Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Begrijp me niet verkeerd, ik hou echt van de Cadillac Lyriq 2023, en dat komt vooral door zijn uiterlijk. Goh, deed Cadillac dit keer alles goed? Maar volgens mij zijn er twee problemen. Ten eerste zal de Lyriq die je hier ziet pas in 2022 in productie gaan, en dat is een zorg aangezien de markt voor elektrische auto’s al snel evolueert.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Bovendien is de Lyriq een showauto – of een concept, zo je wilt – en Cadillac maakt dat duidelijk in zijn persbericht. Je moet dus geduld hebben, want het productiemodel kan enigszins afwijken van het futuristische ontwerp van het concept. Wel weten we dat de Lyriq showcar voor 95 tot 98 procent productierijp is (fingers crossed). Dat gezegd hebbende, wat we hier in de studie zien, komt misschien relatief dicht in de buurt van wat we zullen zien wanneer de Lyriq eind 2022 als een 2023-model wordt gelanceerd.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Eén ding is echter zeker: de Lyriq is de eerste volledig elektrische auto van Cadillac en luidt een nieuw tijdperk van luxe, technologie en nuluitstoot in voor General Motors. “Onder leiding van Lyriq zal Cadillac het komende decennium de Amerikaanse luxe herdefiniëren met een nieuwe portfolio van transformatieve elektrische voertuigen”, aldus Steve Carlisle, executive vice president en president van GM North America. “We zullen ervaringen bieden die de zintuigen prikkelen, anticiperen op wensen en onze klanten in staat stellen om buitengewone reizen te beleven.”

Cadillac Lyriq 2023: wat zit er achter een naam?

De naam “Lyriq” heeft muzikale wortels. Na Mercedes-Benz is Cadillac het tweede meest genoemde automerk in songteksten, vandaar de naam Lyriq. Maar hoe zit het met de spelling? Cadillac wil zijn elektrische auto’s onderscheiden van de benzine-aangedreven modellen met namen die eindigen op “iq”, dus Lyric werd Lyriq. Cadillac’s volgende volledig elektrische model heet de Celestiq om gelijke tred te houden met de “iq”-naamgeving.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Onmiskenbaar een Cadillac

Je zult de Lyriq niet verwarren met een ander automerk, dat is zeker. De Lyriq heeft de essentie van een moderne Caddy met scherpe lijnen, strakke afwerkingen, een elegant aflopende daklijn en een breder postuur. “De Lyriq vertegenwoordigt de volgende iteratie van de styling van het iconische merk, mogelijk gemaakt door elektrificatie zoals alleen Cadillac dat kan uitdrukken”, zegt Andrew Smith, uitvoerend directeur van Cadillac Global Design.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het meest opvallende kenmerk is de zwarte kristallen grille van de Lyriq (zie galerij hieronder voor foto). Omdat er geen verbrandingsmotor onder de motorkap was, konden de Cadillac-ontwerpers een gedurfde grille met op maat gemaakte verlichtingselementen opnemen. Het beschikt ook over slanke verticale LED-koplampen met gesplitste LED-achterlichten. Het begint allemaal met een dramatische choreografie van lichten die je begroeten als je het voertuig nadert. Welkom in de toekomst!

✓ U kunt ook controleren:

Het geluid van de stilte

Het interieur is net zo modern als het exterieur. Een 33-inch LED-scherm dat meer dan een miljard kleuren kan weergeven, strekt zich uit over bijna het hele dashboard. Volgens Cadillac heeft het de hoogste pixeldichtheid van alle schermen in een moderne auto. Het beschikt ook over een dual-plane augmented reality heads-up display en Cadillac’s Super Cruise-systeem met parkeren op afstand. “Van binnen en van buiten is de Lyriq een doordachte integratie van ontwerp en technologie, ontworpen om van elke rit een ervaring te maken”, vervolgde Smith.

De Cadillac Lyriq introduceert ook een nieuw soort ruisonderdrukkingstechnologie om de stilte in het interieur te maximaliseren. Het nieuwe systeem bouwt voort op de huidige actieve ruisonderdrukkingstechnologie, maar Cadillac gaat nog een stap verder door meer microfoons en versnellingsmeters te gebruiken. Hierdoor kan het systeem ongewenst weggeluid en bandengeluidsfrequenties specifiek detecteren en elimineren, wat resulteert in een soepeler rijgedrag.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Lyriq wordt standaard geleverd met een 19-speaker AKG studio-audiosysteem dat een modern tintje geeft met zijn verlichte luidsprekerroosters. “Met de Lyriq wilden we een geluidservaring bieden die de bestuurder van de auto naar een opnamestudio zou brengen”, zegt Hussein Khalil, Cadillac Lead Audio Design Release Engineer. “Met het AKG-geluidssysteem kunnen we die ervaring leveren, samen met de kwaliteit en betrouwbaarheid die luxeconsumenten gewend zijn.”

Cadillac Lyriq-platform

De Cadillac Lyriq is gebaseerd op een geheel nieuwe, op maat gemaakte Ultium EV modulaire architectuur. De Lyriq zal verkrijgbaar zijn met achterwielaandrijving (enkele motor) of vierwielaandrijving (dubbele motor). Elektriciteit wordt geleverd door een Ultium-batterijpakket dat zich op het laagste punt van het chassis bevindt om het zwaartepunt te verlagen en tegelijkertijd de handling en stabiliteit te verbeteren. Cadillac belooft een bijna 50/50 gewichtsverdeling voor de Lyriq, dus we verwachten dat hij zich zal gedragen als een sportsedan, ook al is het een cross-over.

Ultium-batterijen zijn gemaakt van nikkel-kobalt-mangaan-aluminium of NCMA-platte cellen. Ze bieden een energiecapaciteit tot 100 kWh en hebben DC-snellaadmogelijkheden van meer dan 150 kW. Cadillac zegt dat de batterijen tot 70 procent minder kobalt bevatten en milieuvriendelijker zijn dan de huidige GM EV-batterijen.

Cadillac Lyriq 2023: specificaties, prijs, releasedatum

wachten op de zon

We hebben allemaal gewacht op de wederopstanding van Cadillac sinds het einde van de jaren tachtig, en de nieuwe songtekst is rijp om te plukken. Het zal echter pas eind 2022 in productie gaan en voor die tijd kan er nog veel gebeuren.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com