Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Tijdens een speciaal evenement in Ingolstadt in oktober 2017 presenteerde Audi de nieuwe tweede generatie van de A7 Sportback II aan het publiek.

De liftback wordt in massa geproduceerd in de Neckarsulm-fabriek in Duitsland. De start van de verkoop van het nieuwe model in Europa staat gepland voor 18 februari.

Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

buitenkant

Bij het ontwerpen van de nieuwe carrosserie van de Audi A7 Sportback 2022 hebben de ontwerpers van het Duitse merk geleend van de Prologue-studie die in 2016 aan het publiek werd gepresenteerd en de vlaggenschip sedan Audi A8 (D5).

Over het algemeen verschilt de nieuwe Audi A7 Sportback II niet veel van zijn voorganger, die debuteerde in 2010. Er zijn genoeg exterieurveranderingen, maar ze vestigen meer aandacht op restyling dan een volledige generatiewisseling.

Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Aan de voorkant heeft de vijfdeurs een schildvormige, zeshoekige grille en de koplampen hebben een speciale inkeping gekregen om de “look” van de auto te benadrukken. Het basismodel wordt geleverd met volledige LED-koplampen.

De HD-matrix LED-koplampen, die afzonderlijke secties kunnen dimmen om tegenliggers niet te verblinden, zijn beschikbaar tegen een meerprijs. De topvariant zijn de matrixkoplampen met lasergrootlicht. Voertuigen met deze look hebben opvallende blauwe “vlekken” in de koplampen.

De nieuwe Audi A7 Sportback uit 2022 behoudt zijn harmonieuze silhouet, maar de motorkap is iets langer, waardoor hij dynamischer lijkt. De vorm van de portiergrepen aan de zijkant is veranderd en de “lumbale lijn” is niet langer zo uitgesproken als bij de liftback van de eerste generatie, die alleen boven de wielkasten verschijnt.

Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

De achterkant wordt gemarkeerd door een rode diodebrug die de lichten met elkaar verbindt. Interessant is dat de achterlichten een echt lichtspel creëren bij het openen/sluiten van de deuren. Er is ook een spoiler aan de achterkant die alleen uitschuift bij hoge snelheden (meer dan 120 km/u).

Er zijn 15 carrosseriekleuren beschikbaar voor de nieuwe A7, waaronder acht nieuwe kleuren. Daarnaast krijgen klanten een breed scala aan personalisatiemogelijkheden aangeboden. Zo is de auto te bestellen met het S-Line pakket, waardoor de bumpers, dorpels en een aantal andere exterieurelementen er anders uitzien.

auto interieur

Hoewel de afmetingen van de nieuwe Audi A7 Sportback 2022 nagenoeg ongewijzigd zijn gebleven, slaagden de ontwerpers erin om het interieur met 21 millimeter te verlengen en ook de ruimte boven de hoofden van de achterpassagiers te verkleinen.

Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Daarnaast is het interieur van de liftback voorzien van nieuwe stoelen. Voorin bevinden zich stoelen met tal van verstelmogelijkheden, massagefuncties en ventilatie. Achterin is standaard een driezitsbank, maar het voertuig kan ook met twee losse stoelen worden besteld. Het interieur wordt standaard geleverd met kunstleer, met diverse leeropties tegen meerprijs.

✓ U kunt ook controleren:

Er zijn praktisch geen analoge knoppen in het interieur van de nieuwe Audi A7 Sportback. Het voertuig is uitgerust met een 12,3-inch digitaal dashboard. Optioneel is een projectiedisplay op de voorruit leverbaar.

In de middenconsole bevinden zich twee grote displays. Het bovenste 10,1-inch display is gewijd aan het infotainmentsysteem en is bijna onzichtbaar als het is uitgeschakeld dankzij de grafietgrijze aluminium rand. Het onderste 8,6-inch scherm wordt gebruikt voor de bediening van de klimaatregeling en een aantal andere gemaksfuncties.

Kenmerken

De tweede generatie Audi A7 Sportback is gebaseerd op het modulaire MLB Evo-platform. Staal en aluminium zijn gebruikt om de carrosserie van de vijfdeurs te bouwen. Vrijwel alle grote buitenpanelen zijn van dit laatste gemaakt.

De liftback is 4.969, 1.908 en 1.422 millimeter lang, breed en hoog. De nieuwe generatie is 5, 3 en 2 mm korter, smaller en hoger dan de eerste generatie, terwijl de wielbasis is gegroeid tot 2.926 millimeter (+12).

Audi A7 Sportback 2022: specificaties, prijs, releasedatum

Afhankelijk van de stand van de rugleuningen van de achterbank varieert het volume van de bagageruimte van 535 tot 1.390 liter. Bij de Audi A7 Sportback 2018 is de laadbreedte vergroot tot 1.050 mm (+134). De kofferklep kan nu worden geopend met een “kick” onder de bumper.

Er zijn vier ophangingsopties beschikbaar voor het model. De stalen vering is standaard, maar er is ook een sportversie met 10 mm minder bodemvrijheid leverbaar. Er is ook een adaptieve luchtvering met niveauregeling en een versie met elektronisch gestuurde dempers.

Wat betreft de line-up van de aandrijfeenheid voor de Audi A7 2022, hebben de Duitsers tot nu toe slechts één verandering gepresenteerd met een 3,0-liter V6-benzinemotor met turbo die 340 pk produceert, die werkt in een bundel met een 7-band S Tronic-robot. Zo volgepakt accelereert de hatchback die is uitgerust met de quattro ultra vierwielaandrijving in 5,3 seconden van nul naar honderd. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u.

Latere versies met benzine-turbo-viercilinder- en dieselmotoren zullen verschijnen, maar ze zullen allemaal bovendien een “zacht hybride” systeem krijgen, dat wil zeggen een startgenerator aangedreven door een apart 48-volt netwerk en het maakt het mogelijk om de motor zowel in files als bij een snelheid van 55-160 km/u wanneer de auto in de vrijloopmodus gaat. Volgens de Duitse experts bespaart dit systeem ongeveer 0,7 liter brandstof per 100 km.

Ook voor de nieuwe Audi A7 Sportback II wordt een autonoom rijsysteem van niveau 3 ontwikkeld, dat de auto tot een snelheid van 60 km/u volledig kan besturen. Talloze sensoren, sensoren en sonar zorgen voor volledige automatische pilootwerking, maar de Duitsers zijn nog niet klaar om de automatische piloot in de marktvoertuigen te activeren vanwege de imperfecte wetgeving in Europa.

Prijs

De prijsklasse voor de nieuwe Audi A7 Sportback 2022 varieert van 61.600 euro tot 127.300 euro.