BMW M5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In augustus van het zeventiende jaar vond de officiële presentatie plaats van de nieuwe generatie van de BMW M5 “charged” sedan met een F90 carrosserie. Het nieuwe model heeft een aantal optische en technische verschillen met de normale M5.

De auto werd op 17 september live gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show. In Duitsland werden de bestellingen voor de auto direct na de beurs opgenomen.

BMW M5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

De “supercharged” BMW M5 2022 is gemakkelijk te onderscheiden van de normale 5 Serie G30 sedan. Aan de voorkant heeft de nieuwe auto een agressievere bumper met massieve luchtinlaten en een licht gewijzigd radiatorrooster met twee verticale lamellen. De motorkap kreeg een traditionele bult en de voorspatborden kregen luchtinlaten.

De kofferklep van de nieuwe BMW M5 F90 is voorzien van een spoiler, terwijl de Duitsers ook de achterbumper en diffuser hebben vervangen. Daarnaast heeft de “supercharged” sedan een ander uitlaatsysteem met vier ronde pijpen. We herinneren je eraan dat de gewone “Five” twee kegels heeft die trapeziumvormig zijn.

BMW M5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Andere kenmerken van de nieuwe BMW M5 2022 zijn verschillende achteruitkijkspiegelbehuizingen en een zwart koolstofvezeldak. Om het model lichter te maken, gebruikten de Beieren ook veel aluminium. De motorkap, voorspatborden, deuren en kofferdeksel zijn gemaakt van het “winged metal”.

De vierdeurs wordt geleverd met 19-inch wielen met 275/40 en 285/40 banden op de voor- en achteras. Wielen met een diameter van 20″ zijn echter beschikbaar tegen een meerprijs. En de nieuwe E-M5 is ook verkrijgbaar in de First Edition, die beperkt is tot 400 stuks. Deze versie is de enige met een matte afwerking met zwarte glanzende elementen.

auto interieur

Het interieur van de nieuwe BMW M5 (F90) wijkt ten opzichte van het exterieur slechts weinig af van dat van de normale 5 Serie Sedan. De stoelen zijn bekleed met echt Merino-leer en zijn standaard voorzien van een enigszins beperkte elektrische verstelbaarheid, wat klanten ertoe zou kunnen aanzetten om sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en volledig elektrische aandrijving te bestellen.

Het interieur is voorzien van het karakteristieke M driespaaks stuurwiel, dat eveneens met leer is bekleed. Er zijn meer dan een dozijn verschillende knoppen op het stuur, waarvan er twee zijn gemarkeerd met M1 en M2 in felrood en worden gebruikt om vooraf ingestelde rijmodi op te slaan.

BMW M5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe generatie BMW M5 F90 2022 heeft een digitaal dashboard met verschillende weergavemodi en een groot tabletvormig display voor het multimediasysteem.

Deze laatste bevindt zich bovenaan de middenconsole, daaronder bevinden zich de luchtroosters en klimaatregeling. Een projectiescherm staat ook op de apparatuurlijst. Andere kenmerken van de nieuwe M5 F90 zijn een opnieuw ontworpen shifter met het ‘M’-logo erop.

Kenmerken

De afmetingen van de BMW M5 Sedan met F90 carrosserie zijn 4.965 mm, 1.903 mm en 1.473 mm in lengte, breedte en hoogte. De wielbasis van het model is gegroeid tot 2.982 mm (+ 18). Het leeggewicht van de BMW bedraagt ​​1.855 kg, wat 15 kg lichter is dan dat van zijn voorganger.

De nieuwe M5 sedan krijgt een herzien chassis. Aan de voorzijde is gebruik gemaakt van een double wishbone constructie en aan de achterzijde een multi-link constructie. Adaptieve dempers zijn al aanwezig en de bodemvrijheid is vergroot tot 132 mm (+15).

BMW M5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De auto is voorzien van gietijzeren remmen met remklauwen met zes zuigers voor en zwevende remklauwen met één zuiger achter. Het voertuig is tegen een aanzienlijke meerprijs leverbaar met lichtere (-23 kg) koolstofkeramische remmen met goudkleurige remklauwen.

De 2022 BMW M5 wordt aangedreven door een verbeterde 4,4-liter twin-turbo V8 met een vermogen van 560 pk tot 600 pk. Het maximumkoppel bedraagt ​​750 Nm en is beschikbaar van 1.800 tot 5.600 tpm. De motor werkt samen met een 8-bands ZF-automaat, terwijl de M5 F10 door een robot wordt aangedreven (er waren handmatige transmissieversies op de Amerikaanse markt).

De nieuwe M5 F90 heeft 3,4 seconden nodig om de honderd te bereiken, wat 0,9 seconden sneller is dan de vorige generatie en daarmee de snelste sedan in de geschiedenis van het Beierse merk is. Verder accelereren wordt niet zwakker, en om de lat naar 200 km/u te brengen duurt de auto 11,1 seconden (- 1,9).

✓ U kunt ook controleren:

De topsnelheid is traditioneel elektronisch begrensd op 250 km/u, maar met het optionele M Driver’s Package maken de Beieren de “kraag” los zodat de auto kan accelereren tot 305 km/u.

De BMW M5 (F90) is ook de eerste auto met vierwielaandrijving. De sedan heeft standaard achterwielaandrijving, terwijl de vooras indien nodig wordt geactiveerd via een elektronisch geregelde lamellenkoppeling.

De vierwielaandrijving genaamd M xDrive heeft drie bedrijfsmodi, waarvan vooral de zogenaamde driftmodus opmerkelijk is. Deze laatste wordt alleen geactiveerd als de stabiliteitsregeling volledig is uitgeschakeld.

Prijs

Hoe hoog zijn de kosten? Volgens de officiële dealerwebsite bedraagt ​​de prijs van de BMW M5 2022 in de nieuwe carrosserie 163.850 euro.