BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De BMW i4 is het instapmodel in het BMW modellengamma. Hij werd geïntroduceerd met modeljaar 2022 en stond begin vorig jaar bij de dealers. Later dat jaar kreeg hij een update voor modeljaar 2023 en nu heeft hij weer een update gekregen voor modeljaar 2024. Hier is alles wat we weten over de 2024 BMW i4. Het is belangrijk op te merken dat sommige details en afbeeldingen in dit artikel voor het huidige modeljaar zijn en dat alle volgende informatie dienovereenkomstig zal worden bijgewerkt.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

Ontwerp

De BMW i4 wordt wereldwijd goed ontvangen door kopers en omdat hij nieuw is, is het design van de Duitse elektrische sedan dit jaar niet gewijzigd. De update voor modeljaar 2024 brengt ook geen nieuwe kleur- of stylingpakketten.

Na een reeks SUV’s met dubbele volumes en een opvallend design, heeft het lage, drievlakkige design van de i4 een desinfecterend effect op het oog van de toeschouwer: de i4 ziet er zowel traditioneel als futuristisch uit. Aan de voorkant bevindt zich de nieuwste versie van BMW’s radiatorrooster in glanzend zwart. Er is een onderste luchtinlaat voor de koeling van de accu en verticale openingen aan de zijkanten van de bumper voor de koeling van de remmen. De elegante full LED koplampen zijn standaard.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De BMW i4 2024 is standaard uitgerust met 18-inch wielen, 19-inch en 20-inch wielen zijn standaard of optioneel verkrijgbaar, afhankelijk van de uitrustingsvariant. Houd er rekening mee dat de grotere wielen de actieradius van de auto beïnvloeden, zoals beschreven in het hoofdstuk Technische gegevens.

De deurgrepen van de BMW i4 liggen gelijk met de carrosserie, maar kunnen niet verzonken zijn. De raamlijn loopt vloeiend over in de zwaai van de Hofmeister en het dak helt licht naar achteren als bij een coupé. De achterlichten zijn extreem slank en omdat er geen uitlaatsysteem nodig is, heeft BMW de achterbumper aerodynamisch geoptimaliseerd.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De achterbumper van beide versies heeft een diffuser en scherp gesneden verticale aerodynamische lamellen aan de zijkanten. De voorbumper van de M50 heeft de kenmerkende U-vorm en extra luchtinlaten aan de zijkant voor remkoeling en blijft ongewijzigd in de modelupdate voor modeljaar 2024.

De grille en verticale luchtinlaten zijn gespoten in Cerium Grey. De raamomlijstingen van de i4 M50 zijn standaard gespoten in M High Gloss Shadowline, terwijl de rest van het modellengamma is afgewerkt in High Gloss Black. De achterbumper heeft een zeer agressieve uitstraling en de achterklep is voorzien van een spoiler.


Interieur en functies

BMW Group heeft geen wijzigingen aangekondigd voor het interieur van de BMW i4 2024, wat zou kunnen betekenen dat alles in het interieur hetzelfde blijft als in het vorige model. het interieur komt overeen met het sportieve, atletische karakter van de auto en bevat veel op de bestuurder gerichte elementen. In ieder geval zien we hier geen grote noodzaak tot verandering.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

BMW iDrive 8

De i4 heeft een vrijstaand gebogen scherm dat twee schermen combineert – een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel en een 14,9-inch infotainmentscherm – en dat naar de bestuurder toe kan worden gekanteld. De schermen zijn geïntegreerd in de nieuwste generatie BMW iDrive 8 software. Android Auto en Apple CarPlay zijn ook beschikbaar.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De BMW Personal Assistant communiceert via intuïtieve graphics. Tegelijkertijd stelt de Natural Dialogue functie de bestuurder en voorpassagier in staat om met de BMW i4 te communiceren via spraak, gebaren en blikken in verschillende combinaties.

Een verscheidenheid aan fysieke besturingselementen

De i4 is standaard uitgerust met sportstoelen en een sportstuur. BMW heeft niet afgezien van fysieke bedieningselementen en er zijn een aanzienlijk aantal knoppen in het interieur. De start-stopknop bevindt zich in de middenconsole, waar zich ook de iDrive draaiknop en knoppen voor de elektronische parkeerrem, rijmodi, tractiecontrole, automatische start-stop, camera’s en parkeersensoren bevinden. Secundaire knoppen voor muziek en klimaatregeling bevinden zich onder de klep van de centrale klimaatregeling.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties
BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

Er is ook een 23-inch panoramisch schuifdak, sfeerverlichting met pulserende functie en een standaard audiosysteem met 10 luidsprekers en 205-watt versterker. Een Harman Kardon geluidssysteem met 16 luidsprekers en een 464-watt versterker is optioneel verkrijgbaar.

De akoestische bijdrage van Hans Zimmer

Hans Zimmer heeft ook kunstmatige geluiden ontwikkeld voor de BMW i4 om voetgangers en andere weggebruikers te waarschuwen. Het geluid kan worden gewijzigd via het infotainmentsysteem en is verschillend in de rijmodi “Comfort” en “Sport”. de M50 heeft een uniek, energiek geluid dat harmonieert met zijn prestatiegerichte aandrijflijn. In samenwerking met Hans Zimmer heeft BMW het geluid met uiterste precisie afgestemd: Volgens het merk is het authentieke geluid al hoorbaar bij een lichte druk op het gaspedaal.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

5G- en eSim-ondersteuning

De i4 en iX zijn de eerste BMW auto’s die 5G met eSim ondersteunen. Gebruikers kunnen de eSim toevoegen aan hun bestaande mobiele telefooncontract en de 5G-antenne van de elektrische auto gebruiken om een Wi-Fi-hotspot in de auto te activeren. Daarnaast heeft de Amerikaanse telecomgigant T-Mobile een speciaal eSim-abonnement gelanceerd met de naam Magenta Drive voor BMW. De eSim is gekoppeld aan de gebruikers-ID van de BMW-klant en is daarom altijd beschikbaar wanneer de gebruiker inlogt op zijn account.

Wat zijn de voordelen voor de gebruiker? Nou, ze kunnen hun favoriete nummers of films streamen vanaf hun favoriete platforms zoals Spotify of YouTube en toegang krijgen tot een breed scala aan online informatie met naadloze 5G-snelheden.


Euro NCAP veiligheidswaardering

BMW auto’s krijgen normaal gesproken de topscore van 5 sterren van Euro NCAP, maar de BMW i4 is een uitzondering. Hij behaalde vier sterren in de veiligheidstests. De vierdeurs elektrische coupé scoorde 87 procent voor de bescherming van volwassenen en kinderen, maar slechts 71 procent voor de kwetsbaarheid van weggebruikers.

De gemiddelde veiligheidsscore van 64 procent had de grootste invloed op de Euro NCAP-beoordeling van de i4. Volgens het eindrapport doet de auto het niet zo goed op het gebied van rijstrookligging, waar hij slechts 1,8 van de maximaal 4 punten krijgt. De rijstrookassistent van de i4, die actief wordt vanaf een snelheid van 70 km/u, werkt goed en brengt de auto normaal gesproken terug naar zijn rijstrook, maar slechts matig in noodsituaties.

Bij een autonome noodstop tussen twee auto’s scoorde de i4 3,8 van de maximaal 6 punten. De frontaanrijdingswaarschuwing met remingreep, die werkt bij 5 km/u, is voor verbetering vatbaar. Het gebrek aan inzittendendetectie op de bestuurdersstoel en de achterbank had ook invloed op de beoordeling van de veiligheidssystemen en dus op de sterrenscore.


Technische gegevens

Stroom

De BMW i4 2024 wordt leverbaar in een nieuwe variant, de xDrive40, naast de drie varianten van het vorige model. Zoals de naam al doet vermoeden, is de xDrive40 een vierwielaangedreven variant met twee motoren aan elke kant. De tweemotorige aandrijflijn produceert 396 pk en 443 lb-ft koppel, waardoor je in slechts 4,9 seconden van 0 naar 60 mph kunt accelereren.

Wat de overgenomen varianten betreft, zijn de eDrive35 en eDrive40 versies met achterwielaandrijving en één motor, terwijl de M50 een variant met vierwielaandrijving en twee motoren is. De i4-motor in de eDrive35 levert 282 pk en 295 lb-ft koppel (voorlopig cijfer). Acceleratie naar 100 km/u kost 5,8 seconden in de basisversie.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De i4 eDrive40 heeft een krachtigere motor met 335 pk en 317 lb-ft koppel. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in 5,5 seconden en bereikt een topsnelheid van 118 km/u. Deze variant is standaard uitgerust met zelfnivellerende luchtvering op de achteras, die volgens BMW de carrosserierol en het slingeren van de auto aanzienlijk vermindert.

De i4 M50 is bedoeld voor liefhebbers die meer geld willen uitgeven voor meer vermogen. Zijn twee motoren leveren 469 pk en 538 Nm koppel. In de rijmodus Sport kan de bestuurder het gecombineerde vermogen van 67 pk en 48 Nm met meer dan tien seconden opvoeren tot 536 pk en 586 Nm. Een brandstofmeter in het instrumentenpaneel laat zien hoeveel en hoe lang het supercharged vermogen beschikbaar is. De M50 accelereert naar 100 km/u in slechts 3,7 seconden en bereikt een topsnelheid van 140 mph.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De transmissie van de i4 M50 stuurt het koppel alleen naar de voorwielen als de rijomstandigheden meer grip vereisen. De M50 heeft ook standaard Adaptive M suspension voor een dynamisch weggedrag. Net als de i4 eDrive40 is de i4 M50 standaard uitgerust met niveaugeregelde luchtvering achter.

Gebied

De i4 xDrive40 heeft een accupakket van 80,7 kWh, waarmee BMW een actieradius verwacht van 307 mijl (met 18-inch wielen) of 282 mijl (met 19-inch wielen). De EPA heeft zijn schattingen nog niet gepubliceerd.

De i4 eDrive35 heeft een 66 kWh batterijpakket, terwijl de i4 eDrive40 en i4 M50 een 81,5 kWh batterijpakket hebben. Voor modeljaar 2023 is de EPA-actieradius voor deze varianten 256 mijl, 301 mijl (met 18-inch wielen) en 271 mijl (met 19-inch wielen)/227 mijl (met 20-inch wielen).

Opladen

Het maximale AC-laadvermogen van 11 kW is hetzelfde voor alle i4-varianten. BMW Group heeft niet bekendgemaakt hoe lang het duurt om de accu van de 66 kWh eDrive35 op te laden met de 11 kW AC-lader, maar de accu van de andere twee 81,5 kWh varianten kan in 8,25 uur volledig worden opgeladen met dezelfde lader.

BMW i4 2024: Interieur, motor en modificaties

De eDrive35-variant ondersteunt een gelijkstroomlaadvermogen tot 180 kW; bij dit vermogen kunnen klanten volgens de eerste tests een laadtijd van 10 tot 80 % in 32 minuten verwachten. De varianten eDrive40 en M50 ondersteunen een iets hoger maximaal gelijkstroomlaadvermogen van 200 kW. Het opladen van het batterijpakket van 10 tot 80 procent SoC met gelijkstroom duurt 31 minuten.

De nieuwe xDrive40 variant ondersteunt een nog hoger laadvermogen van 205 kW. BMW Group heeft nog niet bekendgemaakt hoe lang het duurt om een accupakket van 80,7 kWh op te laden met een DC-snellader. We verwachten echter geen significant verschil met de DC snellaadtijden van de bovengenoemde varianten.

Het zwaartepunt ligt lager dan bij de 3-serie.

De BMW i4 is gebaseerd op hetzelfde platform als de iX, een aangepaste versie van de BMW Cluster Architectuur (CLAR). Met de accumodule tussen de assen ligt het zwaartepunt van de eDrive40 variant 2,1 centimeter lager dan dat van de BMW 3 Reeks Sedan. Het lagere zwaartepunt verbetert het rijgedrag en de rijkwaliteit aanzienlijk. In de M50 variant ligt het zwaartepunt 1,3 centimeter lager dan in de benzine Sedan.

Technische gegevens van de BMW i4i4 eDrive35i4 eDrive40i4 xDrive40i4 m50
Lengte188,5 inch188,5 inch188,5 inch188,5 inch
Breedte (zonder spiegel)72,9 inch72,9 inch72,9 inch72,9 inch
Hoogte56,8 inch57,0 inch57,0 inch57,0 inch
Wielbasis112,4 inch112,4 inch112,4 inch112,4 inch
ActieEnkel (RWD)Enkele (RWD)Twee motoren (AWD)Twee motoren (AWD)
Vermogen282 PK.335 PK.396 PK.536 PK.
Koppel295 lb-ft.317 lb-ft.443 lb-ft.586 lb-ft.
Accu (netto capaciteit)66 kWh81,5 kWh80,7 kWh81,5 kWh
Maximaal bereik256 mijl.301 mijl.307 mijl.271 mijl.
0-60 km/u5,8 seconden.5,5 seconden.4,9 seconden.3,7 seconden.

Specificaties van de BMW i4 vanaf 2024 (verwacht)


prijs en releasedatum

De prijzen voor de BMW i4 xDrive40 beginnen bij 61.600 euro in 2024. De levering aan klanten start in het derde kwartaal van 2023.


Nieuweautos.com zegt

De Tesla Model 3 mag dan de leider zijn in het middenklasse segment, maar de i4 laat zien dat hij heeft wat nodig is om op zijn merites te concurreren. Wij vinden de Bimmer indrukwekkend, vooral wat betreft de belangrijkste aspecten die er echt toe doen bij een aankoopbeslissing, zoals de bouwkwaliteit, rijdynamiek, praktische bruikbaarheid en interieurkwaliteit. De Duitse auto is over het algemeen het betere product en heeft alles wat een elektrische auto tot een betrouwbare alledaagse auto voor elk huishouden maakt. Het zal echter alleen mogelijk zijn om de Tesla Model 3 in 2024 uit te dagen als de Duitsers lokaal produceren en de i4 verder aanpassen aan de behoeften van Amerikaanse klanten.

Foto’s & bron: BMW AG.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen