Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Audi vernieuwt zijn reeks high-performance elektrische SUV’s. De Duitse autofabrikant heeft de SQ8 e-tron onthuld, een vernieuwde versie van de vorige e-tron S. De Audi SQ8 e-tron 2024 is verkrijgbaar in een Squareback of Sportback (Fastback) carrosserie en is uitgerust met drie elektromotoren die kunnen wedijveren met de Tesla Model X of BMW iX.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Audi heeft de SQ8 e-tron echter uitgerust met een krachtigere batterij om het Waterloo-probleem van zijn voorganger te verhelpen: de belabberde actieradius. Ter vergelijking: de vorige e-tron S had een 86,5 kWh batterij die volgens de EPA een actieradius van 208 mijl mogelijk maakte – geen goede waarde voor een basisprijs van minder dan 90.000 euro.

Wat is er nieuw?

De Audi SQ8 e-tron wordt aangedreven door een 106 kWh hoogspanningsbatterij waarvan de energiecapaciteit 23 procent hoger is dan voorheen. Dit is genoeg om de EPA actieradius te vergroten tot 253 mijl (met standaard 20-inch wielen) of 218 mijl (met optionele 22-inch wielen). Bovendien ondersteunt de elektrische architectuur snelladen met maximaal 170 kW gelijkstroom wanneer de accu leeg is.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Achteraf gezien zijn de verbeterde actieradiuscijfers nog niet genoeg om de concurrentie van Tesla en BMW bij te benen. Dankzij de vernieuwde chemie van de batterijcellen en de verpakking is de gewichtsverdeling echter ongeveer 50:50, wat het rijgedrag en de besturing optimaliseert.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Dit wordt ondersteund door een 45 procent stijvere staal- en aluminiumstructuur, onafhankelijke ophanging met vijf hendels voor en achter en luchtvering met elektronisch geregelde dempers. Met deze laatste kan de bestuurder de bodemvrijheid vergroten tot 76 mm voor licht terreinrijden.


Aandrijving met drie motoren en Quattro vierwielaandrijving

De Audi SQ8 e-tron 2024 behoudt de configuratie met drie motoren van de e-tron S. Aan de voorkant is één asynchrone elektromotor met 210 pk actief. Twee elektromotoren achterin produceren tot 185 pk. Het totale vermogen van het systeem in supercharged toestand is 496 pk. De twee achterste motoren zorgen voor onafhankelijke torque vectoring in minder dan vijf milliseconden, zodat er niet geremd hoeft te worden om het koppel over de afzonderlijke achterwielen te verdelen.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties
Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Audi beweert dat het buitenste achterwiel tot 162 lb-ft meer koppel kan absorberen dan het binnenste wiel bij het insturen van een bocht, wat de wegligging en het indraaien bij hoge snelheden verbetert. Bovendien verbetert de elektronische vierwielaandrijving Quattro de tractie door het koppel te verdelen over de wielen met de betere tractie wanneer het systeem slip detecteert.


Eersteklas stijl en uitrusting

De Audi SQ8 e-tron 2024 en zijn afgeleide SQ8 e-tron Sportback met gebogen daklijn hebben opvallende stylingelementen zoals aluminium buitenspiegels, zilverkleurige accenten op de dorpels en aluminium sierlijsten aan de voor- en achterzijde. Daarnaast is de SQ8 e-tron 1,5 centimeter breder dan de reguliere Q8 e-tron dankzij meer uitgesproken vleugelflares. zeszuigerremmen met rode remklauwen en tweedelige 15,7-inch remschijven op de vooras en 13,8-inch remschijven met rode eenzuigerremklauwen op de achteras gaan schuil achter 20 tot 22-inch lichtmetalen velgen.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties
Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Het interieur van de SQ8 e-tron is voorzien van elektrisch verstelbare 12-voudig verstelbare voorstoelen, premium Valcona koeienhuid met ruitstiksels, afwerking in koolstofvezel, vierzone automatische klimaatregeling en een warmtepomp voor meer efficiëntie bij koud weer. Zoals het een moderne elektrische auto betaamt, heeft hij de typische displays zoals een digitaal dashboard (Audi virtual cockpit), Bang & Olufsen audiosysteem met 3D-geluid, infotainment met 10,1-inch touchscreen, smartphoneconnectiviteit, navigatie en sfeerverlichting.

Audi SQ8 e-tron 2024: Interieur, motor en modificaties

Geavanceerde rijhulpmiddelen

De Audi SQ8 e-tron 2024 is uitgerust met dodehoekwaarschuwing, waarschuwing voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, adaptieve cruise control, waarschuwing voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, automatisch grootlicht, surround view camera en automatische noodremming.


Adviesprijs

De prijzen voor de Audi SQ8 e-tron en SQ8 e-tron Sportback beginnen respectievelijk bij €89.800 en €92.600. Verlengde garantie-opties zijn beschikbaar voor alle Audi’s, inclusief de SQ8 e-tron.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen