Het absolute topmodel van de A3-serie werd gepresenteerd – de RS3. De RS3 wordt optioneel geleverd met een volle 290 km/u topsnelheid en een nieuw, standaard torque-split systeem. Snel, sneller, Audi RS3 2022: De nieuwe Audi RS3 komt met veel power, een nog sportievere look en allerlei technische innovaties. De focus ligt op het verbeteren van de dynamiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde torque split systeem.

- Nieuwe Audi RS3
- 290 km/u topsnelheid
- Torque Split System zorgt voor meer dynamiek
- 7 rijprogramma’s mogelijk
- 400 pk vermogen
- 0-100 km/u in 3,8 seconden
- De basisprijs is 60.000 euro
Het is dan eindelijk zover: de nieuwe Audi RS3 is nu onthuld en zal klanten aantrekken tegen toppers als de BMW M2 en de Mercedes AMG A45. Hier vind je alles wat je moet weten over het nieuwe sportmodel, inclusief een video die vragen beantwoordt over de koppelverdeling, de nieuwe rijmodi en het geluid:
Inhoud
Nieuwe Audi RS3 2022: exterieurdesign
Sportief, sportief, collega! De Audi S3 is al agressief en sportief gestyled, de RS3 gaat nog een stap verder. De nakomelingen van de Audi A3 combineren een zelfverzekerde houding met even zelfverzekerde rijprestaties. De Audi RS3 dringt erop aan om met een brede borst de concurrentie aan te gaan: met een verbrede bumper, breedmazige radiatorgrille en puntige ledkoplampen maakt de RS3 zijn sportieve reputatie waar.
Zoals ze zeggen? Je weet niet wat je had totdat het voorbij is. Voor de RS3 betekent dit: Voor je het weet is hij waarschijnlijk al voorbij gereden en laat verbaasde toeschouwers achter: Binnenin niets meer dan stof op je gezicht en de vraag wanneer je het model weer in het wild kunt vangen. Ook de standaard led-achterlichten, die zijn uitgerust met dynamische richtingaanwijzers, dragen bij aan de levendige uitstraling.
Ook inbegrepen: Chique en sportief ogende 19-inch gegoten wielen met 10 Y-spaken. Als dat teveel spaken voor je is, kun je het aantal bij bestelling halveren en de RS3 laten leveren met slechts 5 Y-spaken in de velg.

Voor liefhebbers van ongebruikelijk lakwerk heeft Audi de kleur kyalami groen klaar. Deze felle kleur kent geen mitsen en maren en springt natuurlijk meteen in het oog. Als je niets kunt doen met zo’n kleurbalans, neem dan gewoon Kemora grijs en zorg zo voor een gemakkelijkere doorverkoop als iemand zijn RS3 helemaal wil opgeven.
✓ U kunt ook controleren:
Nieuwe Audi RS3 2022: interieur
Wat aan de buitenkant begon, zet zich in het interieur voort: racegevoel waar je ook kijkt. Sportieve accenten zoals een instrumentenpaneel van carbon en RS-specifieke details dragen hieraan bij. Details? Welnu, het hele interieur is RS-specifiek tot in elk detail! Bijvoorbeeld de RS-sportstoelen met het bijbehorende reliëf of het afgeplatte RS-stuur.
Bestuurders krijgen de informatie te zien op een gigantisch 12,3-inch display. Sportieve grafische instellingen zijn natuurlijk onderdeel van het programma. De standaarduitrusting omvat ook een groot 10,1-inch touchscreen-display waarin de zogenaamde RS-monitor is geïntegreerd. Wil je een head-up display, dan is de RS3 de juiste keuze (tegen meerprijs).

Met de optionele RS-designpakketten kunnen kopers een nog meer RS-gevoel uitstralen in het interieur. Daarnaast zijn er de siernaden, de zitschouders en de brug tussen de luchtmondjes in rood of groen, de gordelriemen met gekleurde randen.
Nieuwe Audi RS3 2022: ophanging en koppelverdeling
Wat kun je anders van een compacte sportwagen verwachten dan een strak afgesteld onderstel? Natuurlijk is de Audi RS3 getrimd voor een sportieve rijstijl – er is geen tijd voor zachte veren en trillingen. De extra verlaging met maar liefst 10 millimeter geeft de bestuurder het gevoel op de weg te blijven.

Op dit punt willen we bijzondere aandacht besteden aan het ingebouwde koppelsplitssysteem. Alle andere varianten van de A3-serie die zijn uitgerust met vierwielaandrijving moeten genoegen nemen met het Haldex-systeem, dat bestaat uit een achterasdifferentieel en een lamellenkoppelingspakket.
Bij de RS3 is dat niet zo: Audi heeft het topmodel een plank hoger gelegd en het zogenaamde torque split-systeem van de mouw geschud. Voor betere en stabielere rijprestaties verdeelt het koppelverdelingssysteem op de achteras het aandrijfkoppel actief tussen de rechter- en linkerachterwielen via twee lamellenkoppelingen. De aanpassing vindt plaats afhankelijk van de instelling, waarbij deze tussen nul en 100 procent kan liggen. Nog eenvoudiger: met behulp van deze technologie kan het buiten- of binnenachterwiel onafhankelijk van elkaar accelereren.
Ook beschikt de RS3 over progressieve besturing, wat zorgt voor nauwkeuriger stuur- en rijgedrag. Vrienden van de rijprogrammaselectie zullen zich thuis voelen in de RS3: er zijn zeven rijprogramma’s om uit te kiezen, namelijk Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, RS Individual, RS Performance en RS Torque Rear.
Nieuwe Audi RS3 2022: motor
Na alle innovaties is het fijn om te horen dat er iets is dat lang meegaat. We hebben het over de 2,5-liter TFSI-motor, die al enkele jaren meegaat. Net als zijn voorganger krijgt de RS3 een vermogen van 400 pk. Jammer dat er niet meer zijn? Meer pk’s is niet altijd een teken van verbetering, deze motor is immers negen keer op rij uitgeroepen tot “International Engine of the Year”.

Uit de datasheet blijkt duidelijk dat de motor stoer is: van 0 naar 100 km/u in 3,8 seconden, dat is het beste onder compacte sporters. Niet voor niets mag de Audi RS3 zich met vertrouwen de snelste seriecompacte auto op de markt noemen. De speedster ontwikkelt zijn maximale vermogen tussen 2.250 en 5.600 toeren – eerder dan zijn voorganger. Er is dan een maximumkoppel van 500 Nm beschikbaar.
Bij 250 km/u is de acceleratie echter voorbij: hier wordt hij elektronisch aangestuurd. Omdat meer geld meestal ook meer prestaties betekent, kunnen kopers: Met een iets hogere investering tot 280 km/u binnenspurten. Maar dat is niet alles, hij moest tenslotte de titel ‘snelste serie compacte auto’ verdienen.

Bestel je ook het RS-dynamisch pakket, dan krijg je niet alleen blauwe keramische remmen, grijs of rood gelakte remklauwen en een RS-sportonderstel plus, maar ook 10 km/u meer. De limiet is hier slechts 290 km/u. Tot nu toe heeft geen enkele andere compacte auto dit af fabriek kunnen doen.
Om optimaal van de acceleratie te genieten, is de motor gekoppeld aan een zeventraps DSG.
Nieuwe Audi RS3 2022: prijzen en start verkoop
Geïnteresseerden kunnen de Audi RS3 pre-orderen vanaf augustus 2021. De marktintroductie vindt dit najaar plaats in het najaar.
De Audi RS3 2022 Sportback zal verkrijgbaar zijn voor 60.000 euro. Wie liever in de RS3-sedan rijdt, rekent daar 2.000 euro bovenop en komt uit op een basisprijs van 62.000 euro.