BMW 6 GT 2022: specificaties, prijs, releasedatum

In juni ’17 overklast BMW de vijfdeurs 6 Serie Gran Turismo (G32), die zijn publieke première beleefde op de Frankfurt Motor Show. Ondanks de afwijkende index wordt de noviteit gepositioneerd als opvolger van de BMW 5 GT.

De nieuwe BMW 6 Reeks GT kan vanaf de zomer worden gereserveerd, waarbij de eerste voertuigen op zijn vroegst in november in de officiële showrooms zullen arriveren.

BMW 6 GT 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Aan de voorkant heeft de nieuwe BMW 6 Gran Turismo 2022 een gespierde bumper met massieve luchtinlaten en de karakteristieke tweedelige grille, waarvan de randen visueel overgaan in de taps toelopende koplampen. Zowel de grille als de koplampen zijn verchroomd, waardoor het model er strakker uitziet.

In profiel springen het schuine dak en de kozijnloze ramen met een slanke beglazingslijn in het oog. De slanke carrosserie van de BMW 6 Reeks GT heeft de luchtweerstandscoëfficiënt teruggebracht tot 0,25 (- 0,4 in vergelijking met het vorige model).

BMW 6 GT 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Aan de achterzijde trekken de stijlvolle koplampen en dubbele uitlaatpijpen aan de zijkant de aandacht. Afhankelijk van de uitvoering kunnen deze rond, trapeziumvormig of rechthoekig zijn.

In vergelijking met zijn voorganger heeft de nieuwe BMW 6 GT 2022 zijn dubbele achterklep verloren, die nu helemaal omhoog gaat. Qua functionaliteit is dit een duidelijk nadeel, want bij koud weer hield de kleine maas in de kofferbak het interieur warm. Merk op dat de vijfde deur zelfs in het basismodel elektrisch wordt bediend.

De Beierse specialisten hebben geprobeerd de achterkant van de grote hatchback minder lomp te maken. Ze verlaagden het dak met 21 mm en verplaatsten het bovenste punt van de boog dichter naar het midden. Over het algemeen is het uiterlijk van het model echt sportief geworden, maar vanuit sommige hoeken oogt de vijfdeurs nog steeds disproportioneel.

Het uiterlijk van de nieuwe BMW 6 Reeks Gran Turismo wordt gecompleteerd door 18-inch wielen met 245/50 banden, maar er zijn ook grotere wielen verkrijgbaar.

auto interieur

Binnenin lijkt de BMW 6 Serie GT in de nieuwe G32 carrosserie in veel opzichten op de 5 Serie. Direct voor de bestuurder bevindt zich hetzelfde sportieve multifunctionele stuurwiel, daarachter bevindt zich het analoge dashboard met grote en heldere snelheidsmeter- en toerentellercijfers. Optioneel is een volledig digitaal instrumentenpaneel leverbaar.

Een horizontale sierstrip loopt over de gehele lengte van het dashboard en verdeelt het werkgebied voorwaardelijk in een boven- en ondergedeelte. Het bovenste deel is minimalistisch, terwijl het onderste deel een beetje rommelig is met chromen ventilatieopeningen en het audiosysteem.

BMW 6 GT 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het entertainmentsysteem van de GT Six heeft een tabletachtig display bovenaan de middenconsole. Het multimediasysteem ondersteunt Apple CarPlay- en Android Auto-apps en LTE-internetsnelheden.

Dankzij de grote wielbasis is het interieur van de Liftback ruim genoeg om comfortabel plaats te bieden aan langere passagiers op de achterste rij. De stoelen zijn bekleed met Dakota leer en de voorstoelen hebben een groot verstelbereik. Een automatische klimaatregeling met twee zones is standaard, een automatische klimaatregeling met vier zones is tegen meerprijs leverbaar.

✓ U kunt ook controleren:

Kenmerken

De BMW 6 Gran Turismo G32 is gebaseerd op het CLAR-platform, waarop bijna alle nieuwe modellen van het Beierse merk worden gebouwd. De hatchback meet respectievelijk 5.091 mm, 1.902 mm en 1.538 mm in lengte, breedte en hoogte. De afstand tussen de assen is 3.070 mm.

Door het actieve gebruik van hoogwaardig staal en aluminium konden de Beieren het gewicht met maar liefst 115 kg verminderen, zodat het leeggewicht van de vijfdeurs tussen 1.795 en 1.955 kg ligt (afhankelijk van de uitvoering).

BMW 6 GT 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het koffervolume van de BMW 6 Gran Turismo is standaard 610 liter, door de rugleuningen van de achterbank neer te klappen in een verhouding van 40:20:40 neemt het laadvolume toe tot 1.800 liter.

De basisliftback heeft al luchtvering aan de achterzijde, wat zorgt voor een constante bodemvrijheid ongeacht de lading. Luchtvering is ook beschikbaar op de vooras tegen meerprijs, en de rijhoogte kan worden aangepast binnen een bereik van 30 mm, ofwel met nog eens 20 mm verhogen of met 10 mm verlagen ten opzichte van de oorspronkelijke 138 mm. De remmen zijn geventileerde schijfremmen op beide assen.

Onder de motorkap van de BMW 630d en 640d dieselversies bevinden zich respectievelijk twee- en drielitermotoren. De eerste ontwikkelt 249 pk en 620 Nm koppel, terwijl de tweede 320 pk en 680 Nm koppel levert.

Alle motoren van de nieuwe BMW 6 GT werken samen met de achttraps automatische transmissie. De 630i heeft achterwielaandrijving als benzinemotor, de andere versies zijn uitgerust met BMW’s eigen vierwielaandrijving xDrive.

Prijs

De prijs voor de BMW 6 Serie GT 2022 met de nieuwe carrosserie ligt tussen de 65.050 en 75.350 euro.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com