Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

De Audi Q3 2023 ziet eruit als een verkleind Q8, en waar u naar kijkt, is een goede indicatie van wat u krijgt. De kleine Q biedt alle kenmerken van zijn grotere Audi-broers en zussen – hij is aantrekkelijk, modern, strak en goed gebouwd – in een compact pakket. Vierwielaandrijving is standaard en elke Q3 wordt aangedreven door een viercilinder met turbocompressor; het basismodel 40 heeft 184 pk, terwijl de 45 wordt aangedreven door 228 paarden in het hogere uitrustingsniveau. De wegligging is behendig en de prestaties behoorlijk – althans met de krachtigere motor.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Het interieur van de Q3 is niet zo ruim en praktisch als dat van de BMW X1 . En vergeleken met de auto hetzelfde Mercedes-Benz GLA-klasse, een andere serieuze concurrent van de Q3, de kleine Audi ziet eruit en voelt meer aan als een SUV. En voor een SUV koop je toch een SUV? Net als beide rivalen biedt de Q3 tal van moderne technische functies, waaronder een digitaal display, touchscreen-infotainment en een reeks rijhulpsystemen. Maar het beste nieuws is dat de Q3 aanvoelt en rijdt zoals je van een Audi mag verwachten.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Wat is er nieuw voor 2023?

Alle Q3-modellen zullen van de modeljaar 2023 LED-koplampen standaard. Het optionele draadloze oplaadstation voor smartphones is opnieuw ontworpen, maar blijft op zijn gebruikelijke plaats in de middenconsole. Drie nieuwe wielontwerpen verbeteren het exterieur van de Q3 en het Black Optic-pakket is nu beschikbaar op het Premium 40-model.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Ondanks dat het het duurste model is, is de Premium Plus-uitvoering nog steeds de beste koop in het Q3-assortiment. Voor zijn relatief betaalbare prijs wordt hij geleverd met veel wenselijke functies, waaronder een draadloos oplaadstation voor smartphones, dodehoekbewaking, passieve instap met startknop en adaptieve cruisecontrol. We raden ook het eerder genoemde Tech Pack aan, dat de coolste technische functies ontgrendelt die Audi te bieden heeft. We zouden ook kiezen voor het krachtigere Model 45.

motor, transmissie en prestaties

De Q3 wordt aangedreven door een viercilinder turbomotor die 184 of 228 pk produceert; in beide gevallen wordt hij standaard geleverd met een achttrapsautomaat en Quattro-vierwielaandrijving. Eenmaal achter het stuur van de Q3 met de krachtigste van de twee motoren, ontdekten we dat de motor voldoende vermogen had, maar ons testvoertuig was niet zo snel als sommige rivalen en we merkten een vertraging op tussen de beweging van onze rechtervoet en de reactie van de motor (lees: turbo lag).

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum
Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Desalniettemin schakelde de transmissie bij normaal gebruik soepel en reageerde sportiever in de S-stand. Gelukkig absorbeerde de ophanging alles behalve de zwaarste hobbels op de weg. De directe en lichte besturing geeft de Q3 een gevoel van wendbaarheid. De kleine SUV beweegt ook met dezelfde gratie als zijn grotere broers en zussen bij het navigeren op een bochtige route.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Brandstofverbruik en MPG in de praktijk

De EPA schat dat de Q3 40 tot 23 mpg in de stad en 30 mpg op de snelweg zal krijgen. Deze waarden zijn vergelijkbaar met die van de concurrenten X1 en Volvo XC40 . De Q3 45 wordt geadverteerd voor 21 mpg stad en 28 mpg snelweg, maar toen we hem testten op onze brandstofzuinige route met 75 mph op de snelweg, haalde hij 31 mpg. Bezoek de EPA-website voor meer informatie over het brandstofverbruik van de Q3.

✓ U kunt ook controleren:

Interieur, comfort en lading

Het interieur van de Q3 lost al onze klachten over het vorige model op, met een aanzienlijk verbeterde rijpositie, een gebruiksvriendelijke bedieningslay-out en materialen van hogere kwaliteit. Opvallende standaardkenmerken zijn onder meer een panoramisch schuifdak, lederen bekleding, verwarmde voorstoelen met acht standenverstelling en lendensteun voor de bestuurder.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Meer luxueuze opties zijn sfeerverlichting in het interieur, een volledig digitaal instrumentenpaneel en contrasterend microsuède op het dashboard en de deuren. Het interieur is ook ruimer dan het vorige model, maar het ontbreekt nog steeds aan beenruimte op de achterbank om volwassenen comfortabel te laten zitten, zelfs tijdens lange reizen. In de bagageruimte passen zes stuks handbagage en nog eens 12 tassen met neergeklapte achterbank. Beide zijn minder dan in de X1, maar bevinden zich op het niveau van de Jaguar E-Tempo .

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

infotainment en connectiviteit

Audi rust de meeste Q3-modellen uit met een 8,8-inch touchscreen MMI-infotainmentsysteem met Apple CarPlay en Android Auto. Er is ook een groter 10,1-inch touchscreen met dezelfde inhoud beschikbaar. We vonden de interface aantrekkelijk en vooral gebruiksvriendelijk dankzij de grote pictogrammen en haptische feedback. De lage positie op het dashboard kan echter afleidend zijn. Topopties zijn onder meer SiriusXM-satellietradio, draadloos opladen en een Sonos-stereosysteem met 15 luidsprekers en een vermogen van 680 watt.

Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Veiligheids- en rijhulpfuncties

De Q3 biedt een breed scala aan rijhulpsystemen, zoals B. automatisch grootlicht en automatisch noodremmen. Ga voor meer informatie over de crashtestresultaten van de Q3 naar de websites van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). De belangrijkste beveiligingsfuncties zijn onder meer:

  • Standaard automatische noodremfunctie met voetgangerdetectie
  • Standaard waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook
  • Beschikbare adaptieve cruisecontrol
Audi Q3 2023: specificaties, prijs, releasedatum

Garantie en onderhoudsdekking

Audi biedt op elke Q3 een competitieve beperkte garantie en aandrijflijngarantie. Het ontbreekt echter aan een gratis gepland onderhoudsplan dat beide BMW net zoals jaguar aanbod.

  • Beperkte garantie van vier jaar of 50.000 mijl
  • De aandrijflijngarantie is vier jaar of 50.000 mijl
  • Geen gratis gepland onderhoud

De adviesprijs is voor de Audi Q3 2023 44.990 euro.