe C8 Corvette Stingray. En wat velen niet wisten, is dat de nieuwe Corvette Z06 – met name de atmosferische V8-motor met platte as – al die tijd recht onder onze neus heeft gelegen, in de vorm van de Chevy C8.R-raceauto, die in 2020 wordt onthuld .

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Oude legendes en een nieuw begin

Nu het doek is gevallen voor de Chevy Corvette Z06 uit 2023, zullen puristen de belangrijkste reden voor het verplaatsen van de motor waarderen. “Vrijwel elk onderdeel dat kenmerkend is voor de Z06 is ontworpen om zijn mogelijkheden te ondersteunen of te verbeteren”, zegt Tadge Jüchter, senior chief engineer bij Corvette. “Racing was de reden waarom de Z06 in 1963 werd bedacht en het blijft de ontwikkeling van straatmodellen ondersteunen die ze beter maken op de weg en op het circuit.”

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Chevrolet ontwikkelde de eerste Corvette Z06 in 1963 om het circuit te domineren. Maar in de loop van de tijd heeft de Z06 de symbiose van een baanklare supercar belichaamd. “De nieuwe Corvette Z06 definieert de Amerikaanse supercar”, zei General Motors-president Mark Reuss. “Het bouwt voort op het onderscheidende ontwerp en de baanbrekende dynamiek die zijn geïntroduceerd met de Corvette met middenmotor en verbetert deze om verfijnde maar compromisloze traceerbaarheid te bieden met prestaties van wereldklasse.”

Chevy Corvette Z06 2023: Alles over de motor

De 2023 Chevy Corvette Z06 heeft een geheel nieuwe 5,5-liter atmosferische LT6 V8 die 670 pk en 460 lb-ft produceert. koppel levert. Er is geen handmatige transmissie, maar Chevy heeft de standaard achttraps transmissie met dubbele koppeling een kortere eindverhouding van 5,56:1 gegeven voor nog snellere acceleratie.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Dit maakt de LT6 de krachtigste atmosferische V8 die ooit is geproduceerd. Wat nog belangrijker is, de motor levert piekvermogen bij een stratosferisch toerental van 8.400 tpm (slechts 200 tpm onder de 8.400 tpm voor brandstofverbruik) en een maximumkoppel bij 6.300 tpm.

In plaats van een supercharger te installeren op een kleppentrein van het pushrod-type, dringt GM erop aan dat een flat-plane krukas, titanium drijfstangen en inlaatkleppen de heen en weer gaande massa, of “huivering”, onderdrukken die wordt aangetroffen in overgeboorde flat-plane V8’s. Bovendien zijn alle 32 kleppen voorzien van een dubbele veer om te voorkomen dat de klep gaat zweven bij hogere motortoerentallen, terwijl direct werkende ‘finger drivers’ geen klepspeling nodig hebben gedurende de levensduur van de motor.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

En aangezien de nieuwe LT6-motor bijna 9.000 tpm bereikt, produceert hij een opwindend geluid dat vergelijkbaar is met dat van de C8.R-raceauto. Chevrolet heeft een film uitgebracht genaamd Putting the World On Notice om het debuut van de Corvette Z06 te vieren, waar je de LT6 uit volle borst kunt horen schreeuwen.

✓ U kunt ook controleren:

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Prestaties in de kern

De Chevy Corvette Z06 uit 2023 is in wezen de Corvette C8.R, en dat is maar goed ook. De Z06 rijdt op hetzelfde chassis en heeft vergelijkbare uiterlijke proporties als de Corvette C8.R. Het krijgt echter een 3,6 inch bredere carrosserie met op maat gemaakte voor- en achterschorten om de koeling en aerodynamica te verbeteren. Het beschikt ook over een herconfigureerbare achtervleugel met verstelbare achterranden (of wilgentoppen) om grip en neerwaartse kracht te maximaliseren.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

“Door gebruik te maken van de middenmotorarchitectuur hebben we zes procent meer downforce bereikt dan een zevende generatie ZR1 met acht procent minder luchtweerstand”, vervolgt Jüchter.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Z06 wordt standaard geleverd met gesmede 20-inch lichtmetalen velgen voor en 21-inch achter, verkrijgbaar in vijf verschillende afwerkingen, elk verpakt in op maat gemaakte Michelin Pilot Sport 4S ZP-banden. Als je het nog stoerder vindt, is er een optionele wielset van koolstofvezel die het onafgeveerde gewicht met wel 40 pond vermindert.

Z06 prestatiepakket

Het Z06 Performance Package omvat Michelin Sport Cup 2 ZR P-racebanden (speciaal ontwikkeld voor de Corvette Z06), Brembo-remmen met zes zuigers voor (15,7″ schijven voor en 15,4″ schijven achter), een Magnetic Ride Control 4.0-ophanging en een koolstofvezel aeropakket met een koolstofvezel frontsplitter, skidplate, voorste hoeken en een koolstofvezel achtervleugel.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Vakmanschap op maat voor interieurdesign

Eerdere Corvettes stonden niet bepaald bekend om hun hoogwaardige interieur, maar de C8 Corvette bracht daar verandering in. Voorbij zijn de saaie kunststoffen, in plaats daarvan zijn er zachte en hoogwaardige materialen die typisch zijn voor een Duitse of Italiaanse supercar.

De Z06 straalt een aura van brute kracht en prestaties uit met op maat gemaakt vakmanschap”, zegt Phil Zak, Chevrolet Executive Design Director, “van het brede assortiment met gebeitelde afwerkingen tot de premium en koolstofvezelmaterialen.

Chevy Corvette Z06 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De koper heeft de keuze uit zeven interieurkleuren (uitbreidbaar tot duizenden kleurencombinaties), drie zitopties, zes harnasopties en twee beschikbare carbon interieuropties. Het beschikbare carbon interieurpakket biedt ook een carbon stuurwiel, carbon schakelpaddles en carbon sierdelen. De Z06 is ook verkrijgbaar in maximaal twaalf koetswerkkleuren, zeven wielpakketten en zes remklauwkleuren om ervoor te zorgen dat geen twee Corvette Z06-modellen hetzelfde zijn.

2023 Chevy Corvette Z06 Prijzen en beschikbaarheid

De prijs voor de Chevy Corvette Z06 in 2023 moet nog worden bepaald, maar we verwachten dat de rekening zal beginnen bij € 92.000 voor de adviesprijs. De productie begint in de zomer van 2022 in de Bowling Green Assembly Plant in Kentucky. De nieuwe Corvette Z06 is verkrijgbaar in coupé- en cabrioletconfiguraties (met hardtop) in zowel links- als rechtsgestuurde configuraties.