Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

De langverwachte Cadillac Escalade IQ uit 2024, de volledig elektrische Escalade, is er eindelijk. Het is GM’s zesde elektrische voertuig, na de GMC Hummer EV pick-ups en SUV’s, de Chevrolet Silverado EV en GMC Sierra EV pick-ups, en de Cadillac Celestiq sedan.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

De perfecte SUV met elektrische aandrijving van Cadillac bewijst eens te meer dat elektrische voertuigen al beschikbaar zijn en sneller dan verwacht populair zullen worden in de meest veeleisende voertuigsegmenten.

Ontwerp

De Cadillac Escalade IQ doet de naam Escalade eer aan en belichaamt de typische kenmerken van de Amerikaanse luxe sedan: groot, hoekig en spectaculair. De Escalade IQ is relatief kleiner dan zijn tegenhanger met benzinemotor, maar heeft een verbeterde aerodynamica en een gedurfder uiterlijk.

De kleinere en slankere carrosserie maakt de Cadillac Escalade IQ minder gevoelig voor wind, waardoor het energieverbruik daalt en de actieradius toeneemt. Door de kleinere afmetingen is het elektrische model gemakkelijker te manoeuvreren in de stad en iets gemakkelijker te parkeren. Jonge kopers zullen de slanke vorm van de Escalade IQ waarschijnlijk aantrekkelijker vinden dan de hoekige benzine Escalade, die al sinds de tv-serie Clan Soprano dezelfde proporties heeft!

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

GM schat dat de Escalade IQ de meest aerodynamische full-size SUV ooit is, met een luchtweerstandscoëfficiënt die ongeveer 15 procent lager is dan die van vorige generaties. Bijdragen aan deze verbetering zijn actieve grille lamellen die sluiten wanneer de luchtstroom niet nodig is, een speciale wielvorm en profiel, een gladdere daklijn, een gladdere onderkant en een scherpe achterrand bij de achterlichten. De daklijn is vloeiender dan bij het benzinemodel en de achterruit heeft een aanzienlijk grotere helling.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

Het futuristische design van de Escalade IQ komt duidelijk naar voren in elementen zoals het Black Crystal Shield met verlicht merkembleem, verticale koplampen met “digital rain” effect, 24-inch high-tech wielen (met 35-inch LT275/50R24 banden) en gedeelde verticale achterlichten met neerwaartse lichtanimatie. Een lange, dynamische motorkap, een meer naar achteren aflopende daklijn, gladde deurgrepen en zijruiten, een groot glazen dak en prachtig vormgegeven oppervlakken geven de elektrische SUV een stijlvol exterieur.

Binnen

De Cadillac Escalade IQ heeft een luxueus digitaal interieur dat minimalistisch en elegant is. Het elegante dashboard heeft twee vierkante luidsprekers aan beide uiteinden en twee schermen aan de bovenkant, beide gebogen om een afgerond effect te creëren. Daaronder zitten flinterdunne luchtroosters die stijlvol zijn geïntegreerd zonder al te veel lawaai te maken. Het stuurwiel is een typisch exotisch stuurwiel met twee spaken en verschillende aanraakgevoelige bedieningselementen.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

In de zwevende middenconsole bevindt zich een tabletvormig touchscreen dat het dashboard visueel overbrugt en wordt gebruikt om verschillende functies van de elektrische auto te bedienen. Er is ook een draaiknop op de middenconsole om het touchscreen te bedienen. Direct daaronder bevindt zich een opbergvak dat ruimte biedt aan een kleine boodschappentas of handtas.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

Executive stoelen met massagefunctie en luidsprekers in de hoofdsteunen zijn beschikbaar voor de tweede zitrij, evenals een speciale middenconsole met touchscreen. Een 12,6-inch entertainmentscherm voor de passagiers op de tweede rij is geïntegreerd in de rugleuning van de stoelen op de eerste rij. De Escalade IQ biedt plaats aan maximaal zeven passagiers, met een extra zitrij die (elektrisch) neerklapbaar is om de opbergruimte te vergroten.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken
Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

Het getinte panoramische vast glazen dak met UV-beschermende folie laat veel daglicht binnen in het grote interieur. In het donker accentueert het sfeerverlichtingssysteem met 126 kleuren de verschillende belangrijke elementen van het interieur en creëert een warm, uitnodigend licht.

✓ U kunt ook controleren:

Beveiliging

HD Surround Vision, Advanced Automatic Parking Assist, Intersection Automatic Emergency Braking, Blind Spot Assist en Predictive Pedestrian and Cyclist Braking zijn slechts enkele van de opmerkelijke actieve veiligheids- en bestuurdersassistentievoorzieningen van de Escalade IQ. Terwijl de Celestiq is uitgerust met Ultra Cruise, doet de Escalade IQ het met Super Cruise. Hij heeft echter LiDAR-sensoren, dus hij kan in de toekomst met een software-update worden geüpgraded naar geavanceerdere handsfree autonome rijtechnologie.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken
Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

Er wordt gezegd dat Ultra Cruise beter is dan Super Cruise en situaties kan detecteren waar het oudere systeem een update nodig heeft. Het maakt gebruik van camera’s, radar en LiDAR om een nauwkeurige statistische driedimensionale weergave van de omgeving van 360 graden te maken. De modellen met Ultra Cruise hebben LiDAR achter de voorruit en bieden naast de Super Cruise-functies nieuwe autonome rijfuncties voor de volgende gebieden

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

  • Snelheidsbewaking, handhaving van snelheidslimieten.
  • Ondersteunt automatisch en on-demand wisselen van rijstrook.
  • Ondersteunt links en rechts afslaan.
  • Ondersteunt vermijden van objecten in de buurt.
  • Ondersteunt parkeren bij ingangen van gebouwen.
  • Volgt interne navigatieroutes
  • Reageert op stopgezette verkeersregelaars
  • Geeft informatie aan de gebruiker via het Ultra Cruise Dynamic Display, een display in vrije vorm dat direct in het gezichtsveld van de bestuurder is geplaatst.

Technische gegevens

De Cadillac Escalade IQ ligt qua technologie lichtjaren voor op het model met benzinemotor, en de belangrijkste reden voor deze vooruitgang is het onderliggende platform. GM heeft de Escalade naar verluidt gebouwd op het BT1-platform, dat momenteel de basis vormt voor al zijn full-size elektrische trucks. In het persbericht van GM staat dat het Ultium-platform de basis is voor de nieuwe elektrische SUV van Cadillac.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

Qua afmetingen neemt de Escalade IQ een tussenpositie in tussen de Escalade met benzinemotor en de Escalade ESV. Hij is 224,3 inch lang, 85,3 inch breed, 76,1 inch hoog en heeft een wielbasis van 136,2 inch. De bodemvrijheid van de elektrische SUV is 6,9 inch.

De Escalade IQ heeft een naar voren gerichte eTrunk, zoals GM deze functie noemt. De bagageruimte onder de motorkap is vrij groot met 12 kubieke meter aan opbergruimte en ruimte voor twee golftassen. Er is 23,7 kubieke meter opbergruimte achter de stoelen op de derde rij, die kan worden uitgebreid tot 119,2 kubieke meter.

AspectCadillac Escalade IQ Afmetingen/Capaciteit
Lengte224,3 in.
Breedte85,3 in.
Hoogte76,1 in.
Wielbasis136,2 in.
Bodemvrijheid6,9 in.
Vrij volume12,2 kubieke meter
Laadvolume119,2 m³ (tweede en derde rij neergeklapt)
69,1 m³ (derde rij neergeklapt)
23,7 m³ (achter derde rij)
HoogteEerste rij: 43,5 in.
Tweede rij: 39,9 in.
Derde rij: 37,2 in.
VoetruimteEerste rij: 45,2 in.
Tweede rij: 41,3 in.
Derde rij: 30,1 in.
SchouderruimteEerste rij: 65,4 inch.
Tweede rij: 63,6 inch.
Derde rij: 56,5 inch.
ModderruimteEerste rij: 61,1 inch.
Tweede rij: 60,3 inch.
Derde rij: 49,4 inch.
Trekgewicht8.000 lbs.

Cadillac Escalade IQ Afmetingen en Prestaties (Bron: GM)

Het lithium-ion accupakket van de NCMA, met 24 modules en een capaciteit van meer dan 200 kWh, drijft twee synchrone motoren met permanente magneet aan, één op de vooras en één op de achteras. De aandrijflijn met dubbele motor levert doorgaans 680 pk en 615 lb-ft koppel. Met de Supercharger Mode kan de bestuurder het gecombineerde vermogen en koppel tijdelijk verhogen tot 750 pk en 785 Nm. Met de Acceleration Mode geactiveerd duurt de acceleratie naar 100 km/u minder dan vijf seconden. De Escalade EV heeft typische kenmerken van elektrische voertuigen, zoals een enkele pedaalbediening, variabel regeneratief remmen en een warmtepomp.

GM verwacht dat de Escalade IQ een EPA actieradius heeft van 450 mijl, zodat klanten zorgeloos door de Verenigde Staten kunnen rijden. De Escalade IQ kan worden gevoed door gelijkstroomladers van 800 volt die de actieradius in slechts 10 minuten uitbreiden tot 100 mijl. De Escalade IQ kan in beide richtingen worden opgeladen en GM rust hem uit met een deur-tot-deur leveringsfunctie. Met de car-to-load functie kunnen klanten externe apparaten van stroom voorzien met de energie die is opgeslagen in de accu.

Cadillac Escalade IQ 2024: Prijzen en kenmerken

De Escalade IQ is uitgerust met Magnetic Ride Control 4.0 en Adaptive Air Suspension, die hobbels en andere ongewenste oneffenheden in het wegdek compenseren om klanten het ultieme rijcomfort te bieden. Met de adaptieve luchtvering kan de auto tot 2 inch verlaagd en tot 1 inch verhoogd worden.

De standaard vierwielbesturing is ook een van de opmerkelijke hightech chassissystemen. Het vermindert de roldiameter tot 39,4 voet bij lage snelheden. Bij hogere snelheden verbetert het de wegligging en stabiliteit, vooral bij het slepen. De volledig elektrische Escalade kan tot 8.000 pond trekken.

AspectCadillac Escalade IQ Specificaties
Transmissie-indelingVierwielaandrijving
SysteemTwee aandrijvingen, elk met een PMSM (een voor en een achter)
Vermogen680 pk (normaal bedrijf)/750 pk (topsnelheid)
Koppel615 lb-ft. (normale modus)/785 lb-ft. (topsnelheid)
Acceleratietijd 0-60 mph<5 seconden
Batterij chemieNCMA lithium-ion-kathode, gemengde grafietanode
Accucapaciteit200+ kWh
GM-score. Actieradius450 mijl.
Oplaadsnelheid240 V (7,7 kW, inclusief tweetraps laadkabel) – 14,8 mph
240 V (19,2 kW AC) – 37 km/u
800 V – 100 mijl/10 minuten

Cadillac Escalade IQ Specificaties (Bron: GM)

De toekomstige Escalade IQL zou de versie met betere functies kunnen zijn

De Cadillac Escalade IQL zou een model met lange wielbasis kunnen worden en mogelijk GM’s duurste SUV.

De Escalade IQL zou een van de grootste voertuigen kunnen worden. De Escalade EV met lange wielbasis zou een lengte van bijna 240 inch kunnen bereiken en de wielbasis bijna 150 inch.

De Escalade IQL en IQ kunnen licht verschillen van de Escalade en Escalade ESV. Het elektrische model met lange wielbasis kan aanzienlijke uitrustingswijzigingen hebben, dus kopers kiezen het niet alleen voor de grotere ruimte, maar ook voor de functionaliteit. Het kan ook extra personalisatieopties hebben.

Prijs en datum van uitgifte

GM zal de Cadillac Escalade IQ produceren in het Factory Zero assemblagecentrum in Detroit-Hamtramck, Michigan, vanaf de zomer van 2024. Deze fabriek zal ook GMC’s Hummer EV pick-up truck , Hummer EV SUV en Sierra EV produceren, evenals GMC’s Silverado EV elektrische voertuig. het merk Chevrolet. De productie van de Sierra EV is echter nog niet gestart.

GM heeft de Cadillac Escalade IQ gelanceerd in de uitrustingsniveaus Luxury 1, Luxury 2, Sport 1 en Sport 2, met prijzen vanaf 130.000 dollar. Het bedrijf plant leveringen vanaf eind 2024. De volledig elektrische Escalade zal concurreren met de Range Rover Electric SUV en de Mercedes EQS.

Nieuweautos.com zegt

De Escalade IQ is klaar om Amerika’s meest luxueuze elektrische SUV te worden, cooler en innovatiever dan de Mercedes EQS SUV. Het is een van de weinige oudere modellen die overgaat naar een elektrische toekomst, drastisch verbeterd op alle gebieden zonder compromissen te sluiten.

Foto’s en bron: Cadillac.