BMW 5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De nieuwe middelgrote sedan BMW 5 Serie van de zevende generatie in de nieuwe G11 carrosserie werd midden in de herfst van de 26e gepresenteerd. Technisch gezien verschilt de auto het duidelijkst van zijn voorganger.

De nieuwe BMW 5 2022 vertrouwt op het modulaire platform CLAR, dat al debuteerde op het vlaggenschip G11 / G12. Bovendien hebben de ingenieurs aanzienlijke inspanningen geleverd om het gewicht van het voertuig met ongeveer 100 kg te verminderen.

BMW 5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Wat betreft het exterieur van de nieuwe BMW 5 Serie 2017-2018 zijn de veranderingen minder ingrijpend. De ontwerpers van het merk kozen het evolutionaire pad, dat heel gebruikelijk is in de auto-industrie van vandaag. En dat betekent ook dat de onderscheidende kenmerken van het merk behouden blijven.

Het front van de BMW 5 Serie (2022) wordt nog steeds gekenmerkt door de kenmerkende dubbele radiatorgrille en de agressief ogende koplampen met twee “pupillen”, waarvan de contouren fungeren als LED-koplampen.

BMW 5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De motorkap heeft een minimaal reliëf aan de zijkanten en een grote spleet in het midden van het onderste deel met nog een radiatorrooster en grote luchtinlaten aan de randen en lamellen voor mistlampen in het bovenste deel.

Als je de BMW 5 Serie 2022 vanaf de zijkant bekijkt, zul je je realiseren dat het een premium auto is – oversized wielen met dure velgen en laagprofielbanden, luchtroosters in de voorspatborden, chromen zijruitomlijstingen, haaienvinantennes en een schuin dak.

De achterzijde van de sedan is direct herkenbaar vanuit het BMW-gamma dankzij het opvallende koplampdesign. Een licht taps toelopende achterkant, een kleine kofferbakopening en een paar uitlaatpijpen (trapeziumvormig op de benzineversies, rond op de dieselversies) geven de auto een sportief karakter.

auto interieur

De nieuwe BMW 5 G30 heeft een modern technologisch interieur met veel uitrustingsniveaus waarin verschillende materialen zijn gebruikt: leer, metaal, hout, alcantara en koolstofvezel. Het komt echter niet helemaal overeen met de elegantie en lichtheid van de laatste E-Klasse W213, maar, zoals het spreekwoord zegt, “qua smaak en kleur”.

De bestuurder krijgt een ergonomisch ontworpen multifunctioneel lederen stuurwiel in een 3-spaaks design met comfortabele greepzones. Daarachter bevindt zich het traditionele dashboard met twee grote snelheidsmeter- en snelheidsmeterschijven, een informatiedisplay in het midden en kleine hulpwijzerplaten aan de onderkant. Het is interactief, dwz de lay-out verandert afhankelijk van de geselecteerde modus.

BMW 5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Aan de rechterkant van het passagierscompartiment van de nieuwe BMW 5 Serie 2022 bevindt zich een vrijstaand tabletvormig infotainmentscherm dat kan worden bediend met gebaren, aanraking en de iDrive-controller.

Daaronder bevinden zich twee luchtkanaaldeflectors met daartussen een paar functieknoppen. Daarna volgt de climate control unit met aanraakgevoelige knoppen. In het volgende functionele gebied bevindt zich de reeds genoemde iDrive-controller aan de rechterkant, de schakelhendel en de rijkrachtregeling aan de linkerkant.

De voorstoelen van de Five zijn uiterst comfortabel – ze zijn geschikt voor bijna elke lichaamslengte. De achterbank is niet erg comfortabel, maar er is meer ruimte voor passagiers. De centrale zitplaats op de achterbank is meer een conventie.

Technische specificaties

De BMW 5 Serie G30 is een middelgrote vierdeurs sedan met vijf zitplaatsen. Hij heeft de volgende afmetingen: lengte – 4.936 mm, breedte – 1.868 mm, hoogte – 1.479 mm en wielbasis – 2.975 mm. Het leeggewicht bedraagt ​​1.540 tot 1.770 kg en de bagageruimte is 530 liter.

BMW 5 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Het nieuwe model is voorzien van een onafhankelijke wielophanging: voor met dubbele draagarmen en achter met een multihendel. Op beide assen zijn geventileerde schijfremmen gemonteerd. De wielen zijn 17 inch en voorzien van 225/55 banden, de bodemvrijheid is 144 millimeter.

Alle motoren zijn gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie, terwijl een handgeschakelde 6-versnellingsbak ook beschikbaar is voor de basisdiesel van 190 pk. Vierwielaandrijving is beschikbaar voor alle motoren.

testrit

De acceleratie van de vierwielaangedreven diesel BMW 530d xDrive is niet zozeer aangenaam vanwege de lage verzadiging – de piek van 620 Nm van de trein wordt al bereikt bij 2000-2500 tpm – als vanwege de onafscheidelijkheid met het gaspedaal: druk op en krijg het meteen.

Het maakt niet uit of u van tevoren plat op het gaspedaal, platgetrapt of geremd heeft. Het reactievermogen is bijna als dat van een fiets, het is niet nodig om de aandrijving in de Sport-modus te schakelen, wat de acceleratie verhoogt en tegelijkertijd het schakelen van de Steptronic-transmissie grover maakt. Met Comfort zijn de verschuivingen niet waarneembaar. Stuurwielpaddles zijn hier – gewoon voor de lol.

✓ U kunt ook controleren:

De banden van de 540i sedan met achterwielaandrijving spinnen meer bij het wegrijden, maar het piepen is kort. De twin-turbo benzinemotor bereikt zijn maximum nog eerder dan de dieselmotor, namelijk bij 1.380 tpm, maar het maximum zelf ligt lager bij 450 Nm.

Je moet deze “zes” een extra zetje geven, en dat doet ze graag. Het sappigste bereik, schuur met een roofzuchtige brul, ligt tussen de 3.000 tpm en de 7.000 tpm. Maar het eerste moment na het indrukken van het gaspedaal is er een vertraging. Klein maar bijna onvermijdelijk. De schakelpaddles samen met de ingestelde Sport-modus helpen hierbij: je kunt je vuist alleen op het apparaat monteren, zonder het stuur en de ophanging aan te raken.

Aan de remmen op de BMW 5 G30 denk je niet. Natuurlijk blijven de M-mechanismen langer effectief als onderdeel van het 540i-sportchassis, maar voor een snelle rit op een bochtige, kronkelige weg zijn de conventionele voldoende – het pedaal is natuurlijk vrij.

Er is geen spoor van de traagheid van het F10-model – de nieuwe BMW 5 Serie 2017 is opnieuw fascinerend om te rijden, het proces van het rijden zelf! Wat de rijervaring betreft, zijn de afmetingen op papier gehalveerd: de reacties zijn snel en precies, en de sedan wordt in een bocht gereden zonder te sturen.

Prijs

Hoe hoog zijn de kosten? Volgens de informatie op de officiële dealerwebsite ligt de prijs van de BMW 5 Serie 2022 in de nieuwe carrosserie tussen de 50.700 en 91.900 euro.