Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Cadillac XT5 2023 ziet zichzelf in de compacte luxe SUV-klasse met tal van vlaggenschepen zoals de Mercedes-AMG GLC en de Porsche Macan tegen overweldigende concurrentie. In deze klasse, die meer dan twee dozijn voertuigen omvat, zijn er ook veel weelderige luxe boten zoals de Volvo XC60 en de Genesis GV70 . De XT5 is verkrijgbaar met een dwarsgeplaatste viercilinder turbomotor of een atmosferische V6 met voor- of vierwielaandrijving. En hoewel hij een stille cabine biedt en een van de meest competitieve laadcapaciteiten in zijn klasse, is het interieur niet zo aantrekkelijk als zijn rivalen.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Cadillac heeft ook niet geprofiteerd van de compacte proporties van de XT5, de rijdynamiek is saai en de motoren niet opwindend. Op zichzelf is de Caddy best aardig. Maar in een klas die wordt overspoeld met overpresteerders, kan hij het gewoon niet bijbenen. Van de meer dan twee dozijn voertuigen in dit segment, komt de XT5 aan de achterkant.

Wat is er nieuw voor 2023?

Voor de modeljaar 2023 de Cadillac XT5 is slechts licht veranderd. Drie van de acht beschikbare lakkleuren zijn dit jaar nieuw. De topmodellen Luxury en Sport hebben nu een geïntegreerd navigatiesysteem en een Bose Performance Series-geluidssysteem met 14 luidsprekers.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het middenklasse Premium Luxury-model is de beste deal. Hij heeft een lederen interieur, verwarmd stuur, handsfree achterklep, draadloos opladen en meer. We zouden kiezen voor de krachtigere optionele V6-motor, maar houden het bij voorwielaandrijving. Vierwielaandrijving is als optie verkrijgbaar.

motor, transmissie en prestaties

De standaard viercilinder turbomotor van de XT5 levert 235 pk en de optionele V6-motor levert 310 pk. Met beide motoren kan hij de prestatiegerichte concurrenten zoals de 340 pk sterke Porsche Macan S niet bijhouden. Vergeleken met minder agressieve modellen zoals deze Lexus RX350 of de Volvo XC60 maar de Caddy presteert beter. De V6-motor van de Cadillac is indrukwekkend stil bij licht dagelijks gebruik en is goed geïsoleerd van het passagierscompartiment. Bij krachtig accelereren valt de grotere motor echter onaangenaam op.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De XT5 beheerst met gemak bochten zonder dat de haren in uw nek overeind gaan staan, zelfs niet met het optionele adaptieve chassis. Overhellen is goed onder controle te houden en de XT5 voelt solide en stabiel aan, wat vooral prettig is op lange stukken snelweg. Hij kan echter instabiel worden op hobbelige stukken weg, en harde schokken weerkaatsen door het interieur. De besturing is nauwkeurig maar biedt geen visuele feedback – alweer een gemiste kans om enthousiaste coureurs voor zich te winnen.

✓ U kunt ook controleren:

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De voorwielaangedreven XT5 met een standaard viercilinder turbomotor verbruikt volgens de EPA 22 mpg stad, 29 mpg snelweg en 24 mpg gecombineerd. Met de V6-motor zakt het verbruik naar 19 (in de stad), 26 (buiten de stad) en 21 (gecombineerd). Op beide modellen verlaagt de optionele vierwielaandrijving deze waarden iets – een kleine concessie voor meer vertrouwen bij slecht weer. Op onze testroute met 75 km/u op de Autobahn verbruikte een XT5 vierwielaangedreven V6-motor 23 mpg, een voorwielaangedreven model met een turbocharged viercilindermotor verbruikte 29 mpg. Bezoek de EPA-website voor meer informatie over het brandstofverbruik van de XT5.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en belading

De passagiersruimte is acceptabel, maar de accommodatie is niet zo luxueus als in een moderne Cadillac zou moeten zijn. De materialen die in het interieur van de XT5 zijn gebruikt, zien er afzonderlijk van hoge kwaliteit uit, maar als het geheel wordt bekeken, lijkt het ontwerp ongericht. De indeling van het interieur is goed en de zitpositie is comfortabel. Een gebied waarin de XT5 uitblinkt, is praktisch. Een bovengemiddelde laadruimte, veel opbergvakken voor kleine onderdelen en een eenvoudig neerklapbare achterbank maken van deze Caddy de koning van de laadruimte. De bagageruimte van de XT5 biedt plaats aan maar liefst 10 stuks handbagage met de achterbank rechtop. Met de achterbank neergeklapt passen er 24 stuks handbagage in.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Alle XT5-modellen zijn vanaf het begin goed verbonden, met standaard voorzieningen als een 8,0-inch touchscreen, Apple CarPlay, Android Auto en een 4G LTE wifi-hotspot. Het CUE-infotainmentsysteem biedt intuïtieve bedieningselementen zoals een draaiknop en spraakherkenning. De Premium Luxury- en Sport-modellen worden standaard geleverd met een geïntegreerd navigatiesysteem en een Bose Performance Series-audiosysteem met 14 luidsprekers. Door het hele interieur zijn vier USB-poorten voor het opladen van mobiele apparaten te vinden en tussen de twee voorstoelen is een draadloos inductief oplaadstation voor mobiele telefoons beschikbaar.

Cadillac XT5 2023: specificaties, prijs, releasedatum

veiligheid en rijhulp

Als u waarde hecht aan rijhulpfuncties zoals het dodehoekwaarschuwingssysteem, moet u helaas veel geld uitgeven. Ga voor de resultaten van de XT5-crashtest naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer

  • Adaptieve cruisecontrol aanwezig
  • Lane Keeping Assist beschikbaar
  • Automatische noodstop standaard

garantie en onderhoud

De standaardgaranties van Cadillac komen overeen met of overtreffen die van de meeste XT5-concurrenten. De Caddy biedt ook gratis gepland onderhoud, maar dat dekt alleen de eerste onderhoudsbeurt en komt niet overeen met de drie jaar of 36.000 mijl die Volvo aflegt.

  • 4 jaar of 50.000 mijl beperkte garantie
  • De aandrijflijngarantie is 6 jaar of 70.000 mijl.
  • Bij het eerste bezoek is er gratis gepland onderhoud.

De adviesprijs voor de Cadillac XT5 2023 bedraagt ​​63.115 euro.