Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

De Audi Q5, wereldwijd het best verkochte model van de Duitse autofabrikant, gaat zijn derde generatie in. Als onderdeel van de elektrificatie van het wagenpark wordt de Audi Q5 Hybrid 2024 een belangrijk onderdeel van de nieuwe familie.

Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

Ontwerp en inrichting

De derde generatie van de Audi Q5 zou aanzienlijk meer designveranderingen met zich meebrengen dan het model van de tweede generatie. De proporties zouden sterk op elkaar lijken, maar de voor- en achterkant van de vernieuwde SUV zouden opvallender zijn.

Een kortere, achthoekige enkele omlijsting, slankere, technisch ogende koplampen, een hogere onderste luchtinlaat en luchtinlaten aan de zijkant geven de Audi Q5 2024 een nieuw, zelfverzekerd karakter aan de voorkant. Aan de achterkant krijgt de nieuwe Q5 een duidelijkere uitstraling met aanzienlijk slankere achterlichten en een smalle lichtband die ertussen loopt om de breedte van de SUV te benadrukken, evenals een opnieuw ontworpen grille.

Audi test de volgende generatie Q5, inclusief de volgende generatie Q5 Hybrid, met het uiteindelijke uiterlijk, inclusief koplampen en achterlichten, bestemd voor productie, zo laten recente spionagefoto’s zien. Deze foto’s tonen testauto’s met verschillende uitlaatsystemen, wat suggereert dat het bedrijf verschillende configuraties test die bij de introductie zullen worden aangeboden.

Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

In het interieur zouden de Audi ontwerpers het aantal fysieke bedieningselementen verder kunnen verminderen en het digitaliseringsniveau verhogen. Verwacht een nieuw infotainmentsysteem met touchscreen en een groot aantal nieuwe/verbeterde connectiviteitsfuncties.

Een spionagebeeld van het interieur toont de Audi Q5 van modeljaar 2024 met het stuurwiel van de volgende generatie Audi Q4 e-tron. Het is aan de boven- en onderkant afgeplat en qua design en indeling aangepast aan het instrumentenpaneel. De nieuwe spaken geven het stuur een moderner en hoogwaardiger uiterlijk dan het huidige model. Het standaard stuurwiel kan echter ook rond zijn. Dezelfde afbeelding toont een groot, vrijstaand touchscreen in het instrumentenpaneel, dat ook te zien zal zijn in de aankomende Audi Q6 e-tron SUV.

Autonoom rijden niveau 2/niveau 2+

Een verbeterde versie van het MLB-platform zal de Audi Q5 in staat stellen om autonome rijfuncties van niveau 2 te ondersteunen. We verwachten dat de lijst geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) zal bevatten zoals lane departure warning, radargebaseerde dynamische cruise control, autonoom remmen in noodsituaties, verkeersbordherkenning, satellietgebaseerde snelheidsregeling in bochten, enz. Rijden vereist handen aan het stuur en de volledige aandacht van de bestuurder en moet niet verkeerd begrepen worden als volledig autonoom rijden.

Audi Q5 Sportback 2024

Kort na de Audi Q5 2024 komt de volledig vernieuwde Audi Q5 Sportback 2024 op de markt. De Sportback krijgt hetzelfde nieuwe, dynamische en vernieuwde exterieurdesign waarmee hij zich onderscheidt van de compacte luxe SUV-coupés op de markt.

Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

De Sportback-versie is gericht op jongere kopers met zijn slanke, coupé-achtige ontwerp. De achterruit is steil naar beneden getrokken, wat de auto een dynamische uitstraling geeft. De Q5 Sportback 2024 onderscheidt zich ook van de gewone Q5 2024 door exclusieve bumpers en wielen. hij zal alleen verkrijgbaar zijn in duurdere uitrustingsniveaus met een uitgebreide standaarduitrusting.


Platform en functies

MLB-Evo

Naar verluidt wordt de Audi Q5 2024 gebaseerd op een verbeterde versie van het MLB-evo-platform van het huidige model. Naast andere verbeteringen biedt het bijgewerkte platform naar verluidt ondersteuning voor vierwielbesturing (achterwielbesturing). Bij lage snelheden draaien de achterwielen in tegengestelde richting en verkleinen ze de draaicirkel; bij hoge snelheden draaien de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen en zorgen ze voor meer stabiliteit.

Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

Ruimte

Vermoed wordt dat Audi van plan is om de wielbasis van de Q5 te verlengen. Dit om de achterpassagiers meer beenruimte te geven. Momenteel is de Q5 184,3/184,6 inch lang en heeft hij een wielbasis van 111,0 inch. De beenruimte achterin is 38,0 inch.

De beste motor van Audi?

Als onderdeel van zijn Vorsprung 2030-strategie werkt Audi aan de introductie van zijn nieuwste generatie verbrandingsmotoren. In juni 2021 kondigde CEO Markus Düsmann op een klimaatconferentie in Berlijn aan dat “Audi’s nieuwste verbrandingsmotor de beste zal zijn die we ooit hebben ontwikkeld”. De volgende generatie Q5 krijgt naar verwachting de nieuwste generatie motoren. De meeste benzine- en dieselmotoren in de volgende generatie Q5 zullen 48-volt mild hybrides zijn.

SQ5 2024

Volgens geruchten zal de nieuwe SQ5 in de volgende generatie kleiner zijn en zijn V6 verliezen. In plaats van de 3,0-liter V6 TDI komt er een viercilinder TDI. Met de grotere elektromotor stijgt het piekvermogen echter naar 272 kW (365 pk). De sprint van 0 naar 100 km/u moet plaatsvinden in ongeveer 4,7 seconden, wat een aanzienlijke verbetering zou zijn ten opzichte van de 5,1 seconden van de SQ5 V6 TDI met 251 kW (336 pk).

Audi Q5 2024: Interieur, motor en modificaties

Audi Q5 Plug-in Hybrid vanaf modeljaar 2024

Audi zal naar verwachting een 2,0-liter benzinemotor met plug-in hybride systeem aanbieden. Het huidige model heeft een actieradius van slechts 62 km in de WLTP-cyclus en nog minder, slechts 23 mijl in de EPA-testprocedure. Voor de volgende generatie Q5 PHEV zou Audi kunnen mikken op een WLTP actieradius van bijna 100 km en een EPA actieradius van 35-40 km. Het bedrijf zou deze aanzienlijke verbetering van de elektrische actieradius kunnen bereiken met een groter accupakket.

De motoren van de volgende generatie Audi Q5, inclusief de mild hybride en plug-in hybride varianten, zullen efficiënter en milieuvriendelijker zijn. Ze zullen naar verwachting toekomstbestendig zijn en voldoen aan de Euro 7-emissienorm. Volgens een rapport van Autocar krijgt de 2,0-liter EA888-motor voor de plug-in hybride variant een vernieuwd injectiesysteem en een nieuw roetfilter.


Prijs en publicatiedatum

De nieuwe Audi Q5 zou in de eerste helft van 2024 als model uit 2025 naar de dealers in de EU kunnen komen. De prijzen beginnen naar verwachting rond de 45.000 euro. De Audi RS Q5 en de nieuwe Q5 Sportback zouden in de tweede helft van 2024 op de markt kunnen komen.

De Q5 van de tweede generatie die momenteel te koop is, heeft zijn laatste modelupdate gekregen en wordt in juni 2023 het model 2024.


Er zijn geen plannen om de Audi Q5 Electric in Europa te produceren.

Audi zal geen nieuwe omgebouwde elektrische voertuigen in Europa op de markt brengen. In de toekomst zal het bedrijf modellen van elektrische voertuigen lanceren die volledig nieuw ontworpen en ontwikkeld zijn. Verschillende gespecialiseerde elektrische voertuigen op basis van het PSA-platform zullen worden gelanceerd op de Europese markten, waarin het bedrijf zwaar heeft geïnvesteerd.

De volledig elektrische Audi Q5 e-tron zal vanaf medio 2022 verkrijgbaar zijn in China, maar zal in de nabije toekomst waarschijnlijk een landspecifiek product blijven. voor Europese klanten die op zoek zijn naar een volledig elektrische Q5, hebben de Audi Q4 e-tron of Audi Q8 e-tron wellicht enkele van de gewenste kenmerken. Het bedrijf zal in 2024 ook de Audi Q6 e-tron op de markt brengen, wat een belangrijke marktintroductie in de regio zal zijn voor het merk met de vier ringen.


Nieuweautos.com zegt

De nieuwe Q5, de derde generatie van Audi’s best verkochte model wereldwijd, zal vrijwel zeker de laatste Q5 zijn met een verbrandingsmotor. Alles wijst erop dat hij zal worden geleverd met nieuwe motoren – de beste die Audi ooit heeft gebouwd -, meer elektrificatie, een nieuw handsfreesysteem, verbeterde veiligheid en ingrijpende wijzigingen aan het design. We verwachten dat de vernieuwde SUV meer waar voor zijn geld zal bieden. Hybride en plug-in hybride technologieën zullen niet snel verdwijnen naarmate de regelgeving strenger wordt, en de volgende generatie Q5 zal daar het bewijs van zijn.

Foto’s en bron: Audi.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen