Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Tot voor kort omvatte Audi’s submerk e-tron elektrische voertuigen alleen de pittige sportsedan e-tron GT en de dure en weelderige e-tron SUV. Nu, in hun tweede modeljaar, democratiseren de Q4 2023 e-tron en Q4 e-tron Sportback het elektrische aanbod van de Duitse autofabrikant met meer betaalbare instapprijzen en genoeg Audi-houding om te wedijveren met de populaire Q5-crossover op benzine van het bedrijf om te kunnen concurreren

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

De basismodellen met achterwielaandrijving hebben slechts 201 pk, terwijl de vierwielaangedreven dual-engine modellen een vermogen hebben van 295 pk. Onafhankelijk van de aandrijflijn is er een accupakket van 77,0 kWh aan boord, waardoor de Q4 e-tron een maximaal bereik van 425 kilometer per lading heeft. Dat is genoeg voor de modellen Volvo Beter presteren dan de C40 Recharge en XC40 Recharge, maar niet genoeg om dat te doen Tesla Model Y om zijn superioriteit in deze prijsklasse te verdringen.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw voor 2023?

De 40 modellen met achterwielaandrijving worden in 2023 toegevoegd aan de Q4 e-tron-modellenreeks. Deze goedkopere modellen worden geleverd met een enkele achteraan gemonteerde elektromotor die 201 pk produceert. Hetzelfde batterijpakket van 77,0 kWh dat in de jaren 50-modellen werd gevonden, is ook te vinden in de jaren 40, maar het bereik is groter met 425 km per lading dan de krachtigere vierwielaangedreven jaren 50 (236). De aandrijflijn uit de 40-serie voor het instapmodel is alleen beschikbaar voor de basisuitrustingsniveaus Premium en Premium Plus, en helemaal niet voor de Sportback. De Q4 e-tron verwisselt zijn 10,1-inch infotainmentscherm voor een groter 11,6-inch scherm. Het Premium Plus-uitrustingsniveau wordt nu standaard geleverd met navigatie, en alle modellen met de krachtigere aandrijving uit de 50-serie hebben nu het S-Line-stylingpakket, dat unieke wielen, extra exterieurafwerking en speciale plaatjes omvat.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

We laten het aan jou over of je kiest voor de normale carrosseriestijl met vierkante staart of de meer ingrijpende Sportback-variant, maar in beide gevallen raden we de Premium Plus-uitvoering aan. Dit uitrustingsniveau op het middenniveau voegt een elektrisch bedienbare achterklep, viervoudig elektrisch verstelbare passagiersstoel, SiriusXM-satellietradio, draadloos oplaadstation voor smartphones, keyless entry en meer toe. We zouden gaan voor de 50-vierwielaandrijving omdat deze 94 pk meer levert dan de standaardspecificatie. Maar als u het extra bereik van de basisaandrijving waardeert, weet u wat u te doen staat.

EV-motor, kracht en prestaties

Het instapmodel Q4 e-tron 40 wordt geleverd met een enkele elektromotor van 201 pk die de achterwielen aandrijft. We hebben nog geen kans gehad om met de Q4 e-tron met dit systeem te rijden, maar waren niet onder de indruk van het mechanisch vergelijkbare systeem Volkswagen ID.4 Met een elektromotor op elke as produceren de vierwielaangedreven modellen Q4 e-tron 50 en Q4 e-tron Sportback 50 295 pk. Het resultaat is een geclaimde nul-tot-60 tijd van 6,2 seconden. Dat is veel bevredigender dan de genoemde 7,9 seconden voor de 40, maar nog steeds niet zo snel als de benzinemotor Audi Q5 SUV.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum
Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

In de stad voelt de rit van de Q4 e-tron 50 meer dan voldoende aan, ook al is de aanvankelijke boost meer gedempt dan die van concurrerende SUV’s zoals de Model Y en XC40. Bij hogere snelheden, zoals bij het inhalen op de snelweg, voelt de rit echter nogal traag aan. Tijdens de test sprong de Q4 e-tron 50 in 5,6 seconden naar 100 km/u. De bediening van de Q4 e-tron is beleefd; de rit is vlot en de Audi voelt vrij wendbaar dankzij een kleine draaicirkel. We zouden het echter niet leuk noemen, omdat het zwaar aanvoelt in bochten en de stuurfeedback kunstmatig is.

✓ U kunt ook controleren:

Bereik, opladen en batterijduur

Het batterijpakket van 77,0 kWh van de Q4 e-tron biedt een bereik van maximaal 420 km per lading in combinatie met de standaard 40 eenmotorige aandrijflijn. De aandrijflijn met vierwielaandrijving uit de jaren 50 is niet zo efficiënt en heeft een geschat bereik van 236 mijl voor het squareback-model en 242 mijl voor de sportback. De Q4 e-tron 50, die we op onze snelwegroute met 75 km/u hebben getest, haalde een actieradius van 190 mijl. Alle modellen ondersteunen snelladen tot 150 kW en kunnen volgens Audi in slechts 36 minuten van 5 naar 80 procent worden opgeladen. Het is langzamer dan de Genesis GV60 , die in slechts 18 minuten hetzelfde niveau kan bereiken. De door ons geteste Q4 e-tron 50 werd in 44 minuten opgeladen van 10 tot 90 procent, met een gemiddelde DC-snellaadsnelheid van 87 kW.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPGe in de praktijk

Beide carrosserievarianten van de Q4 e-tron 50 halen een brandstofverbruik van 100 MPGe in de stad en 89 MPGe op de snelweg, wat vergelijkbaar is met andere luxe elektrische cross-overs. Tijdens onze rit met de Q4 e-tron 50 behaalde deze een gecombineerd verbruik van 93 MPGe. De Q4 e-tron 40 is nog niet beoordeeld door de autoriteiten, maar zou door zijn enkele motor een iets hoger rendement moeten hebben. Bezoek de EPA-website voor meer informatie over het brandstofverbruik van de Q4 e-tron.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum
Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Interieur, comfort en lading

Net als andere Audi-modellen is het interieur van de Q4 e-tron een technologische showcase voor Audi’s nieuwste en beste gadgets, maar het heeft een aantal unieke kenmerken, zoals een schuin stuur met aanraakgevoelige bedieningselementen. Hoewel de Q4 e-tron concept werd getoond als pure vierzitter, biedt de productieversie plaats aan vijf personen. De passagiersruimte is ongeveer hetzelfde als die van de Q5 op benzine, maar de laadruimte is niet zo genereus.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum
Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

De Q4 e-tron is uitgerust met de nieuwste versie van Audi’s MMI-systeem. Een 10,3-inch digitaal display is standaard en een groot 11,6-inch infotainment-touchscreen is naar de bestuurder gericht voor eenvoudigere toegang tot de verschillende menu’s en functies. Audi biedt ook een augmented reality head-up display dat informatie zoals navigatie-instructies of waarschuwingen van de bestuurderassistent in de ooglijn van de bestuurder kan projecteren.

Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum
Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Veiligheids- en rijhulpfuncties

De Q4 e-tron-modellen zijn uitgerust met tal van rijhulpsystemen, waaronder adaptieve cruisecontrol, Lane Departure Warning en Automatic Emergency Braking. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Q4 e-tron naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer:

  • Standaard botswaarschuwing en automatisch noodremsysteem
  • Standaard dodehoekmonitor en waarschuwing voor kruisend verkeer achteraan
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol
Audi Q4 2023 E-tron: specificaties, prijs, releasedatum

Garantie en onderhoudsdekking

De Audi Q4 e-tron en Q4 e-tron Sportback worden geleverd met dezelfde beperkte garantie en aandrijflijngarantie als de grotere e-tron SUV.

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is vier jaar of 50.000 mijl
  • Elektrische componenten zijn gedekt voor acht jaar of 100.000 mijl.
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs is de Audi Q4 e-tron 2023 – 51.095 euro.

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos.com